Очарованието на Япония – кимоното, гейшите и съвременността

Япония е една от най-загадъчните страни в света. Тя излиза от изолацията, която сама си е наложила, едва през 18 век. Нейната култура, предметите на изкуството, архитектурата и техниката удивляват със своята изтънченост и с факта, че всеки детайл е добре премислен. Японците се славят със способността си да вникват и в най-малката подробност.

Такова е и облеклото, създадено от тях – уникално, неподражаемо, с високо качество и със специално отношение към всеки елемент.

Кимоното

Автентично разпънато кимоно
Кимоно

Кимоното е един от най-разпознаваемите национални костюми в света и една от емблемите на Япония. Думата буквално означава „нещо за носене“ и употребата й започва в средата на 9 век. Първоначално е носено от обикновените граждани, а за аристократите е долна дреха. От 16 век насам кимоното става предпочитаното облекло от всички – независимо от пол и социално положение.

Лявата му част винаги е над дясната, другият вариант се смята за скандален и обиден, тъй като така се обличат мъртъвците, преди да бъдат изпратени в последния си път.

Оби е най-външният пояс, който се завързва по най-различни начини, с декоративна цел. Той е от голямо значение за цялостния вид на тоалета.

При кимоното е важна не толкова кройката, колкото мотивът. Всички шевове са прави. Разпънатото кимоно напомня буквата Т. То е с яка, която при жените и особено при гейшите има за цел да разкрие най-съблазнителна част от тялото на една жена, според японците, а именно тила.

Съвременното кимоно има два до четири слоя.

В епохата Хеян (794-1185г.) обаче облеклото на императрицата е можело да достигне цели 40 слоя. Това правело самостоятелното движение изключително трудно. Тогавашните японци смятали за изключително красиво една жена да прави плавни движения. Така и било поради тежестта на тоалета.

Символизмът на кимоното

Образите, върху материята често имат много сложно значение. Птицата, която можем да видим на най-много кимона е жеравът. Вярва се, че той живее 1000 години и поради тази причина е символ на дълголетието и късмета.

Цъфналата вишна или сакура. Въпреки че този мотив може да се носи през цялата година, той е асоцииран най-вече с пролетта и се смята, че ще донесе добра реколта.

В Япония патицата е символ на любовта и често може да бъде видяна на сватбено кимоно.

Хризантемата е едно от любимите цветя в „страната на изгряващото слънце“. Тя е и една от емблемите й. Вярва се, че носи дълголетие и късмет при събирането на реколтата. Но трябва също така да помним, че тя е свързвана с погребенията и смъртта.

Виолетовото означава безсмъртна любов. Предполага се, че това идва от растенията, използвани за добиването на този цвят, които имат дълги корени, намиращи се дълбоко в земята и осигуряващи им постоянство.

Червеното е популярно сред младите и символизира лукс и очарование.

Красива японка в традиционни одежди
Японка в традиционното кимоно

Днес кимоното е едно от главните вдъхновения на дизайнерите. То дори е повлияло на дизайна на костюмите в „Междузвездни войни“.

Младите японки го носят при официални случаи, а по възрастните – всеки ден.

Цената на едно кимоно може да достигне 10 000 долара, а като прибавим и аксесоарите и обувките, тя може да достигне до 20 000 долара. Причината за сериозната сумата е фактът, че почти всичко се прави на ръка, въпреки съвременните технологии.

Гейшите

Въпреки общоприетата представа гейшите не са проститутки, но се случва, по собствено желание, да се съгласят да имат богат покровител, който да ги обезпечава финансово. Една гейша е на първо място артист, човек на изкуството. Тя има способността и знанията да води разговор на каквато и да било тема, за да увлече клиента си. Тя го омайва с изкусната игра на традиционни японски инструменти и му прави чай, спазвайки традициите.

През 1920-те гейшите са наброявали 80 000. В момента те не надвишават 2000. По голямата част от тях се намират в Киото.

Гейшите биват наемани, за да забавляват гостите, предимно мъже, по време на банкети, вечери, партита и др. Там се играят различни игри. Често загубилият трябва да изпие чаша саке или друг вид алкохол. Гейшите забавляват клиентите си като танцуват на фона на шамисен – традиционен японски струнен инструмент.

Те минават многогодишно обучение. В началото са майко или „танцуващо момиче“. Трябва да мине поне година, преди да бъдат приети пълноправно в професията.

Интересен факт е, че първо тя е била практикувана от мъже в кварталите за тези, търсещи удоволствие, в Токио. В началото те били просто шутове, забавляващи феодалните лордове – даймио.

Първата гейша се повява около 1751г, наричали я гейко и идвала от средите на танцьорките.

Японски дизайнери

Съвременните японски дизайнери правят синтез на Изтока и Запада, уважават традициите на великата си култура и са изключително космополитни, като се вдъхновяват от целия свят.

Ето няколко от тези, които има международен успех:

Такада Кензо

Отваря магазина си в Париж през 70-те години на 20 век. Обожава източните мотиви и животинските принтове. Той е един от първите дизайнери, които поставят логото си върху дрехите, така те стават ярки и узнаваеми.

За съжаление, той става една от жертвите на COVID-19 и умира в края на 2020 г в Париж на възраст 81 години.

Йоджи Ямамото

На Запад го наричат „ренегат“, „реформатор на модата“ и „черния лорд“. Типично за него е, че дрехите му обикновено са в черно и са овърсайз.  За него са важни материята и геометрията.

Когато през 1981 г. показва първото си ревю в Париж, критиците изпадат в ужас: вместо обичайните високи токчета и блясъка на подиума имало само асиметрия, безформеност и унисекс. Така започва вълната на японския деструктивизъм.

Рей Кавакубо

Това е миниатюрната японка, която стои зад модната марка Comme des garcons. Родена е в Токио през 1942г. Също като Ямамото и тя е почитателка на черния цвят.

Ханае Мори

Тя е истинска легенда в Япония и първата дизайнерка, която постига успех на Запад.

Родена е през 1926г в Шимане. Бяга от скучния живот на домакиня и се записва на уроци по шиене. Отваря първия си магазин през 1951г и по стечение на обстоятелствата започва да шие костюми за кино продукции.

След загубата във Втората световна война Япония има много лоша репутация не само на Запад, но и по целия свят. Мори работи, за да промени това. Не само тя, но и цялата страна успява, и днес Япония е една от най-развитите в света.

https://fashion-history.lovetoknow.com/fashion-clothing-industry/fashion-designers/hanae-mori

https://livejapan.com/en/article-a0001028/

https://www.vam.ac.uk/articles/kimono

Фотографии:

Unsplash.com

Flickr.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *