Диско чокър

Чокърите – от аристокрацията до грънджа

В определени епохи от човешката история чокърите са смятани просто за подобия на кучешки нашийници, а в други – те са възхитителна и разточителна проява на богатство и добър вкус.

Сигурно сте забелязали колко модерни са чокърите. Носят ги Ким Кардашян, Деми Ловато, Хайди Клум, както и български звезди като Зейнеб.

По определение те са вид огърлици, които прилепват плътно към шията.

Хайди Клум носи чокър
Хайди Клум с чокър

Може да представляват просто една черна лента, а могат и да впечатляват със сложната си изработка.

Ако трябва да дадем буквален превод на думата от английски, „choker“ означава удушвач, толкова плътно стои украшението по шията. Това обаче не бива да ви плаши.

Всъщност чокърите имат дълга и „заплетена“ история. Откриваме ги столетия назад в китайската, индийската и египетската култури.

Трябва да се отбележи, че чокърите се появяват още в дълбока древност, при това значението на аксесоара варира значително: в племената на маите чокърът символизира властта на вожда, а и го предпазва от зли духове.

В Античността той е атрибут на робите. Те носят халки от желязо на шиите и глезените си.

В Древния Египет са популярни широки яки, изработени от злато, което символизира кожата на бога на слънцето Ра. Често в украшението присъства и камъкът лапис лазули.

В епохата на Ренесанса чокърът става модерен като украшение на богатите. Масивните златни огърлици, украшения от перли и скъпоценни камъни плътно обгръщат шиите на собственичките си и отдалече показват богатството и социалния им статус.

През следващия период, а именно Просвещението, дори най-благоприличните дами се убеждават в това, че в дълбокото деколте няма нищо лошо. Имайки предвид, че са модерни високите прически, визуално шията и гръдта стават излишно голи. На помощ идват чокърите, като особено популярни са лентите от черен велур. Те могат да бъдат както много прости, така и украсени с перли и пендант.

Чокър със сложна изработка
Чокър в стил барок

По време на Френската революция жените носят червени ленти около шиите си, за да засвидетелстват своята почит към тези, които намират своята смърт на гилотината. Лентата е носена както там, така и около раменете под формата на буквата Х.

В известната картина на Мане „Олимпия“ (1863) е изобразена жена, практикуваща “най-древната професия” с черна лента около шията. Тогава това означавало, че жената е проститутка.

Но пък най-известните чокъри можем да видим в картините на друг известен френски художник – Дега. Там те са носени от балерини.

Към края на 19-ти век чокърите стават атрибут на аристокрацията. Александра, Принцесата на Уелс, ги носи по по-практически причини – с широки украшения от кадифе и перли тя скрива белег на врата си. Тя е била влиятелна персона и става причина за бързото разпространение на тенденцията.

В началото на 20-и век са модерни всякакви вариации: велур, тънки ленти, украшения от благородни метали и камъни. Войната кара жените да забравят за лентите на шията, но през 50-те модни диктаторки като Мерилин Монро, София Лорен, Елизабет Тейлър и Бриджит Бардо отново ги правят популярни. Допълнителен тласък в тази посока е чокърът, носен от принцеса Даяна.

През 80-те те стават част от готик-гръндж тенденцията и най-често са черни и имат шипове като кучешките наморници.

През 90-те настъпва истински бум в популярността на чокърите: носят ги абсолютно всички – от холивудските звезди до ученичките. Именно тогава се появяват достъпните и изключително евтини пластмасови варианти. Трудно е да се каже откъде идва популярността им, но е факт, че те стават част от облеклото на жените от широките маси, както и на тези, принадлежащи към субкултури.

Чокър в романтичен стил

В последните години чокърите отново станаха модерни и именно в наше време разнообразието им достига апогея си. Висшата мода предлага пищни, изискани, разнообразни чокъри, много от които могат да бъдат сравнени с произведения на изкуството. Масовото производство, от своя страна, предлага бижутерия за всеки вкус и джоб.

Чокъри за мъже

В началото именно силната половина на човечеството носи украшения, плътно прилепващи към шията. Днес, след като табуто за това, че мъжете не бива да носят бижута падна, чокърите заемат почетно място сред вариантите за обгръщане на мъжката шия.

Изборът е огромен:

  • Дървени – подходящи са за почивка на плажа или на курорт
  • От камъни – по неутрални са и и могат да се съчетаят с дрехи в ежедневен и делови стил
  • Метални – универсални са и отлично подхождат както на костюм, така и на тениска
  • Кожени – стилно украшение за тези, които обичат скъпото удобство и лаконичния стил

Този вариант нежно ще гали шията ви и ще ви придаде женственост. Можете да го намерите тук.

Каталожен номер K068

Как да носим чокъри?

Ако сте решили да прибавите този аксесоар към гардероба си, ето няколко съвета:

  • Чокърите не са подходящи за жените, които имат къси шии. Изключение правят тези с висулки, които издължават силуета.
  • Никога не ги носете върху дрехи, а само върху гола кожа. Деколтето и чокъра са перфектното съчетание.
  • Счита се, че чокърът и деловият стил не се „връзват“, но това е въпрос на стил: изящен чокър-синджирче се съчетава добре с риза или с официална блуза.
Photographer Nam
Пример за това, че чокърите се съчетават с всичко

Наистина чокърите могат да бъдат най-различни и всяка жена може да намери такъв, който да пасва на нейния стил.

Ето един елегантен вариант. Бихме могли да го наречем „хамелеон“ – подходящ е за официални случаи, а защо не и за посещение на клуб? Можете да го намерите тук.

Каталожен номер K065

Източници:

https://www.fashionologiahistoriana.com/costume-history-legends-essays-in-english/choker-necklace-incredible-origins-and-history-through-the-times#

https://woman.rambler.ru/fashion/38788881/?utm_content=rwoman&utm_medium=read_more&utm_source=copylink

https://wikiw.life/moda-i-stil/ukrasheniya-i-aksessuary/choker.html

Фотографии: http://www.flickriver.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *