Психология на цветовете – за багрите и хората

Зрението е най-важното сетиво. С него получаваме най-много и най-важната информация. Цветовете, които човешкото око е способно да различи, са над 7 милиона. Те са нещо, което ние, хората, натоварваме със смисъл. А този смисъл зависи от културата ни, възрастта, епохата, в която живеем, пола ни и какво ли още не.

Всичко се смесва в съзнанието ни, за да създаде уникалното за всеки човек цветовъзприятие.

Цветовете в маркетинга

Желанието на специалистите по маркетинг да предизвикат точно определена реакция у хората ги кара да изследват усилено влиянието на цветове върху поведението и вземането на решения. А то е безспорен факт.

Цветът е основно средство за изграждането на един бранд. Пример за това е Tiffany&Co. Запазената марка на компанията е един от нюансите на синьото, а именно тюркоазът.

Ето малко статистика:

93% от потребителите вземат решение на базата на външния вид, 6% имат предвид текстурата и само 1% се влияят от носовите си възприятия.

85% от посетителите на един сайт решават на базата на цвета му дали да го посетят отново.

Една багра може да е привлекателна за потребителите в САЩ и отблъскваща в Индия. Все пак цветовете в маркетинга имат следните приблизителни значения:

 • Жълтото привлича вниманието на витрини и заедно с оранжевото е по-предпочитан от младежите цвят. Емотиконите, с които изразяваме позитивните си емоции, неслучайно са жълти.
 • Червеното често се използва при разпродажби и ситуации, при които трябва да се вземат импулсивни решения, то засилва и апетита. Виждаме го в лога на вериги за бързо хранене като KFC и McDonalds, както и на Coca-Cola.
 • Синьото създава усещане за сигурност и по-лесно печели доверието. Използва се от банки и бизнеси. Убива апетита.
 • Зеленото помага на клиентите на магазини да се отпуснат. Асоциираме го с биопродуктите и екологията като цяло.
 • Оранжевото се използва, когато искаме да предизвикаме действие (Call to action).
 • Розовото е женствено и романтично. Използва се най-често при таргетирането на млади жени и момичета.
 • Черното, от своя страна, се среща в реклами на луксозни продукти. Асоциира се с елегантност.
 • Лилавото успокоява, виждаме го върху опаковки на козметични продукти.

Като стана дума за козметика, в палитрите със сенки можем да намерим много красиви имена на цветове. Нещо от рода на „залез над Малибу“. Те са вдъхновени от цветя, животни, плодове и какво ли още не.

Цветовете и българският език

Цветовете винаги са натоварени с някакъв смисъл. Той рядко е общочовешки и най-често варира за различните езици. Ето някои примери от нашата езикова система.

 • Думата „сиво“ се използва като синоним на „мрачен, скучен, еднообразен“. Носенето му прекалено често може да е признак на депресия. Допълнително доказателство за негативните конотации, свързани с този цвят, са изразите „сива икономика“ или „сив кардинал“. Сивото не печели доверието ни.
 • За оптимистите пък казваме, че „гледат на света през розови очила“.
 • Думата „почернен“ значи, че на човек му се е случила беда, най-често смърт на близък. Чували сте и израза: „Днес е черен ден за…“
 • „Почервенял от яд.“ Както желязото става червено, когато се нагорещи, така става и с лицето на човек, който е силно раздразнен.
 • Шекспир нарича ревността „зеленоокото чудовище“. Зеленото се свързва и с неопитността.
 • Христо Смирненски нарича туберкулозата „жълтата гостенка“. Този цвят може да е признак за нездравост.
 • „Бели пари за черни дни“ – тук се набляга на контраста между дните на обезпеченост и дните на безпаричие.
Всяко зрение е уникално

Цветовете и езиците

Има учени, които твърдят, че когато една дума за цвят не съществува в даден език, говорещите го не могат да различат съответния цвят. За тях той не съществува.

Доказано е, че езиците на индустриалните страни имат повече думи за цветове от по-изостаналите в това отношение.

Цветовете и културите по света

В Китай, Индия и Япония бялото се свързва с траура и с прераждането. На някои от представителите на тези азиатски страни дечица, облечени в бели дрешки, им изглеждат мрачни и тъжни. Така е с героинята от книгата на Пърл Бък „Западен вятър, източен вятър“. Това не е така при западните хора.

Китайците обикновено боядисват входните врати в червено, защото това е признак на благополучие. Този цвят е свързан и с празненствата като сватбите в бившата империя.

Цветът и полът

От малки дечицата са възпитавани в това, че синьото е за момченца, а розовото за момиченца. Това обаче е сравнително нова традиция. Тя е се е зародила едва през 20-те години на 20-и век.

Интересно е да се знае, че синьото е на първо място сред любимите цветове и на мъже, и на жени.

Колелото на цветовете

Колелото на цветовете

От столетия учените се опитват да теоретизират психологията на цветове. Основният инструмент в техните ръце е Колелото на цветовете.

Аз лично съм скептично настроена към него. Ако се повлияем от теорията, която го съпътства, ще трябва да носим червен панталон и зелена блуза или жълто сако и лилава вратовръзка. Това ми се струва крайно необичайно. Тези цветове по определение са допълващи се, стоят един срещу друг в Колелото на цветовете, но аз лично не бих ги комбинирала в един тоалет.

Цветовете и спортът

Червеното и синьото са най-разпространените цветове в спорта по отношение на екипите.

Интересен факт е, че боксьорите смятат, че са извадили късмет, когато по силата на жребия, им се падне да играят с червени гащета, тъй като този цвят придава агресивност и зарежда с енергия. Според някои статистически изследвания, играещите в топлия цвят са по-честите победители.

Цветовете и модата

Символика на цветовете в облеклото
Символика на цветовете в облеклото

Говорейки за цветовете, не може да не споменем модата и облеклото.

Pantone е американска компания, която е най-известна със своята система за съответствие на цветовете. Всяка година тя излиза с предложени за най-модерен цвят, който да изразява духа на времето.

За 2020г това е класическото синьо, за 2019г – „живият корал“.

В последно време модните цветове са толкова много, че нито един не се откроява.

По отношение на облеклото се знае със сигурност, че черното прави тялото по-слабо. То се смята и за универсален цвят, който се съчетава с всички останали.

Далтонизъм

Цветната слепота, или далтонизмът, е състояние, при което човек не различава един от трите основни цвята – червено, синьо или зелено.

Марк Зукърбърг е сред хората, които страдат от него. Една от причините той да се спре на всеизвестното лого за Facebook е, че вижда най-добре синьото.

Далтонизмът се среща по-често сред мъжете, отколкото сред жените. Смята се, че това е поради факта, че жените в миналото са се занимавали повече със земеделие и е трябвало да разбират разликата между узрелите и неузрелите плодове.

Мъжете, от своя страна, са ловували и цветовете не са били от голямо значение за тях.

Значение на всеки цвят от гледна точка на психологията

Бяло

Символика на бялото
Символика на бялото

Бялото е цветът на снега, млякото, памука, сватбената рокля. То символизира новото начало, лекотата, съвършенството, чистотата, мира, невинността и т.н.

В болниците преобладава бялото. То цели да успокои пациентите и работещите там. Белите ризи се носят, за да се направи добро впечатление за чистота и спретнатост.

Но този цвят може да доведе до тъга и фрустрация, ако не знаем как да се възползваме от възможностите за творчество и себеизява, които ни дава.

Жълто

Символика на жълтото
Символика на жълтото

Жълтото е цветът на позитивизма, оптимизма, младостта и креативността. Едва ли човек би облякъл нещо жълто, ако не се чувства щастлив. Все пак слънцето и златото, както и симпатични животни като патенцата, са в този топъл цвят.

Това обаче е противоречива разцветка. Можем също така да го свържем с предателството, лъжата, алчността и безумието. В някои култури жълтото означава разлъка.

Оранжево

Символика на оранжевото
Символика на оранжевото

Оранжевото мигновено привлича вниманието. Това е цветът на много плодове, както и на залеза. Рижавите хора винаги се радват на повишено внимание. В психологията на цветовете оранжевият е неразривно свързан с енергията, екстравагантността, трансформацията и уникалността.

Червено

Символика на червеното
Символика на червеното

Червеното, от своя страна, е цветът на страстта, той привлича вниманието и едновременно с това ни тревожи. В психологията е асоцииран с любовта и близостта, но също и с кръвта, войната, подозрения и забрани. Червеното виждаме на светофара, на етикетите при разпродажбите и на хранителните продукти. Това е цветът на неотложността и екстремните ситуации.

Невъзможно е да не го забележим, откроява се на проверената ни от учителя тетрадка или на устните на някоя фатална жена. Ако искате да отправите важно съобщение, напишете го в червено.

Розово

Символика на розовото
Символика на розовото

Съгласно поведенческите науки, розовото означава сладост, женственост, очарование, чувственост, вежливост, еротика. Свързват го и с младостта и невинността.

Розовият цвят е обожаван от едни хора и искрено мразен от други. Той има ярки противници, които го смята за дразнещ, безвкусен и сексистски. Най-голяма критика получава цикламеното (или фуксия), който много хора свързват с евтини и некачествени стоки.

Лилаво

Символика на лилавото
Символика на лилавото

Лилавият е тайнствен и необичаен. В психологията е свързван с разкоша, религията и сексуалността. Предметите в този цвят са интригуващи и запомнящи се. Лилавото се среща рядко в природата и при правилно използване се откроява от конкуренцията.

Свързват го и с феминизма, а също така и с носталгията, фантазиите, амбициите, суетата и непостоянството. Този цвят е толкова нееднозначен, че при правилно използване има огромен потенциал.

Синьо

Символика на синьото
Символика на синьото

Синият е сред най-предпочитаните цветове. Той е синоним на хармонията, мира, симпатията, доверието, безметежността и общуването. Ето защо е използван широко в дизайна на социални мрежи и лога.

Но както винаги не е толкова просто, синьото може да изглежда и студено и дистанцирано. То не е подходящо за храна, тъй като предизвиква подозрение за ядливостта й. Малко хора биха си хапнали синьо месо или синьо пюре картофи. Изключение правят боровинките.

Стените обаче често са в цвета на небето и морето, тъй като в синята стая предразполага към релаксация и медитация.

Зелено

Символика на зеленото
Символика на зеленото

Виждаме зеленото навсякъде в природата. Това е цветът на тревата, младостта и надеждата, здравето, плодородието и парите (доларовите банкноти са зелени). Съгласно психологията, това е цветът на свежестта и хармонията, мира и спокойствието. Хората, мислещи за опазването на природата наричаме „зелени“.

Но и тази цвят си има „тъмна“ страна. Можем да го асоциираме и с отровното.

Сиво

Символика на сивото
Символика на сивото

В психологията сивото символизира старостта, скромността и простотата. То, в зависимост от оттенъка, може да бъде тъмно и скучно, или меко и тайнствено. В облеклото на мъжете – признак за елегантност.

Черно

Символика на черното
Символика на черното

Както и в случая с бялото, съществуват спорове дали черното е цвят, или не. Психолозите го свързват с нощта, властта и смъртта. За повечето западни хора той е обвързан с тайна, траур, отрицание, ненавист, жестокост и т.н.

В облеклото обаче той е символ на елегантност и стил. Според Коко Шанел всяка жена трябва да има в гардероба си поне една малка черна рокля, която би била подходяща за почти всякакви случаи.

Кафяво

Символика на кафявото
Символика на кафявото

Нещата не стоят така с кафявото. То е един от най-недолюбваните цветове. Много хора го асоциират с леността, мръсотията и вулгарността. Може да ни се струва остарял и скучен.

От друга страна, това е цветът на дърветата и есента, топлотата и уюта. Шоколадът и кафето са кафяви, а те ни носят толкова удоволствия и без тях не бихме могли да чувстваме гореспоменатият уют у дома си.

В заключение трябва да отбележим, че възприятието на цветовете е нееднозначно и ефектът от тях е строго индивидуален.

Едва ли ще се намерят двама души с еднакви предпочитания по отношение на багрите.

Източници:

https://zen.yandex.ru/media/cognifit/psihologiia-cveta-chto-oznachaet-kajdyi-cvet-i-kak-on-vliiaet-na-nashu-jizn-5aec420f00b3dd64a60f0b54https://www.youtube.com/watch?v=D9dBgSgmP28

https://www.colorpsychology.org/

Снимков материал:

Canva.com

Unsplash.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *