Хамса, Ръката на Фатима

Хамса, Ръката на Фатима – легенда и значение на символа

В съвременното общество расте интересът към тайните знания. Сред множеството амулети, свързани с него, се отличава един, известен с много имена, но най-често наричан Хамса или Ръката на Фатима. Смята се, че отблъсква негативната енергия и привлича късмета.

Легендата за произхода на символа Хамса

Винаги съм си задавала въпроса дали в полигамните семейства в мюсюлманските страни съществува ревност между многото съпруги на един мъж. Явно отговорът е „да“, ако имаме предвид легендата за Ръката на Фатима.

Ръката на Фатима или Хамса под формата на бижу
Хамса бижу

Фатима била дъщерята на пророка Мохамед, а съпругът й бил Али (именно заради него има спор между сунитите и шиитите). Фатима обичала мъжа си и го обграждала с грижите си. Един ден Али се върнал вкъщи след война и довел със себе си една жена, с която смятал да сключи брак. Като чула това Фатима изпаднала в ступор и започнала да бърка супата, която готвела, не с лъжица, а с голата си ръка. От болката в сърцето си тя не чувствала болката от изгарянията. Али бил потресен от силата на чувствата й и се отказал от намеренията си. Бракът им се запазил здрав до края на живота им.

Оттогава дланта символизира чистата любов и самоотвержеността.

Исторически факти за Фатима

Това е легендата. А какво се знае със сигурност?

Фатима получава блестящо образование. Изучава религиозните канони и става верен помощник и опора в делото на баща си – основателят на Исляма, пророкът Мохамед.

За ръката й имало много кандидати, но той я дал за жена на съратника си – Али. Али става четвъртият халиф и изтъкнат философ и авторитет в областта на религията.

Бракът продължава 10 години и дал на този свят четири деца. Али наистина останава верен на Фатима, въпреки че имал правото да има много съпруги.

За мюсюлманите Фатима е втората по праведност жена след майката на пророка и е образец за нравствени качества.

Бедна, но щедра, тя винаги помага на нуждаещите се.

Умира едва на 28 години.

Тя е единствената продължителка на рода на Мохамед и прародителка на всички праведни имами с изключение на Али.

Гробът й се смята за свещен от всички мюсюлмани.

Особености на символа Хамса

Талисманът Ръката на Фатима не е представя дланта такава, каквато е в действителност, а е неин стилизиран вариант. Тази ръка е симетрична. Палците и кутрето са с еднаква дължина. Може да сочат както надолу, така и нагоре. Най-често символът Хамса е в нюанси на синьото, защото се предполага, че този цвят предпазва от зли очи. Често се използват и отразяващи светлината повърхности с подобна цел – да отблъскват лошото, идващо от околните.

Могат да я допълват следните символи:

  • Звездата на Давид – защитава дома
  • Риба – дава възможност да станем по-мъдри и да имаме благополучен семеен живот, носи и късмет
  • Магичен квадрат
  • Око – най-често в син цвят, а може да бъде и в червен. Подобрява здравословното състояние

Ето едно съвсем съвременно бижу във формата на Ръката на Фатима, което обаче е изработено, спазвайки традициите, и има за цел да пази от злото. За да се сдобите с него, трябва да въведете кода СВ110 в търсачката на сайта.

Хамса и другите религии

Думата Хамса идва от иврит и означава пет, очевидна е асоциацията с петте пръста на ръката. В представите на тази народност символът се нарича Ръката на Мириам, като Мириам е сестрата на Мойсей.

За тях той подчертава сходството между религиите и носи мир между представителите им.

За индийците отворената длан се свързва с принципа за ненасилие, или ахимса. С нея те показват покорството си.

В православните икони и другото религиозно изкуство виждаме „Божията десница“, която предпазва пътуващите, а и тези, които са се отклонили от правия път в преносния смисъл.

Общоприето значение на символа

Хамса символизира висшите сили и предпазва от несгоди. Носи на притежателя си сила, власт, духовни и материални блага. Олицетворява съдбата, правилното направление на жизнения път, привлича късмета и служи за защита на семейното щастие и благополучие.

Татуировки Хамса

Момиче с татуировка Хамса
Татуировка Хамса

В последните години станаха популярни татуировките с този символ. В древността те са били правени на гърба, за да предпазват от враговете, които могат да нападнат ненадейно оттам.

Смята се, че те трябва да бъдат изрисувани между лопатките, на задната част на шията или на китката, за да предпазват от зли сили. Предпочитат ги жените, на които те носят щастие и предпазват дома.

За да не загуби силата си, при татуирането на Ръката на Фатима не трябва да се използват твърде ярки цветове.

Хамса в интериора

Стилизираният вариант на символа може да се закачи на стената. Прието е да се инкрустира с камъни, които са в съответствие с зодията на собственика.

Хамса в облеклото

Виждаме символа най-вече върху тениски. Тъй като там той се намира в непрестанен контакт с тялото, той действа като „страж“ на страната на позитивната енергия.

В сребро или в злато?

Пендант със символа Хамса
Хамса бижу

За хората, които желаят да придобият Хамса под формата на украшение, трябва да кажем, че тези, направени от злато активират енергията, а тези от сребро я гасят. Съответно, ако желаете да привлечете нещо в живота си, било то пари, щастие или късмет, изберете златото. Ако пък желаете да отблъснете злото (лоши мисли, беди и нещастия), си купете Ръката на Фатима в сребро.

Амулетът, познат от около 8 хиляди години, днес се използва по най-различни начини – носи се като ключодържател, пендант, гривна или пръстен. Кабалистите го съчетават с червен конец, за да засилят предпазните му свойства.

Функции на амулета Хамса

  • Съхранява семейството и отношенията в брака
  • Дава сили и самообладание на мъжете, попаднали в стресова ситуация на работа
  • Защитава шофьорите от катастрофи
  • Амулетът във форма на отворена длан привлича късмета, носи благословение от висшите сили в преодоляване на сложни задачи
  • Защитава имуществото от пожари и други несгоди

По каква причина се интересувате от този символ?

Вярвате ли в него?

Споделете мнението си.

Източници:

https://socketmira.ru/magiya-kamnej/amulet-hamsa.html

Снимки: Flickr.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *