Хамса, или Ръката на Фатима

Авторът е Amazon Associate. Тази статия съдържа афилиейт линкове, което означава, че авторът ще получи процент от всяка покупка, което няма да я оскъпи.

Винаги съм си задавала въпроса дали в полигамните семейства в мюсюлманските страни съществува ревност между многото съпруги на един мъж. Явно отговорът е „да“, ако имаме предвид легендата за Ръката на Фатима.

Фатима била дъщерята на пророка Мохамед, а съпругът й бил Али (именно заради него има спор между сунитите и шиитите). Фатима обичала мъжа си и го обграждала с грижите си. Един ден Али се върнал вкъщи след война и довел със себе си една жена, с която смятал да сключи брак. Като чула това, Фатима изпаднала в ступор и започнала да бърка супата, която готвела, не с лъжица, а с ръката си. От болката в сърцето си тя не чувствала болката от изгарянията. Али бил потресен от силата на чувствата й и се отказал от намеренията си. Бракът им се запазил здрав до края на живота им.

Оттогава дланта символизира чистата любов и самоотвержеността.

Хамса от сребро с тюркоаз
Хамса от сребро с тюркоаз

Можете да си закупите тази от Amazon. Ще Ви предпазва от зли очи и ще засили още повече красотата Ви.

Талисманът Ръката на Фатима не представя дланта такава, каквато е в действителност, а е неин стилизиран вариант. Тази ръка е симетрична. Палците и кутрето са с еднаква дължина. Може да сочат както надолу, така и нагоре. Най-често Хамсата е в нюанси на синьото, защото се предполага, че този цвят предпазва от зли очи. Често се използват и отразяващи светлината повърхности с подобна цел – да отблъскват лошото, идващо от околните.

Хамса
Ръката на Фатима

Могат да я допълват следните символи:

  • Звездата на Давид – защитава дома
  • Риба – дава възможност да станем по-мъдри и да имаме благополучен семеен живот, носи и късмет
  • Магичен квадрат
  • Око – най-често в син цвят, а може да бъде и в червен. Подобрява здравословното състояние
  • Полумесец – символ на мюсюлманството

Ако искате да узнаете повече за друг символ, използван в бижутерията, прочетете статията за Дървото на живота:

 

Думата Хамса идва от еврит и означава пет, очевидна е асоциацията с петте пръста на ръката. В представите на тази народност символът се нарича Ръката на Мириам, като Мириам е сестрата на Мойсей.

За индийците отворената длан се свързва с принципа за ненасилие, или ахимса. С нея те показват покорството си.

В православните икони и другото религиозно изкуство виждаме „Божията десница“, която предпазва пътуващите, а и тези, които са се отклонили от правия път в преносния смисъл.

Hamsa tattoo
Татуировка с Хамса

В последните години станаха популярни татуировките с този символ. В древността те са били правени на гърба, за да предпазват от враговете, които могат да нападнат ненадейно оттам. Смята се, че те трябва да бъдат изрисувани между лопатките, на задната част на шията или на китката, за да предпазват от зли сили. Предпочитат ги жените, на които те носят щастие, и предпазват дома.

За хората, които желаят да придобият Хамса под формата на украшение, трябва да кажем, че тези, направени от злато активират енергията, а тези от сребро я намаляват. Съответно, ако желаете да привлечете нещо в живота си, било то пари, щастие или късмет, изберете златото. Ако пък желаете да отблъснете злото (лоши мисли, беди и нещастия), си купете Ръката на Фатима в сребро.

Хамса с кристалчета
Хамса с кристалчета

Този пендант впечатлява с красивото и съвременно съчетание от цветове. Би контрастирал великолепно със загоряла от слънцето кожа.

Амулетът, познат от около 8 хиляди години, днес се използва по най-различни начини – носи се като ключодържател, пендант, гривна или пръстен. Кабалистите го съчетават с червен конец, за да засилят предпазните му свойства.

Винтидж хамса от сребро

Можете да намерите тази в няколко разновидности. Винтидж елементите й придават елегантност.

Прочетете повече за балансирането на ин и ян, друго понятие от бижутерията, но от Далечния изток:

Снимки: Flickr.com

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *