бижу-със-син-топаз

Топазът – разновидности, легенди, литотерапия

Топазът се отнася към полускъпоценните камъни и цената му е достъпна. Среща се в най-различни цветове, но винаги поразява с красотата си. От древни времена бива инкрустиран върху корони и други атрибути на аристократи и царски особи.

Етимология

Относно произхода на думата „топаз“ има две версии. Първата е, че идва от санскрит и означава огън, поради цвета на една от разновидностите му. А според другата, камъкът дължи името си на остров в Червено море, познат в древността като Топазиос или Топазион.

Според една легенда Зевс се разгневява на една от богините и оставя бебето й на самотния остров. Сълзите му се превръщат в малките красиви камъчета, които са толкова ценени.

На въпросния остров е добиван жълт минерал, съвременните учени са на мнение, че това е бил оливин.

Характеристики

Физико-химичните свойства на топаза са добре изучени, тъй като той е познат на хората от хилядолетия и е сравнително често срещан.

В естественото си състояние топазът е безцветен, често със сив оттенък. Колкото по-близо до земната повърхност и до въздействието на слънчевите лъчи е, при добив, толкова по-светъл е.

В състава на минерала влизат алуминиев силикат и флуор.

Различни природни фактори, както и обработка, могат да направят топаза винено червен, бледо сив, червено-оранжев, бледо зелен, розов (много рядко), матов или прозрачен. Розовата и червената окраски са резултат от хрома, който замества алуминия в кристалната структура.

Въпросният камък не подлежи на въздействието на сярна киселина и е устойчив на драскотини. Силно чувствителен е към високи температури и може да промени цвета си заради тях. Температурата му на разтапяне е 1500 градуса по Целзий.

Плътността на кристала е 3,5 грама на кубичен сантиметър. В съчетание с твърдостта му го прави относително тежък и затова е използван за направата на пестици и чукове.

Разнообразието от цветове се дължи не на примеси, както е при другите минерали, а от дефекти в кристалната решетка. Например:

 • Синята окраска се дължи на отсъствие на атоми на кислорода
 • Жълтата – на атоми на флуора
 • Опушеният оттенък – липса на йони на кислорода и на силициев диоксид

Твърдост

Топазът е сравнително издръжлив. Той е на 8-а степен по десетобалната скала на Моос. Сравним е с шпинела и аквамарина. Поради това си качество често е използван за шлифоване.

Залежи

Най-големите залежи са в Бразилия, близо до град Оро Прето. Те са в експлоатация от 17 век. Значителни, но почти изчерпани, има на границата между Русия и Казахстан, както и в Замбия.

В Европа се добиват в Алпите в мината Шнекенщайн. Още през 17 век намираните там топази са наричани „саксонски“ или „швейцарски диаманти“.

В Шри Ланка също има значителни залежи. 

Цена

Макар прозрачността и размерът да играят важна роля при оценката на топаза, цветът се оказва най-важен.

Най-скъпи са тези в розово и червено, после в оранжево и жълто. Топазът в оранжево-червено често е наричан „императорски“. Жълтите, оранжеви и кафяви са честа находка. Безцветните са още по-лесни за намиране и затова цената им е най-ниска.

Видове топаз

Много от разновидностите на топаза са получили отделно търговско или гемологично название. Например:

Императорски топаз

Императорски топаз кристал
Императорски топаз в естествен вид

Спорът за произхода на названието „императорски“ се води между Русия и Бразилия. През 18 век големи залежи са открити в планината Урал в Русия, която все още е империя по това време. Дори се е смятало, че само членове на царското семейство могат да го носят. Според другата версия, терминът идва от португалския кралски двор, който фактически управлява Бразилия и притежава всичките й богатства в тази епоха.

Императорският топаз се познава по жълтеникаво-кафявия си цвят.

Случва се ръбовете да се развиват по-добре и по-бързо от вътрешността. Ето защо камъкът изглежда кух.

Необработеният диктува това как ще изглежда фасетираният. В природата топазът образува издължени призми. Ето защо бижутата с този камък също най-често са продълговати.

Цената на императорския топаз достига да няколко хиляди долара за карат. Обикновено камъчета са с малко тегло. 5-10 каратово късче се смята за впечатляваща находка.

Обработените са изключително гладки при допир.

Топаз мистик

Пръстен с топаз мистик

Дължи разцветката си на тънко покритие от титан, което позволява на светлината да си играе с цветовете. За да се запази филма, са нужни внимателни грижи.

Този камък символизира добротата и съпричастността.

Бял топаз

Може да бъде безцветен като диамант и често се използва като по-евтина негова алтернатива за годежен пръстен. Поради своята деликатност не е подходящ за ежедневно носене.

Син топаз

Син топаз

По начин на обработка биват три вида:

Лондон (London Blue) – тъмно син, постига се чрез обработка с неутрони. Дължи името си на учените, достигнали до технологията за изработката му, живеещи в този град. По-поетичните натури сравняват цвета му с мрачното небе над английската столица, което често е облачно и едва-едва да завали.

Силно наподобява сапфира.

Швейцарски (Swiss Blue) – ярко син, резултат от използването на няколко метода.

Небесно синьо (Sky Blue) – със светло син оттенък, най-близък до естествения. Получава се като на естествения минерал се въздейства с помощта на електрони.

Розов топаз

Той е изключително рядък и чувствителен към високи температури и слънчева светлина. Препоръчва се да се носи само вечер, тъй като лесно може да загуби ценния си природен цвят само в рамките на седмица.

Легенди

Познат от хилядолетия, топазът е обгърнат от множество митове. Ето някои от тях:

 • Както е с много други камъни, в Средновековието се е смятало, че топазът променя цвета си, когато наблизо има отрова
 • Вярва се, че е украсявал одеждата на паднали ангел Луцифер, преди той да бъде изгонен от Рая
 • За древните египтяни създател на жълтите топази бил богът на слънцето Ра. Те носели амулети с тази разновидност на камъка, за да спечелят благоволението му
 • Според Библията е бил сред 12-те камъка, украсяващи нагръдника на Аарон

Литотерапия

Интересен факт е, че топазът може да бъде и в топли и в студени цветове. Използван е за балансиране на ин и ян.

Синият е свързан с луната, а имперският със слънцето.

Само като погледнем едно парче син топаз, разбираме, че той е способен да успокоява, но също така той:

 • Стимулира кръвообращението
 • Отразява се добре на жизненоважни органи като белите дробове, черния дроб, бъбреците
 • Успокоява тялото и духа
 • Подпомага съня
 • Подсилва самоувереността и оптимизма
 • Белият изяснява мислите и освобождава от съмнения

Влияние върху чакрите

Логично е синият топаз да влияе на Гърлената чакра. Но как точно? Оказва се, че той уравновесява. Предпазва ни от това да не кажем нещо, за което ще съжаляваме по-късно. Успокоява ни, когато сме ядосани или нервни.

Зодии

Подходящ е за родените през ноември.

Почистване

Топазът може да загуби цвета си и да стане напълно прозрачен, ако не е съхраняван правилно. Излагането на директна слънчева светлина може да доведе именно до това.

Професии, на които подхожда

Камъкът хамелеон би подсилил способностите на бизнесмени, журналисти, дипломати и преподаватели. Той помага да имаме ясна и безпристрастна представа за случващото се, да вземаме правилните решения и да разчитаме на собствената си преценка.

Съчетаване с други камъни

Топазът не е много придирчив, може да се комбинира с почти всички камъни с изключение на диамант и планински кристал.

Интересни факти

През Средновековието се е вярвало, че камъчетата са не само красиви, но и лекуват чумата.

Един от най-известните топази дълго време е смятан за диамант. „Диамантът Браганза“ дължи името си на династията, управлявала Португалия по времето, когато е открит. Добит е в Бразилия и веднага е изпратен в Лисабон. От 1740 г. украсява кралската корона. Слава му носят не само хубостта, но и размерът – цели 1640 карата.

Фотографии:

www.Flickriver.com

www.pixabay.com

www.pexels.com

Източници:

https://www.gemsociety.org/article/topaz-jewelry-and-gemstone-information/

https://www.gemstones.com/gemopedia/topaz

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *