Тифани и Ко – история на новаторството

Тiffany & Co е американска компания, предлагаща луксозни стоки, с централа в Ню Йорк. Освен бижута в асортимента й влизат порцелан, кристални изделия, канцеларски материали, слънчеви очила, парфюми, бутилки за вода, часовници и лични принадлежности, както и някои предмети, изработени от кожа.

История на бранда Тифани

Бижутерската къща Тiffany & Co е създадена от Чарлз Луи Тифани и Джон Янг през 1837 г в Ню Йорк. Печалбата в първия ден съставлявала по-малко от 5 долара, а в момента това е компания с над 13 100 служители, акции на борсата и годишна печалба от 4 млрд. долара.

По време на Гражданската война (1861-1865) компанията рязко сменя предмета си на дейност, като започва да продава оръжие за Севера. Помещенията, в които преди това са били съхранявани бижута, тогава се превръщат в складове за саби и хирургически материали, доставяни от Европа. Именно по това време собствениците натрупват огромен капитал.

Стил

Синът на един от основателите на компанията, Луи Комфърт Тифани, става главен дизайнер. Това се случва през 1902 г., след смъртта на баща му.

Вдъхновение за украшенията, които създава, той черпи от цветята и природата като цяло.  Някои от тях са повлияни от изкуството на етруските.

Мотиви, включващи глухарчета, птички и къпини са много често срещани. Тифани използва темата за скарабея като елемент за декорация. Някои от бижутата са толкова масивни, че напомнят за тези носени от келтите. Те  са съвсем различни от нежните и ефирните произведения на артистите, принадлежащи към течението в изкуството, господстващо по това време и наричано Арт нуво.

Украшенията на Тiffany & Co имат много елементи, но работата с цветовете е това, което ги прави уникални. Тифани използва различни нюанси на зеленото, синьото и жълтото. Емблема на бижутерската къща става аквамаринът. Този цвят е регистриран като търговска марка на компанията. Всеки, който види торбичка или кутийка в него я асоциира с марката. Дори надгробният камък на семейната гробница в Ню Йорк е в аквамарин.

В средата на 19-ти век интересът към бижута, направени от сребро нараства. Tiffany & Co се възползва от това. Дизайнерите й са първите в САЩ, които започват да използват пропорцията 925 от 1000 единици чисто сребро. Останалите 75 единици са съставени от други метали. Това е така, тъй като предметите, изработени само от сребро биха били твърде меки.

Компанията въвежда модата на годежните пръстени през 1886 г. Един такъв подарява и Франклин Рузвелт на годеницата си през 1904 г. Оттогава много жени казват заветното „да“ именно държейки произведение на Тифани в ръцете си.

Пръстен на Тифани и Ко

До 1907 г. не е съществувала единна и ясна система за измерване на брилянтите, рубините, изумрудите и т.н. Главният гемолог на Tiffany & Co успява да въведе единна метрическа единица за претегляне на скъпоценните камъни – карат. Каратът тежи 0,2 грама, или 200 милиграма.

Луи Комфърт Тифани не само е познавал различните начини за изработка на бижута, използвани през вековете, но и се заема с обработката на платина, което е било считано за много трудно по негово време.

Бижутерът използвал необичайни камъни като опала. Той предпочитал такива, които са или матови, или прозрачни. Тюркоазът, изумрудът, червеният халцедон и лунният камък пропускат светлината по уникален начин и Тифани се възползва от това с невероятно умение.

Дизайнерът Елза Перети обогатява марката със естествеността и чувствеността на формите, тя прелъстява целия свят и придобива голям успех.

Други известни личности, които работят за компанията са Палома Пикасо, дъщеря на великия художник, и Анди Уорхол, който подрежда витрините на някои от магазините.

Ако желаете да научите повече за него, кликнете тук:

Тифани и популярната култура

В емблематичната песен, в която Мерилин Монро пее, че диамантите са най-добрия приятел на жените, Тифани се споменава два пъти.

Филмът „Закуска в Тифани“ от 1961 с Одри Хепбърн, смятана за икона на стила, популяризира марката още повече. Главната героиня носи бижу на Тифани и би дала всичко, за да се сдобие с още. Те стават олицетворение на красотата, стила и благополучието.

Одри Хепбърн участва в "Закуска в Тифани" и става икона на стила.
Одри Хепбърн се развеселява само когато види бижута

Не липсват и обвинения в меркантилизъм. Групата „Ийгълс“ споменават в хита си „Хотел Калифорния“ за жена, чийто ум е извратен от Тифани, което би трябвало да означава, че тя мисли само за власт и пари.

Героиня от филма и книгата за Джеймс Бонд „Диамантите са вечни“ се нарича Тифани Кейс, смята се, че е, защото майка й я е родила там.

Бижутата и цялостната естетика на филма по книгата на Фицджералд „Великият Гетсби“, излязъл през 2013, е изработена именно от екипа на Тифани и впечатляват с грандиозността и пищността си.

Малко момиче, носещо бижута

В сериала „Сексът и градът“ лекарят Трей Макдауъл се опитва да изкупи вината си като подарява годежен пръстен на Тифани, тежащ 2.7 карата една от главинет героини – Шарлот.

Примерите са безкрайно много, а показателно е, че едно от лицата на компанията в момента е Кендъл Дженър.

Тифани има над 150 магазина в целия свят.

Компанията разполага с над 150 магазина по целия свят, но все още няма присъствие на българския пазар.

Източници:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tiffany_%26_Co.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Tiffany_%26_Co.

Снимки:

www.pixabay.com

www.flickr.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *