Танзанит-обработен

Танзанитът – камък красив, млад, но обречен

Танзанитът не е оплетен в легенди и мистерии от хилядолетия, както повечето камъни, тъй като е открит едва през втората половина на 20 век, но още на пръв поглед качествата му са несъмнени. Красотата на тази разновидност на циозита е пленителна. В класическия си вариант е син и наподобява сапфира, но е смятан за полускъпоценен камък.

Минералът е един от основните бизнеси и повод за национална гордост за танзанийците, които имат традиция да го подаряват на новородени.

Няколко версии за откриването на танзанита

Знае се, че камъкът е открит през 1967 г. в Танзания. Но как точно?

Първа версия

Хора от племето масаи използвали зелените поля в подножието на Килиманджаро за пасища, където разхождали добитъка си. Един ден светкавица подпалила въпросните зелени пространства, които дотогава били покрити с кафяви камъни, непредставляващи интерес за никого. На другия ден на мястото се появили красиви сини кристали. Първоначално били сметнати за сапфири, но се оказали по-крехки от тях. Разочарованието било кратко, защото намереният камък също имал своите достойнства.

Втора версия

Танзанитът е открит от португалеца Мануел де Соуса, който изследвал района в търсене на рубини и сапфири. Местни жители го завели до платото Мерелани в североизточна Танзания и там той открил камъните.

В крайна сметка голямата американска компания „Тифани и ко“ била силно заинтригувана от него. Именно на нея той дължи световната си слава.

Произход на наименованието танзанит

Камъкът е разновидност на циозита, но за него е измислено ново име, тъй като циозит на английски се римува със суицид (suicide). Според управителите на компанията, това създавало неприятни асоциации и било лошо за евентуалните му реклами. Ето защо вицепрезидентът на „Тифани и ко“ Хенри Плат кръщава камъка на страната, в която е намерен.

Това, че той се добива само в една-единствена локация при уникални природни условия и се смята, че ще се изчерпа до няколко десетилетия, е използвано от компанията с цел създаване на извънреден интерес към него.

Добив на танзанит

Миньори, добиващи танзанит
Една от мините за добив на танзанит

Площта на територията, в която се намират залежите, се разпростира само на около 6 км дължина и 2 км ширина. Там има около 200 мини, много от тях нелегални, и в някои от участъците цари истински хаос. Мините са разделени от правителството на Танзания на 4 блока – A, B, C и D.

Повечето от рудниците разполагат с примитивна апаратура. До някои залежи се стига с помощта на дървени стълби. Използват се обикновени лопати.

Блок С е механизиран и принадлежи на голяма корпорация. Той има капацитета да обработва 10 000 тона материал на месец.

Камъните се намират на повърхността на земята, както и дълбоко на около 300 м в недрата й. Миньорите прекарват 70% от времето си в премахване на излишния материал. Само в една трета от него действително боравят с танзанит.

Характеристики

Камъкът се е формирал преди около 585 милиона години при уникални за нашата планета условия.

Твърдостта му е 6 ½ – 7 по скалата на Моос. Обикновено за бижута се използват камъни с твърдост над 7, но танзанитът е достатъчно твърд за тази цел. Просто е нужно да сме много внимателни с него. Той е най-подходящ за специални вечери, тъй като силната слънчева светлина има лош ефект върху него.

Плътността му е 3,35 г/см.

Цвят

Цоизитът е силикат, включващ алуминий и калций. Среща се в различни цветове. Сред тях са светлосив, зеленикав и розов, който е най-рядък и най-ценен.

Изваден директно от земята, танзанитът е кафяв или зеленикав на цвят и не е особено привлекателен.

След нагряване той получава класическия си синьо-виолетов цвят.

Танзанитът има изключително интересната „способност“ да променя цвета си в зависимост от ъгъла, под който е гледан. Тя се нарича плеохроизъм. След нагряване виждаме два цвята, а преди това – три. Един от тях се загубва.

При термично обработени камъни обикновено са налице синьо и виолетово. А при късчета, които са естествени, наблюдаващият може да различи още маджента, жълто или зелено.

Друга интересна особеност е александритовия ефект – синият танзанит става виолетов при изкуствено осветление.

Съществуват и камъни с ефект „котешко око“. Това е бяла линия, която се „движи“ при завъртане.

Тези ефекти правят всеки отделен камък уникален и съответно всяко бижу, в което присъства  – неповторимо.

Цена

Танзанити, изложени в магазин
Танзанит

Танзанитът е един от най-търсените камъни след голямата четворка – диамантът, рубинът, сапфирът и изумрудът. Той е 1000 пъти по-рядък от диамантите, но цената му е несравнимо по-ниска.

96% от танзанита е нагряван при температура от 500-600 градуса Целзий. Това обаче е много трудно за доказване и не намалява цената му, а е стандартна процедура за разкрасяване от страна на хората на този дар от природата.

В днешно време цената на танзанита може да достигне 2000 долара за карат, ако е с големи размери. Много по-евтин е от сапфира и често играе роля на негов заместител.

Най-важният фактор за определяне на цената е наситеността на цвета на минерала.

Ползи

Танзанитът е особено подходящ за хората, които искат да намерят изход от някакъв конфликт или да укрепят отношенията си с даден човек.

Неговата сила се изразява в следното:

  • Подобрява интуицията – помага на хората да вземат правилните решения и да избегнат трудности.
  • Решава конфликти – както казахме по-горе, танзанитът подсказва какъв е пътят от избягване на раздори. Човекът, който го носи, бива обграден от уют и спокойствие. Всички недоразумения се решават по пътя на преговорите. На работното място няма клюки, а приятелският кръг е по-сплотен.
  • Магнит е за парите – притежателят му го чака финансово благополучие, разбира се, ако се потруди.

Зодиакален знак

Тъй като камъкът не е бил познат в древността, астролозите не са на едно мнение кой знак от зодиака той покровителства. Смята се, че няма да навреди на никого.

Според някои той покровителства родените през декември.

Бижута с танзанит

Сложността на обработката му е в това, че е сравнително мек и крехък. Едно неловко движение и всичко е провалено. Ето защо с дейността се захващат само най-опитните бижутери.

Те го инкрустират в брошки, пръстени, диадеми, пенданти, гривни. Комбинират го със скъпоценни и полускъпоценни камъни.

Грижа

Гемолозите не препоръчват контакт с каквито и да било химични вещества. Сред тях са парфюмите, лакът за коса и кремът за ръце. Най-добре е бижуто да се почиства с течаща вода на стайна температура.

Съхраняването му следва да става в мека торбичка, за да се избегне надраскване.

Добре е да се избягват резки промени в температурата. Чувствителен е на натиск и на ултразвук.

Интересни факти:

Въпреки скорошното му откриване, танзанитът се намира в частните колекции на много кралски особи и знаменитости:

  • Майкъл Скот от компанията Apple притежава най-големия екземпляр, намиран досега. Размерът му е 242 карата. Тиарата, в която е инкрустиран, се нарича „Кралицата на Килиманджаро“
  • В института „Смитсониън“ се съхранява 122-каратов танзанит.
  • Бижуто, носено от героинята на Кейт Уинслет в „Титаник“ – „Сърцето на океана“, е именно добиваният само в Африка минерал

Източници:

https://www.jewelsforme.com/tanzanite-meaning

https://gemlovers.ru/encyclopedia/tanzanit-gid-pokupatelya/

https://www.livemaster.ru/topic/3369152-blog-tanzanit-kamen-podarennyj-miru-massayami

Фотографии:

www.Unsplash.com

www.flickr.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *