Шевици от България, Русия и Украйна

Славянски шевици – специфики и значение на елементите

Чрез цветните си нишки славянските шевици пазят знаците на древните хора, знаци, възникнали преди появата на писмеността. В този текст ще се спрем на особеностите на везбата в България, Русия и Украйна.  Те си приличат изключително много, но все пак се забелязват редица разлики.

Български шевици

Шевиците са една от причините за националната гордост на българите, а интересът към тях се възражда в последно време. Във всеки един бод е вложена любовта на авторката към дома и природата. Историята на везбата ни връща още във времената на траките и бронзовата епоха, а може би и по-рано.

Шевиците имат не само декоративна функция, те показват социалното и семейното положение, както и региона, от който идва човек. Те са своеобразен негов документ за самоличност във времена, когато повечето хора са неграмотни и информацията се е предава чрез пиктограми или устно.

Българските шевици са малко по-ъгловати от руските и украинските, на които ще се спрем, и не представят обекта толкова реалистично. Според някои автори това се дължи на дългото пребиваване на българите под турско робство. Известно е, че мюсюлманството не позволява изобразяването на хора и животни. Дори растенията са стилно стилизирани. Може би тези ограничения са засегнали и шевиците.

Символи в българските шевици

Водещи теми в килимарството и шевицата са тези за семейството, продължението на рода и благоденствието.

Маказ и голям маказ

Везят се съответно на годеж и на сватба. Както можем да се досетим – символизират сливането на две души, на мъжкото и женското начало, на телесното и божественото. Това е едно от най-често срещаните мотиви на чипровските килими.

Канатица

Можем да я разбираме като усложнен маказ. Тя представя графично семейството. Голямата канатица – рода, а Великата канатица – народа. По-малките триъгълници символизират новите поколения. Думата канатица се превежда като „криле“ и е приемана като знак за щастие, както и дълголетие. На някого тя може да наподоби панделка.

Бабица

Бабицата символизира сродените семейства

Това са вече сродените семейства. Представлява ромб с два триъгълника, залепени за левия и десен връх.

Елбетица е един от най-разпространените символи, въплъщаващ хармонията във вселената. Смята се, че тя изобразява осемте посоки на света, както и четирите сезона. Представлява единичен или двоен кръст. Вярва се, че тя е централният плод в Дървото на живота.

Свързваме елбетицата и с осемте главни празника в годината, съвпадащи с осемте позиции на Слънцето през годината.

Подобни мотиви се срещат не само в България, но и в страни като Египет, Китай, Индия, Япония.

Сгради в Плиска и Велики Преслав силно наподобяват елбетицата. Употребата й не стига дотук. Срещаме я върху килими, пана, надгробни камъни и обредни хлябове.

Дървото на живота – виждаме го по полите на женските поли и ръкави. Това е един от символите на вертикалността.

Петлето

Шевица със символа петле
Петлето е символ на мъжката потентност

С пропяването на петлето започва новия ден. Нощта, според традиционните представи, е време, обитавано от караконджули, вампири, таласъми и всякакви други плашещи същества. Петелът ги прогонва. Той е символ на мъжката потентност, както и женската възпроизводителна способност.

Бодове в българската везба

Кръстатият бод е един от най-използваните. Това е магически символ за защита. Някои от другите са контурен, полегат, ажурен и възлов цепен.

Везе се от ляво надясно.

Руски шевици (вышивка крестиком)

Руските шевици се различават една от друга по географски принцип – север и юг, както и под влияние на социалния статус. При тях са широко застъпени флоралните мотиви.

В миналото момичетата, навършили 5-6 години, били обучавани във везане. Още оттогава те започвали да започнат да изработват чеиза си. Градските момичета подражавали на френския стил, а тези от селата стриктно се придържат към традициите и смятали шевиците за предпазващ талисман.

Символика на цветовете и фигурите в руските шевици

Червеният цвят е цветът на живота и на любовта.

Синият често се използва в мъжкото облекло. Синята вода е отражението на небето върху земята. Това по същество е отражението на небесната мъдрост.

Черното – цветът на земята, плодородната майка земя. Често е носен от моми.

Зеленото – младост, зеленина, пролет. Символизира връзката на човека с природата и вечно възраждащия се живот.

Белият е свързан с примирението, хармонията и чистотата. Той предоставя защита от всичко зло и символизира чистотата на намеренията.

Златото на свой ред се свързва с благоденствието, Слънцето, огъня и светлината.

Кръгът е началото на всичко във Вселената.

Квадратът е обобщение на дома и порядъка.

Триъгълникът пък от своя страна символизира мъжкото и женското начало.

Ромбът – плодородие, той разпространява здраве и добро във всички четири посоки на света.

Ако видите спирала във шевица, това означава мъдрост.

Алатир – едни от най-важните символи

Алатир - символ, използван при направата на шевици
Алатир

Представлява звезда с осем лъча, заключена в кръг или колело, и е един от соларните символи. Свързван е със свиването и разширяването на Вселената. Традиционно е везан върху ризите на тези, заминаващи на дълъг път. По същество действа като щит.

Символът алатир е бил използван за жигосването на добитъка, за да не попада той в ръцете на зли хора. Също така го намираме върху предмети от бита като украшения, посуда, кърпи и др.

Както и елбетицата, може да бъде разбиран като своеобразен компас – показва осемте посоки на света. В абстрактен смисъл той помага на хората да намерят пътя си в живота и истинското си предназначение. Може да бъде носен от всички – мъже, жени и деца.

Коловрат – напомня свастиката, символ на вечното възраждане.

Свастика –думата идва от санскрит, където „су асти“ значи „да бъде добро!“ много често се среща в шопските шевици, предимно върху женски ризи, като символ на Колелото на живота. Може да се стори шокиращо поради тежките асоциации с нацизма, но свастиката се среща и върху църковната бродерия и тъкани.

Богинята Макош е смятана за покровителка на творците.

Суеверия

Везането е свързано с редица суеверия.

Не трябва да се използват ножици. Ако се появяват възли, жената има проблеми. Не трябва да се везе, когато тя е с лоши мисли в главата си, те ще предадат на везмото.

Докато изработва сватбения си чеиз, девойката влага пожелания към членовете на семейството на своя бъдещ съпруг, както и към роднините от нейния род.

Вземат се под внимание лунните цикли.

Украински шевици

Изключително красива украинска шевица
Vector illustration of Ukrainian folk seamless pattern ornament. Ethnic ornament. Border element. Traditional Ukrainian, Belarusian folk art knitted embroidery pattern – Vyshyvanka

Никой не знае кога точно се е зародила шевицата по украинските земи. Знае се, че е била на особена почит по време на Киевската Рус, когато са били изграждани цели училища-пансиони за млади момичета, които да изучават занаята. През 16-17 в. тя преживява своя разцвет – появяват се нови техники и орнаменти, постепенно се формира украинският стил.

Ето някои от типичните за украинските шевици символи:

Лозата – символизира хармонията в семейството, носи късмет и щастие.

Дъбът е запазен за мъжките дрехи и олицетворява силата и храбростта.

Гълъбът е наричан още „божията птица“. Асоцииран е с чистотата на душата, мира и жертвоготовността. Често украсява сватбените кърпи.

В днешно време става все по-модерно везането с мъниста.

Шевицата прави мислите материални. Намеренията при изработката й трябва винаги да са добри.

Фотографии:

Canva.com

Pixabay.com

Украински шевици:

<a href=“https://ru.freepik.com/vectors/background“>Background вектор создан(а) GarryKillian – ru.freepik.com</a>

Източници:

https://masterica-rukodeliya.ru/vyshivanie-krestikom/znachenie-vyshivki-simvoly-i-primety-v-vyshivanii-magiya-vyshivki/

https://ethnoboho.ru/slavyanskiy/ukrainskaya-tradicionnaya-vyshivka-drevnee-slavyanskoe-iskusstvo.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *