Славянски приказки

Малко познати факти за славяните

В текста има афилиейт линкове към Amazon.

За славянската култура, чийто наследник е българската, се знае твърде малко и почти не се изучава в родните училища. По-популярна е гръцката митология, а не тази, чиито следи присъстват в бита и езика ни и днес. Причините да знаем малко за славянската култура според мен са две. Първо, християнството забранява гадаенето и магиите, а те са широко застъпени в тази езическа цивилизация. И второ, комунизмът, който е по същество атеистическа философия, осъществяваше контрол върху всички сфери на живота и ограничи културата на славяните до музеите и галериите.

Славянска сватба
Славянска сватба

Славянските племена са били много на брой, живели са на обширни територии и религията им не е била унифицирана. Пантеонът им е съставен от десетки богове, а също и от духове и демони.

Славянските митове разказват, че Род, богът-творец на всичко съществуващо, отделил тъмните частици на хаоса от светлите, създавайки ред в света. Само там, където светлината е отделена от тъмнината, е възможен порядък, а там, където има и светлина, и тъмнина е възможно развитие. Разбирайки това, славяните делят света на три части: Яв, Нав и Прав. Те са свързани помежду си от Дървото на живота.

Повече за него тук:

Светът на Нав – корените на дървото, е загадъчно и плашещо пространство. Там отиват душите след смъртта.

Яв – очевидно е коренът на думи като „явен“ и „явно“. Това е светът на хората и животните. Тук живеят боговете, свързани с природата. Някои от тях са Стрибог, контролиращ вятъра, Симаргал – слънцето и земеделието, Агидел – водата и т.н.

И накрая Прав – възможен корен на думи като „правилен“ и „право“.

Според митологията този свят се дели на девет небеса. Там живеят най-светлите славянски богове като Сварог главният бог в пантеона.

Славянската религия е по същество езическа и политеистична. В нея жената е била на особена почит и поради това е била окичвана с украшения.

Амулетите са били наричани обереги. „Оберегать“ на руски означава предпазвам от беди. Оберег всъщност е по-широкият термин, който обхваща всякакви видове начини за защита от зли сили. Смята се, че те могат да влязат през отворите в тялото, затова те са предпазвани. Ето няколко от по-разпространените обереги:

Славянска носия с характерните шевици

Бродерията – среща се по дрехите, кърпите и текстила за дома. Шарката на бродерията показва възрастта, социалното положение и рода занятия. Макош е богинята на плодородието, чийто образ е най-често използван в този тип ръкоделие.

Поясите – носени са от детството върху всеки кат дрехи. Най-красивият, с на-сложната бродерия – най-отгоре.

Куклите – специфични за славяните са вълшебните кукли-обереги без лица. Тяхната цел е да помагат, като призовават за подкрепа някой от боговете. Използвани са както от жени, така и от мъже. Имат за задача да носят богатство или да помагат в домакинството.

Лунниците символизират богинята Дивия. Тя е сестра на Хърс, богът на слънцето. И двете небесни тела били почитани наравно. Но влиянието на луната се различава от това на слънцето. Тя само загатва, а не казва направо. Затова лунницата е женски оберег, свързан с магията и интуицията.

Най-често тя представлява полумесец с връхчетата надолу. Металните лунници са честа находка на археолозите по земите, обитавани от славяни. Случва се те да имат нарези с 28 чертички, символизиращи цикъла на луната. Смята се, че притежателките й ще придобият по-голяма привлекателност, ще развият интуицията си и ще овладеят дарбата да правят магии, както и че ще родят здрави деца.

Едно бижу, съчетало в себе си и славянски и викингски елементи:

Наузите – това са специални, често много сложни възли, на които се придават магически свойства. С идването на християнството практиката на използването им намалява значително. Те могат да се плетат от най-различни материали в зависимост от целта. За проклятията се използват въжета или коса от този, който бива прокълнат. Наузите против болести се правят от трева, тези за любов от цветя или лентички, или от конец от дрехата на обекта на желанията.

Резите – това са малки дъсчици, използвани за предсказване на бъдещето и изцеление.

Татуировките се правят единствено по телата на воините и жреците.

Изработването на обереги се прави от жените и е обвързано с множество правила, подобно на рисуването на икони. Това е така, за да се осигури чистотата на помислите на създаващата и сакралността на оберега.

Огромно разнообразие от различни видове свастики

Свастиката е древен славянски символ
Свастиката е използвана от хилядолетия

Свастиката е символ, който всява ужас у повечето хора заради нацистка Германия, но е добре известно, че не Хитлер е неговият автор. Истината е, че Сталин подарява на бъдещия си враг златна свастика при встъпването му в длъжност като фюрер. Това е в знак на добронамереност, а пречупеният кръст е бил символ на желанието от страна на лидера на Съветския съюз Германия да се въздигне от пепелището, където я оставя Първата световна война. Както е известно, по-късно отношенията между двамата се влошават изключително много.

Свастиката е позната и често използвана от десетки хиляди години. Популярен мотив е в архитектурата на много страни, виждаме я дори в банкнотите на Съветския съюз. В славянската култура тя има повече от 144 разновидности.

Свастиката е изключително компрометиран символ и носенето й показва само едно – а именно, че имаме фашистки възгледи. В много страни тя е забранена като знак за това, че нацизмът не бива да се завръща никога.

Коловратът  е една от най-известните разновидности на свастиката. Той е символ на вечното движението на слънцето по небосвода, показвайки при това на хората как си взаимодействат боговете Сварог, Даждбог и Перун. Обединява четирите сезона и стихиите. Носен е не само като амулет, виждаме го и в дрехите и предметите от бита. Лъчите му може да са по направление на часовниковата стрелка или обратно на часовниковата стрелка.

Виждаме коловратът върху дърворезба
Дърворезба, в която присъства коловратът

Срещаме го в три варианта, с различен брой лъчи:

  • 4 – символизира огъня;
  • 6 – означава, че оберегът се намира под защитата на Перун;
  • 8 – знак, в който са обединени духовното и материалното.

Най-често го виждаме с 8 лъчи, тогава се асоциира с възраждането. Бил е изобразяван на бойните знамена на древните славяни, които вярвали, че ще им донесе победа.

Ето един унисекс вариант за тези, които се гордеят от славянския си произход:

Според някои източници коловратът не е древен символ, а съвременна измислица. Те твърдят, че не е открит при нито едни археологически разкопки и няма твърди доказателства за истинността му.

Древните славяни са имали руническа писменост, подобна на тази на живущите в съседство скандинавски и германски племена. Имали са и календар, обвързан с цикличността на сезоните.

В момента се забелязва засилване на интереса към славянската и прабългарската култури в нашата страна. Той е свързан с развитието на национализма след краха на интернационализма и комунистическия строй. Много българки успешно инкорпорират шевици в облеклото си, като носят бродирани ризи с джинси например. Бихте ли опитали и Вие?

Бижу, съчетаващо в себе си красота, елегантност и уважение към традициите:

Снимков материал:

https://www.flickr.com

Източници:

https://www.mednyobraz.ru/stat/2-statiyolitie/41-drevn

https://xn--80aejvmu5h.xn--80aswg/pro-slavyanskie-oberegi/

https://славяне.сайт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *