Бижу със символа за безкрайността

Символът за безкрайността във времето

Символът за безкрайността крие в себе си послание за духовност, красота и сила. Мистиката на миналото и възможността за вечно бъдеще създават истински ореол около него.

Житейският ни път е изпълнен със сложни решения и често се разсейваме ненужно. Символът за безкрайността ни създава усещане за простота и баланс.

Историята му е един поглед към красотата на създаденото от любопитството на човешкия ум.

Какво е безкрайността?

Безкрайността е вечна и не може да бъде измерена. Ако можехме, нямаше да бъде безкрайност. Това й придава тайнственост.

Ето едно „безкрайно“ красиво сребърно колие. Ще го намерите под този номер в сайта: СДК61.

Древността

В началото, в Древна Гърция, символът за безкрайността е наричан от математиците и философите лемниска, което означава панделка. Тя е повод за дълги спорове между тях. Питагор и Платон вярват, че всичко в този свят може да бъде представено като ценности или набор от цели числа. Те твърдели също така, че „добротата“ може да бъде измерена и затова тя не е безкрайна.

Символът уроборос, срещащ се в много религии, и под различна форма.
Символът уроборос

Идеята за знака и значението му обаче не е тяхна, а води началото си от Древния Египет и символа уроборос, представляващ змия, която е захапала опашката си. Смяната на кожата на змията е асоциирана с прераждането на душата, а захапването на опашката – с плодовитостта.

За населяващите долината на Нил знакът означава безсмъртие, приемственост и вечно завръщане. Египетските фараони го носят заедно със змия на короните си.

Първа употреба

Тъй като символът за безкрайността е тясно свързан с математиката, логично е негов автор да е математик. Това е Джон Уолис – криптограф в Британския парламент. Той използва символа за пръв път през 1655г. в свои записки.

Според някои изследователи англичанинът се е вдъхновил от древногръцката буква омега, а според други, от хоризонтално поставената цифра 8.

Понятието безкрайност в математиката и физиката се отнася до количество без определени граници – количество по-голямо от всяко число.

Трудовете на Уолис са смятани за голям принос към аритметиката и са вдъхновение за много математици и философи, като Исак Нютон например.

Безкрайността и религиите

Безкраен кръст

Безкрайният кръст символизира Бога. Носен е от християни, за да покажат любовта си към Всевишния и отдадеността към религията.

Древна Индия

В Древна Индия и Тибет знакът за безкрайност символизира съвършенството и баланса между мъжкото и женското.

Според индуизма безкрайността трябва да бъде разглеждана като вечен живот и непрестанно взаимодействие между енергийните потоци. Едната част на символа ознаменува всичко духовно, а другата – всичко материално. Точката, в която се събират, е многостранната Вселена.

Келтите

Виждаме символа и в келтските възли, които, както и той, са без начало и без край. Тяхната фундаментална цел е да покаже кръговрата на живота и смъртта.

Шведският символ Малин

Много често можем да го видим изрисуван на нечие тяло под формата на татуировка. Представлява стрела, извита под формата на хоризонтална осмица. Символният му смисъл е, че за да се развиваш и израстваш, трябва да срещаш по пътя си трудности.

Знакът за безкрайността и бижутата

Знакът за безкрайността идеално си пасва и никак не противоречи на господстващият в момента минимализъм.

Той придава един изискан акцент на всеки тоалет. Виждаме го най-вече на гривни, часовници и пенданти.

За какво помага?

Талисманите със знака на безкрайността набират популярност. С тяхна помощ бихме могли да:

  • Придобием вътрешно равновесие
  • Привлечем богатство и късмет
  • Се избавим от лоши натрапчиви мисли
  • Срещнем голямата любов

Често символът се носи с червено конче, което се вярва, че предпазва от уроки. Ако желаете да се защитите от нещастия, носете го на лявата ръка, а ако целта е да привлечете късмета – на дясната.

На кого подхожда?

Талисманът би бил подходящ за:

  • Импулсивни хора, които поради своята откритост и доверчивост попадат в неприятни ситуации
  • Нерешителни хора, нуждаещи се в поддръжка и потвърждение на значимостта си
  • Влюбени, които желаят да утвърдят чувствата си

Символизмът на знака за безкрайността

Безкрайността
Безкраен космос

За съвременните хора носенето му означава нещо безмерно, може да става дума за любов или друга духовна връзка. Двата взаимодействащи си кръга, всеки представляващ една част от отношенията, представлява идеята „да бъдем заедно завинаги.“

Символът може да бъде нарисуван с едно непрекъснато движение и на практика няма нито начало, нито край. Той съдържа в себе си идеята за липса на ограничения и безкрайни възможности.

Фън шуй

Тук знакът за безкрайността се използва, за да усили различни талисмани или за да дари безкрайно богатство, или безкрайна любов.

Символът е недвижим външно, но той означава вечно движение, завръщане към самия себе си.

Той има силата да поддържа света и неговото съществуване, едновременно привнасяйки живот в смъртта и смърт в живота.

В Китай осмицата символизира богатство и разцвет. Във фън шуй се използва за хармонизиране на пространството в жилището.

Силата на жените

Символът на безкрайността е избран от Обединените нации за емблема на нейния Фонд за развитие на жените. Също така Рийз Уидърспун е лице на кампанията на Avon за събиране на средства чрез продукт, а именно Women’s Empowerment Bracelet, който съдържа символа и има за цел да покаже безкрайните възможности пред представителките на нежния пол.

Източници:

https://gyllenwatches.com/blogs/journal/infinity-symbol-meaning

https://www.onecklace.com/blog/infinity-symbol-meaning-revealed/

https://sunmag.me/interesnoe/znak-beskonechnosti.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *