Сапфири

Сапфирът – значение и свойства

Сапфирът е един от четирите скъпоценни камъка. Другите са диамантът, рубинът и изумрудът. Само диамантите са по-твърди и това е една от причините те да са по-скъпи и по-търсени.

Рубините и сапфирите си приличат много от научна гледна точка. Те са разновидности на минерала корунд.

Символизъм

Красива тиара със сапфири
Диадема със сапфири

Повечето хора свързват сапфирите с истината, честността и предаността. Ето защо те са идеални за годежен пръстен. Като този, който принц Уилям подари на Кейт Мидълтън. Той е бил собственост на покойната принцеса Даяна. Представлява овален цейлонски сапфир, обкръжен от брилянти.

За много хора този пръстен означава, че е възможно обикновено момиче да се омъжи за бъдещ крал, точно както в приказките.

Синият скъпоценен камък е символ на силата, мъдростта и добротата.

Добив

Най-големи залежи на сапфири има в Шри Ланка, САЩ, Китай, Мианмар, Индия, Кения и Танзания.

Тези от Кашмир и Бирма са с чист цвят с кадифен оттенък. Интересен факт е, че находището в индийския щат е открито след земетресение. Потвърждение на поговорката „всяко зло за добро.“

Камъните, добити в Шри Ланка, са светли, почти пастелно сини. Островът е най-големият им доставчик.

Един изящен „водопад“ от естествени сапфири, който може да бликне и застине от ушите ви, и така да подчертае красотата ви. Можете да намерите обеците тук.

Каталожен номер СДП296

Цвят

Синьото се смята за класическия цвят на сапфира. Дори има предположения, че името му произлиза от древногръцката дума за този цвят.

В миналото хората вярвали, че небето е огромен сапфир и че Земята е инкрустирана в него. Има ли по-добра метафора, която да опише този скъпоценен камък, който е толкова близко до съвършенството?

Може би заради това в един сапфир можем да видим всички нюанси на небето – от дълбокото и мистично тъмносиньо на нощното небе до светлосиньото, което виждаме над главите си в летен ден със силно светещо слънце. Освен цветовете на синкаво-сивкавия далечен хоризонт, другите естествени оттенъци на този скъпоценен камък ни напомнят за тези, които се появяват, когато светлината е на път да изчезне и най-близката до нас звезда залязва. Това са жълтото, розовото, оранжевото и лилавото. Сапфирите наистина са камъните на небето, макар и да се намират дълбоко в дебрите на нашата „синя“ планета.

Те са сини, когато в тях присъстват желязото и титания. Другите минерали водят до друга окраска. При някои се наблюдава явлението астеризъм – поява на повърхността на камъка на звезди с шест или дванайсет лъча.

Повечето хора асоциират тази разновидност на корунда с тъмносиньото. Универсалният им цвят ги прави подходящи както за мъже, така и за жени.

Пръстен със сапфир, подобен на този, подарен на Кейт Мидълтън
Зашеметяващ пръстен със сапфир

Легенди

Древните индийци вярвали, че напитката, която дарява с безсмъртие, е синя, но човекът, който я изобретил, я направил твърда като скала, за да е невъзможно да бъде изпита.

Хората, които се допитвали до делфийския оракул, носели със себе си сапфир, който трябвало да им помогне да разберат по-добре отговора, който ще получат.

Тъй като са красиви и се намират трудно, сапфирите са силно желани от кралски особи и са носени като амулет. Средновековните историци твърдели, че аристократите са ги носели, за да се защитят от ревност и физическо нараняване. Тези скъпоценни камъни присъствали в облеклото по време на мирни преговори, защото се вярвало, че ще предотвратят излишни кръвопролития и между двете враждуващи страни ще се възцари траен мир.

Цар Соломон, известен с мъдростта си, имал пръстен със сапфир, който използвал като печат. Според легендата именно този пръстен му помогнал да се сдобие с изключително ценната дарба да говори с животните.

Вещиците през Средновековието използвали синия корунд, за да подсилят магическите си способности.

В днешно време той се употребява при медитация за прочистване на ума. Вярва се, че може да помогне на притежателя си да постигне мечтите си. Също така, че привлича успеха.

Според традицията женени двойки си разменят подаръци, в които присъства сапфир, на 45-тата годишнина.

Рубин или сапфир? Какво да изберем?

Да, и рубинът и сапфирът са разновидности на корунда, но те не биха могли да бъдат по-различни по отношение на вида и ефекта си.

Рубините са червени като нажежено желязо, а сапфирите са сини като замръзнал лед.

Червените камъни дават енергия и се преборват с летаргията. Сините дават чувство на спокойствие на притежателя си. Те спомагат на ума да осъзнае красотата на обкръжаващия свят и носят лекота и жизнерадост, докато рубините са за страстни хора, които правят всичко със желание.

Чакрите

Сапфирите стимулират чакрата на гърлото и на третото око.

Когато гърлената чакра е отворена и функционира нормално, ние се изразяваме добре и с лекота споделяме чувствата и мислите си.

Тъмносините сапфири имат позитивно влияние над чакрата на третото око. Тя управлява съзнанието и интуицията. Също така е свързана с виденията и екстрасензорните способности.

Лечебни свойстваВярва се, че този камък способства за детоксикацията на организма, както и че го тонизира.

Помага при всякакви проблеми със съня, като безсъние, кошмари и апнеа.

Как да се грижим за тях?

Поради твърдостта си, сапфирите не изискват много усилия за поддръжка. Механичното почистване трябва да бъде избягвано. Тъй като камъните са много ценни, не бива да се носят по време на работа, както и да имат контакт с химикали.

Пръстен със сапфири

Модерна употреба

Стана ясно, че сапфирите се използват най-вече в бижутерията. В днешно време обаче прозрачните им разновидности се използват в астрономическата техника за направата на прозорци за космически кораби, които имат много голяма твърдост и издръжливост.

Снимки:

Unspalsh.com

Flickriver.com

Източници:

https://www.crystalvaults.com/crystal-encyclopedia/sapphire

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *