Плетене-история

Разплитаме историята на плетенето

Плетенето набира популярност в България и по света. Ръчно изработените плетива внасят доза неповторимост и уникалност в гардероба ни.

През 2014 г. плетенето на една кука е в тройката на най-търсените думи в Гугъл в раздела за хобита. В днешно време това е разпространено занимание, но началото му е скромно.

Плетенето в древността

Не е възможно да се разбере кой и как е измислил и направил първата бримка, поради факта, че малко плетива са се запазили, но се знае със сигурност, че това е било много преди новата ера.

Първите  плетива са били изработвани на ръка, а после се изобретяват различни приспособления.

Вярва се, че първите изплетени предмети са били риболовните мрежи. Разбира се, изработвали са ги мъжете. Жените са създавали предмети за бита и облекло.

В Израел, в пещерата Нахал Хамер, са намерени плетива, изработени през 6500 г. пр. Хр.

В началото са използвани къси куки с ухо от кост, дърво или рог на животно. Техниката се нарича nalbinding и предшества плетенето на една и две куки. Иглата е плоска и заострена.

Плетива, изработени със същата техника, са намерени и в Северна Европа, в земите на викингите в периода от 800 –1666 г.

В Египет са намерени чорапи с отделно място за палеца, за да могат да се носят със сандали.

Плетените гоблени заслужават особено внимание. Вероятно това красиво изкуство се заражда на Арабския полуостров и се разпространява на изток в Китай и Индия и на запад в Испания. Това става в периода между 300–1453 г.

Плетенето на една кука в модерни времена

Картина на Реноар на момиче, което плете

Модерната версия на занаята започва да се развива през 16 век.

През 1589 г. англичанинът Уилям Лий изобретява първата машина за плетене. Елизабет Първа не я одобрява, защото не харесва качеството на произведените чорапи, твърде груби са за нейната нежна кожа. По друга версия тя не иска многобройните плетачи в страната й да загубят работата си. Лий не се отказва и се мести във Франция, в Руан, където създава ателие за трикотаж.

В Италия плетенето на една кука дълго време се нарича „произведение на монахиня“, тъй като именно обитателките на манастирите започват да се занимават с него.

Французите го наричат tambourine или барабан, защото в миналото се е използвал обръч за бродиране, който е наподобявал музикалния инструмент.

Яка, плетена на една кука (XIX век)

Първото списание за плетене излиза през 1823 г. В Нидерландия. Нарича се „Пенелопа“

В началото плетенето се е извършвало от мъже. Изработката е била изцяло ръчна, отнемала е много време и поради всичко това – цените на плетивата са били изключително високи и само аристократите са можели да си ги позволят.

Трагичен период в историята на Ирландия става една от причините за популяризиране на плетенето. Големият глад в годините между 1845 и 1849 принуждава много хора да продават плетивата си. Самата кралица Виктория си купува дантела, плетена от ирландки, и дори тя лично се научава да плете на една кука. Осемте шала, нейни произведения, са подарени на ветерани от войната в Южна Африка.

Към края на живота и управлението й голяма част от Великобритания плете.

Принудените да емигрират ирландци пренасят занаята в САЩ.

Плетенето на една кука през 20 век

През 20-те и 30-те години настъпва голяма промяна. Чрез плетене на една кука започват да се изработват цели облекла, а не само яки и дантели.

Плетенето представлява предимно домашно хоби до 60-те и 70-те години, когато то става изключително популярно сред младите хора и най-вече бабините квадратчета. Те могат да бъдат видени и по модните подиуми и досега.

Амигуруми

Амигуруми

Отделно внимание заслужава японската техника амигуруми.

Ами“ означава плетен, а „нуигуруми“ натъпкано човече.

Не е ясно кога точно възниква това изкуство. Вероятно това се случва още в Древен Китай, по време на династията Шанг.

През 17 век холандците пренасят техниката в Япония. Тя става изключително популярна сред самураите. Те плетат чорапи с пръсти, за да са по-подвижни по време на битки.

Конкретно техниката амигуруми става популярна едва през 60-те години на 20 век, когато Япония се трансформира от земеделието към по-урбанизиран начин на живот. Хората започват да имат нужда от нещо по-забавно и детско, гледат на живота не толкова сериозно.

През 70-те се заражда движението „кауаи“, думата се превежда като нещо сладко и нежно и е една от най-употребяваните в японския език.

Най-популярният му представител е котенцето Хелоу Кити. Тенденцията към всичко малко и забавно се пренася и в плетенето. С навлизането на интернет схемите за плетене стават много по-достъпни.

Интересни факти за плетенето на една кука:

  • Най-бързата плетачка в света е Лиза Гентри от САЩ, която изплита 5113 бримки за 30 минути.
  • Най-голямото одеяло, изплетено на една кука, е изработено по повод дните на Мандела през 2015 г. и е цели 3133 кв. м.
  • Най-дългият изплетен синджир достига 130 км и е изработен от французойката Ан-Вание-Дюсел.
  • В книгата си „История за два града“ Чарлз Дикенс споменава плетачка, която в началото изглежда незначителен, второстепенен герой, но впоследствие се оказва, че тя изписва в плетивото си имената на хората, които трябва да бъдат убити на гилотината.

Фотографии:

www.unsplash.com

www.Picryl.com

www.pexels.com

Източници:

https://www.woolandthegang.com/blog/2015/05/a-brief-history-of-crochet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *