Жена-която-е-замислена

По дрехите посрещат… психология на модата

Психологията на модата е сравнително нова специалност. Тя изучава това как цветът, изображението, стилът и красотата влияят на човешкото поведение и възможно ли е неговото коригиране, отчитайки при това културните норми и възприятия.

Модата се влияе от настроенията в обществото, ключови събития в културата и изкуството, даже от политиката.

Облеклото отдавна не служи само за предпазване от атмосферните условия. То показва индивидуалността, ролята в обществото (спомнете си само за респекта, който предизвикват огромните шапки от пера на индианските вождове) и помага за извършването на основните дейности, присъщи на човек. Следването на модата е в основата на процеса на социализация.

Кратка история на модата

Първите признаци за мода се появяват като средство за разслояване на обществото. Изтъкнатата му част, която се самоопределя като „елит“, може да си позволи някои излишества в материално отношение. Ето защо, за да се отделят от „тълпата“, представителите й започват да се обличат по различен начин, да имат други маниери и т.н.

Разцветът на модата е през Средновековието. Кръстоносците пренасят от Близкия Изток информация за тамошните изискани тъкани и най-вече за коприната. В Северна Европа лъскавият плат бил изцяло вносен и считан за огромен лукс.

С навлизането на машинното производство евтините дрехи стават достъпни за широките слоеве на населението. Именно тогава се появява модата като глобално явление. То започва във Франция през 17 век.

По протежение на историята център на новаторството са били различни страни – Италия, Испания и разбира се, най-дълго гореспоменатата Франция.

Ролята на модата в обществото

Още като дете човек впива нормите, традициите, културата и историята на обществото, в което му предстои да живее и да се развива. С помощта на избора на тези или онези модни тенденции младежите, а и хората от други възрастови групи, могат да заявят своите интереси, хобита, възгледи за живота, както и да намерят съмишленици. Може да се каже, че с помощта на модата откриваме своя „кръг“ на общуване. В случай че това е желаният кръг, към него може да се присъединим, като изпълняваме прости и разбираеми инструкции за поведение, които биват диктувани от тенденции те в тази група от хора.

С дрехите влизаме в роля

Дрехите са много близо до нас, те са като наша втора кожа и осъществяват огромно влияние върху мисленето ни.

Изследвания показват, че хората, които носят бяла престилка, която предварително е представена за медицинска престилка, се справят по-добре със задачи, за които е необходимо съсредоточаване. Ако същата престилка е обявена за облекло на бояджия, същите участници в експеримента се справят по-зле със задачите.

Предвиждане на модни тенденции

Модни скици

Ако изберете да се занимавате с психология на модата, една от задачите ви би била да предвиждате модни тенденции. Тази нова специалност, клон на приложната психология, прилага психологически теории и принципи с цел разбиране на връзката между модата и човешкото поведение, включително как тя влияе на нашите емоции, самооценка и идентичност.

Каролин Меър е може би най-известната модна психоложка в момента. Тя е чест гост в предавания, в които се опитва да обясни поведението и облеклото на тази или онази звезда.

Облеклото и психическото здраве

Тъй като темата на текста е психологията на модата, резонно е да попитаме дали има връзка между начина, по който се обличаме и психиката ни.

Един показател, който може да говори за някакъв вид отклонение, би могъл да бъде обличане не според сезона. Психиатър разказва за пациент, идващ на сеансите със сламена шапка и къси гащи през зимата.

Освен това е известно, че носенето на дрехи, които не са подходящи за случая или са неудобни, води до излишен стрес.

Изборът на облекло

Много известни, успели и богати хора като Барак Обама, Стив Джобс и Марк Зукърбърг предпочитат да носят еднакви или почти еднакви дрехи, за да не се налага да вземат прекалено много решения, особено сутрин. Облеклото, което те не смятат за толкова важно, може да бъдат пренебрегнато и умствената им енергия да се пази нещо друго.

Изследвания обаче показват, че избираме дрехите си според настроението и емоционалното си състояние. Например, когато се чувстваме неуверени, може да предпочетем нещо по-удобно, като обувки с ниска подметка. Когато сме самоуверени и в добро настроение, избираме облекло, което е ярко и запомнящо се.

Антимода

В едно общество винаги съществуват взаимоизключващи се тенденции. Ето защо я има и  антимодата. Тя е съзнателен, изразяван във външни форми протест срещу установените идеали, правила и норми в социума. Желание да се обличаш или държиш, следвайки своите собствени представи за това какво е красиво и добро.

Ярки примери са битниците, провъзгласили бедността за своя добродетел.

Антимодата често се превръща в масова или поне оказва влияние върху официалната мода. Така дънките стават мегапопулярни, а през 1950-60 г. те са носени от млади хора, протестиращи против порядките в обществото – битници, хипита, студенти с „леви“ възгледи. Именно алтернативните субкултури имат огромен потенциал, който съвременната мода усвоява. Например от хипитата е „открадната“ тенденцията към използване на елементи от други култури и стари вещи, носещи печата на времето, еклектизма, чрез който те изразяват себе си.

Съвременни тенденции в психологията на модата

Красиви розови модни аксесоари
Модни аксесоари

Навлязохме в 21 век – светът е хаотичен и еклектичен. В него няма точни ориентири, правила и норми. Глобализацията и откритото информационно пространство свързват народи, страни и континенти. Културите се преплитат. Хората станаха малко по-толерантни и освободени.

Покупките, от своя страна, стават все по-необмислени, резултат на емоции, а не на здрав разум.

Според някои психолози стилът в момента е анархичен. От бездната на тоталния лукс се оказахме в свят без ясни линии и ориентири. Постепенно избледнява почеркът на брандовете, смесват се философии, които дълго време са били отличителна черта за висшата мода.

Ако разгледаме модно списание, излизащо всеки месец, ще видим поне три нови тенденции. Колко стават те за цяла година?

Заключение

И така, модата е особено явление, плод на човешката психология, основаващо се върху представите за „модно“ и „старомодно“. В модата е основен принципът на подражаването. От социално-психологическа гледна точка тя е стремление към неповторимост и индивидуалност.

Дали трябва да я следваме? Вероятно не, когато не отговаря на естетическите ни потребности и начина ни на живот. В другите случаи, да, определено е добре да обновяваме гардероба и живота си.

Източници:

https://dzen.ru/a/Y_M7MikTgFbnBeAk?utm_referer=yandex.com

https://www.b17.ru/article/127091/

Фотографии:

www.unsplash.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *