красиви-женствени-розови-бижута

Психология на бижутата

Украшенията придават завършеност на тоалета и повишават самооценката ни. Но те могат и много повече. Изборът на аксесоари има потенциала да разкрие черти от характера ви, които не сте имали намерение да покажете на околните.

Ето какви тайни на личността крият пръстените, гривните, обеците и другите бижута.

Бижутерия в ярки цветове

Красиви пръстени в различни цветове
Ярките бижута са за по-екстровертни хора

Хората, които предпочитат акцентиращите бижута (например големи обеци халки, масивни колиета, екстравагантни гривни), най-често са весели, общителни и активни. Те привличат вниманието и това им харесва, в много случаи са душата на компанията.

Украшения в стил „винтидж“

Хората, които ценят бижутата в този стил, са склонни към носталгия и черпят вдъхновение от миналото. Те търсят вещи с история. Ако сте от този тип хора, вие сте разностранна личност и добър събеседник.

Класически украшения

С класиката не бъркаме никога. Тенис гривна, малки изящни обеци на винт – ако предпочитате елегантни вещи, подходящи за всякакъв случай, най-вероятно сте традиционалист и в другите аспекти на живота. Такива хора обикновено са сдържани и рядко поемат рискове, ориентирани са към семейството. Те искат да изглеждат сдържано, да покажат статус и да направят точно определено впечатление.

Минимализъм

Минималистични бижута

Лаконичните бижута, като правило, не привличат много вниманието, но допълват образа и изглеждат идеално в съчетание с всеки тоалет. Ако се придържате към минимализма в модата, вие вероятно умеете да подреждате приоритетите си. Вие премисляте всичко и сте отговорни, лесно очаровате събеседниците си и умеете да изслушвате.

Природна тематика

Възможно е да ви харесват бижута от кехлибар или раковини, значи, че вие сте спокойни и разностранни хора, които лесно провеждат разговор на каквато и да била тема.

Украшения комплект

Булка с красиви златни бижута
Бижута, които са съчетани идеално

Такива бижута привличат високоорганизираните и отговорни хора, обичащи да държат всичко под контрол.

Носейки комплект от златни бижута, вие показвате на околните, че ви е грижа за мнението им.

Разкошни бижута от известни марки

Ако върху бижутата ви се виждат логата на известни марки, то вероятно сте човек, който отдава голямо внимание на детайлите. Не се съгласявате на по-малко от най-доброто и упорито вървите към целите си.

Пиърсинг

Пиърсингът на необичайни места също говори много. Хората с пробити носове, вежди, езици и т.н. най-често се бунтуват срещу общоприетите социални норми. Някои от тях използват пиърсинга като начин да привлекат вниманието, те не се вълнуват, че ще бъдат съдени от другите. Според някои психолози зад тази мода се крие травма, получена в детството.

Хората с обеци на странни честа са ярки и креативни личности, които на пръв поглед може да изглеждат затворени, но при общуване се разкриват.

Пирамидата на потребностите на Маслоу и психологията на бижутата

През 50-те години на миналия век американският психолог Ейбрахам Маслоу разработва йерархически модел на потребностите на човека. Накратко казано, в основата му са физиологическите потребности на хората, а на върха – духовните. Според Маслоу човек един вид се изкачва по стъпалата на пирамидата и една потребност не може да бъде задоволена, преди да се справим с по-долната.

Какво общо имат бижутата с това? Някои психолози смятат, че отношението към тях показват всички седем стъпала в мотивационната сфера на човек.

 1. Украшенията като инвестиция – за някои хора кутийките с бижута са като сейфове. Украшенията са скъпоценности. В източни страни като Индия при развод една жена може да надене всичко, което притежава, и да си тръгне.
 2. Украшенията като защита от зли сили – това са амулети, талисмани, сатанистки символи.
 3. Принадлежност към група/субкултура – всеки човек има нужда да обича и да бъде обичан, да принадлежи към група. Понякога купуваме бижута, за да бъдем като някого.
 4. Украшения отличия – ордени, медали. Те са своеобразен израз на уважение, признание, одобрение.
 5. Украшенията като познание – с помощта на бижутата разбираме много за света. Например едно бижу във формата на скарабей може да ни накара да се поинтересуваме от митологията на Древния Египет. А пръстен с аметист – да ни направи по-любопитни относно свойствата на този камък. Да не говорим колко може да разкаже едно бижу, предавано то поколение на поколение.
 6. Бижутата и естетиката – украшенията, липсата им и количеството им свидетелстват за разбирането за красота.
 7. И накрая, бижутата като самореализация – това е най-високото стъпало в стълбата на потребностите. Стремежът към духовно развитие, прилагане и развиване на способностите и откриване на нови таланти – аксесоарите помагат за всичко това.

Телесна карта

Бижутата привличат вниманието към определена част на лицето или тялото. Несъзнателно ние разчитаме този код.

 • Украшенията за глава като корони и диадеми говорят за власт, ум и статус.
 • Пиърсингът на лицето е свързан с достойнството и честта.
 • Бижутата за уши (обеци на клипс или обикновени) говорят за послушание/непослушание. Ако видим мъж с обеца, не знаем какво точно да очакваме от него.
 • Чокърите, които носим на гърлото, сигнализират законфликт междучувствата и разума. От дълбините на тялото се надигат емоции, а разумът крещи „сдържай се“.
 • Бижутата, носени близо до сърцето, като огърлици, гердани, синджирчета, пенданти говорят за любов във всичките й оттенъци.
 • Тези, намиращи се в областта на корема – пояс, колан, пиърсинг на пъпа, са свързани с жизнеността. Аксесоарите, подчертаващи талията, указват границата между духовното и плътското.
 • Когато украсяваме ръцете си с гривни или синджирчета, това показва склонността ни към общуване с другите, както и към самореализация и свободата да бъдем себе си. Лявата ръка е свързана с женското (ин), а дясната – с мъжкото (ян).
 • Ако кичим пръстите си, това подсъзнателно означава вярност. Ако не става дума за годежен пръстен, то това говори за безкрайност, власт и особено положение.
 • Ако пък носим украшения на краката си, било то пръстен или гривна за глезен, то това говори за склонност към самостоятелност. Гривните са метафора на веригите, от които искаме да се освободим.

В заключение можем да кажем, че бижутата са още един начин да изразим себе си.

Ако желаете да прочетете повече за влиянието на цветовете върху психиката, препоръчвам този текст:

Фотографии:

www.Pexels.com

www.unspalsh.com

Източници:

https://www.marieclaire.ru/moda/yuvelirnaya-psikhologiya-chto-ukrasheniya-govoryat-o-vashem-kharaktere/

https://dzen.ru/media/id/5cc7ff5f4c5e42046d15104f/psihologiia-ukrashenii-chto-oni-skajut-o-vas-chast-1-62b82c23e332af406a633e73

https://innovatostore.com/blogs/jewelry/the-human-psychology-of-jewelry-what-it-speaks-of-your-personality

https://www.psychologies.ru/wellbeing/chto-ukrasheniya-rasskajut-o-nas-i-nashem-sobesednike/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *