Бижута във формата на полумесец

Луна над пустинята

Носенето на бижута, в които присъства полумесец, НЕ означава принадлежност към исляма, същото се отнася и до кръста и християнството, но в далеч по-малка степен. Изображението на лунния сърп няма и сакралния смисъл на разпятието.

Ислямът строго забранява идолопоклонничеството, както и използването на религиозни символи. Бойните знамена на първите мюсюлмани, живели по времето на пророка Мохамед, са били едноцветни, най-често черни, зелени или бели. В Корана и Сунната не се споменава нищо за този символ.

Тогава защо полумесецът е символ на мюсюлманството и присъства на флаговете на 13 държави, принадлежащи към ислямския свят?

Както и повечето символи, той е познат още от Античността. В иконографията на индуизма Шива е изобразяван с полумесец в косите си. Същото важи и за богините от Древна Гърция и Древен Рим. Това означавало, че те са непорочни и чисти.

Прочетете повече за друг древен символ тук:

Християните взаимстват този знак и го приобщават към религията си. Полумесецът е символ на Константинопол и е присъствал на монетите, сечени във Византия. Когато Осман, основоположникът на Османската империя, завладява града през 1453 г., той припознава и символа като свой.

Джамия на фона на луната
Луната и исляма

По друга версия същият, който по това време е владетел на едно малко по територия държавно образувание, вижда в съня си лунен сърп, който се разпростира от единия край на земята до другия. Приема това за добър знак и го прави емблема на династията си. В последствие Османската империя става огромна държава и се превръща във флагман на мюсюлманския свят.

Постепенно полумесецът се налага като отличителен знак на Исляма, такава функция има и при минаретата. В някои страни той показва, че сградата е джамия, както и коя е била фазата на луната, когато зданието е било завършено.

Именно връзката с небесното тяло е причина някои богослови да намират резон в това полумесецът да е символ на религията на Аллах. Все пак тя е обвързана с лунния календар – това е основният инструмент за летоброене в мюсюлманския свят. Петте лъча на звездата пък обозначават Петте стълба на тази религия.

Червеният полумесец става алтернативата на Червения кръст. Това се случва през 1878-79 г. по време на Руско-турската война за освобождение на България. Международният комитет на Червения кръст взема това решение, защото кръстът предизвиква у турците неприятната асоциация с кръстоносците.

Виенските кифли

Съществуват различни версии за това как и кой точно приготвя първите виенски кифлички. Сигурно е само, че те са вдъхновени именно от полумесеца.

Според едната, през 1683 г., по време на втората обсада на Виена от турците, пекари, които работели късно през нощта, чули шума, идващ от наближаващите неприятели и предупредили за това военните. Така те предотвратили превземането на града. За да отбележат случая и за да покажат превъзходството си над мюсюлманите, те започнали да пекат кифли с формата на символа на отблъснатия враг.

Полумесецът и Православието

Противостоенето между двете световни религии никога не е спирало и често за това се използват техните символи. Ето друг пример за това.

В много православни църкви, особено в Русия, полумесецът присъства под кръста. Това се интерпретира от някои хора като победа на християнството над мюсюлманството. Знае се обаче, че тези църкви са били построени преди стълкновението с иноверците.

Бижута с полумесец

В почти всички култури луната се свързва с женското начало. Затова и повечето бижута, в които присъства тя, са предназначени за представителките на нежния пол.

Украшения с формата на полумесец
Украшения с формата на полумесец

Лунниците са типични за славянките украшения и по-точно обереги (амулети, които предпазват). Те представляват лунен сърп с връхчетата надолу. За това свидетелстват археологически разкопки, правени в части на света, населени със славяни. Най-често са изработени от метал.

Разберете повече за славяните от тази статия:

В бижутерията полумесецът и звездата означават следното:

Звездата е жизненият ориентир, съдбата.

А полумесецът е светилото, озаряващо пътя към осъществяването на тази съдба.

Защо именно полумесец, а не пълнолуние например? Знае се, че да освети пясъка на Сахара за заблудения пътник, е достатъчен дори един тънък сърп. Под „заблуден“ се има предвид не само в буквален смисъл, но и в духовен.

Още за друг символ, свързан с исляма:

Източници:

https://islam.global/obshchestvo/kultura/pochemu-polumesyats-stal-simvolom-islama/

http://www.islam.az/article/a-191.html

Фотографии:

Unsplash.com

Flickriver.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *