Нежни бижута с перли

Перлите: факти, легенди и как да ги носим

Перлата – камък, подарен ни от морето, е едно от удивителните съкровища, които нашата планета ни предлага. Има органичен произход, а не минерален, но въпреки това по традиция, датираща от преди повече от 4000 години, тя е смятана за скъпоценен камък.

Жените мечтаят за ценните бисери и се разделят с немалки суми, за да ги притежават.

Как се образуват перлите?

Перлите се образуват в черупките на морски и сладководни миди, когато във вътрешността им попадне песъчинка, част от черупката или някакъв друга малка частица. Този дразнител кара морския обитател да отделя седеф, за да обвие чуждото тяло, да го изолира и неутрализира. За да завърши този процес, са нужни поне три години.

Характерният им блясък е резултат от играта на светлината с отделните слоеве.

История

Смята се, че първата перла е открита случайно по време на улов на миди. Това се случва около 2000 г. пр. Хр., някъде във водите на Манарския залив, недалеч от бреговете на днешна Индия. Тъй като е единственият материал, използван за изработка на бижута, който не се нуждае от допълнителна обработка, хората веднага започват да се обкичват с белите камъчета. Освен като украшение, дълго време са използвани и като валута.

Коко Шанел обожава перлите и ги носи при всеки удобен случай. Виждаме ги на шията й на много фотографии. Идеално се връзват с малката черна рокля, която според дизайнерката трябва да присъства в гардероба на всяка жена.

Един от стереотипите, свързани с перлите е, че те се носят от много богати жени в напреднала възраст. Поне така е в холивудските филми. Можем да се спомним и за Одри Хепбърн в „Закуска в Тифани“. Там тя не е стара, но носи огърлица от перли в няколко реда, за да се впише по-добре в средата на богатите, към която толкова силно желае да се присъедини.

Лалик и перлите

Пендант на Лалик с перла

Едни от най-красивите бижута с перли са дело на Рене Лалик. Той е френски дизайнер, роден в края на 19-и век. Освен бижута изработва с ненадмината виртуозност и предмети от стъкло.

Основен мотив в творчеството му е природата. Не само тази във френската провинция, но и японската.

В началото на кариерата си Лалик твори в стил ар нуво, а в края й в – ар деко.

Той прави революция в бижутерството, превръща го в изкуство само по себе си.

Украшенията му не оставят равнодушен никого. Една от най-възхитените е актрисата Сара Бернар. Тя става основната му клиентка и допринася за огромната му популярност.

Масивните бижута, дело на Лалик, не изглеждат добре заедно с закрити рокли затова моделиерите започват да проектират женско облекло, което е по-изящно и по-разголено.

Огърлица, изработена от Рене Лалик за втората му жена
Изумителна огърлица на Лалик с перли

Добив

Цветът на перлата зависи от състава на водата и климатичните условия, в които се е формирала.

 • Австралия: сребристо-бял
 • Таити: черен
 • Индия: нежно розов
 • Персийския залив: бледокремаво
 • Япония: бяло и бяло-зелено
 • Мексико: черно и червено-кафяво

Цветове и разновидности

Перлите биват естествени и култивирани. Тези с неправилна форма са наричани барокови, тъй като думата на barocco означава необичаен на италиански.

Кой може да носи перли?

Всеки. Перлите са един от малкото скъпоценни камъни, които нямат негативни странични ефекти. Особено подходящи са за представителите на зодиакалните знаци Риби, Лъв и Стрелец.

Възраст

Украшения, в които присъстват перли могат да бъдат носени от момичета и жени на всяка възраст.

 • Младите момичета е по-добре да избягват масивните бижута, както и тези от няколко реда, тъй като могат да ги състарят.
 • На по-възрастните, напротив, ще отиват няколко украшения едновременно, и то по-големи.
 • Класическите бели дарове на природата са подходящи за всички възрасти. Останалите трябва да се подбират според особеностите на цветотипа.
Перлите са дар на океана

Перлите и цветотипът

Към кой от четирите сезона принадлежим, т.е. какъв е цветотипът ни, несъмнено има значение при избора на бижута с перли. Ето няколко конкретни съвета:

 • Момичетата с тъмна кожа следва да си избират украшения с тъмен, златист оттенък. Биха им отивали обеци или гривна в златен обков.
 • Украшенията от розови перли са подходящи за момиче с бледа кожа и светли коси.
 • Белите камъчета са универсални и могат да бъдат носени от всички. Трябва обаче да се знае, че те придават тържественост и официалност.
Коледна украса с перли
Перлите не само бели и не се използват само за бижута

Какъв е ефектът им?

Перлите даряват този, който ги носи със спокойствие, самоувереност, смелост и душевен мир.

Те спомагат за подобряване на психическото здраве и усилват желанието за пътешествия и откривателство. Подходящи са за хора в депресия и за тези загубили вяра в бъдещето.

Тъй като подобряват самочувствието, те биха били идеални за хора, работещи в областта на психологията, съветници, терапевти или тези, на които им се налага да говорят пред хора често.

Биха подпомогнали също така специалисти в бизнеса с млечни продукти, пътуванията или туризма.

Смята се, че облагодетелстват функцията на сърцето, както и поддържат водния баланс в тялото. Според някои имат ползотворна роля в лечението на пневмония.

Как да се грижим за перлите?

Доказано е, че при акуратна грижа и правилно носене, бижутата с перли могат да запазят красотата си повече от 150 години и да се превърнат в семейна реликва.

Ето какво е нужно за това:

 • Бижуто да се поставя накрая, след тоалета и грима.
 • Да се пази далеч от всякакви химични средства.
 • Да се избягва допир с кожата. От потта перлите могат да помътнеят. Желателно е след носене да се изплакнат с вода.
 • За предпочитане е да се носят в закрити помещения, тъй като ултравиолетовите лъчи могат да ги разрушат.
 • Ценните бисери следва да се съхраняват в кутийка с облепена с кадифе, за да не бъдат одраскани от други, по-твърди камъни.

Източници:

https://www.nur.kz/esoterics/interesting/1907469-zhemchug-komu-podhodit-vidy-svoystva/

https://www.chandranipearls.net/astrology/pearl-benefits.php

Фотографии:

Picryl.com

Unsplash.com

Comments

 1. Много полезно за перлите, отскоро и на мен започнаха да ми харесват и да ги нося все по-често.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *