Стилизирано-изображение-на-Окото-на-Хор

Окото на Хор – връзка между мит и изкуство

Древноегипетските символи пазят мъдростта на отминали епохи и един от най-използваните от тях е Окото на Хор.

Хор е един от най-важните богове в древноегипетския пантеон. Изобразяван е с тяло на човек и глава на сокол.

Той е десетият член на групата на деветте – това се деветте божества, които съществуват от създаването на света. На пръв поглед е излишен в тази група, но всъщност като първороден син на главните божества Озирис и Изида, е и един от най-почитаните.

Произход на името Хор

Ето някои от версиите за произхода на името на божеството Хор.

  • Този, който се възвисява.
  • Този, който е далече.

Тези епитети говорят много за същността на Хор. Като едно то небесните божества, той се издига високо над света и може да мине огромни разстояния.

Митът за враждата между Хор и Сет

Златна статуя на бог Хор
Изображение на бог Хор

Озирис е първородният син на бога на земята Геб и богинята на небето Нут. Сестра му Изида става и негова съпруга, популярна практика и сред фараоните. От тяхната любов се ражда Хор.

Животът на боговете, както и на смъртните, не е безоблачен. Сет, братът на Озирис, завижда на славата и почитта към брат си и използва хитрост, за да го вкара в ковчег и да хвърли в Нил. Впоследствие с изключителна жестокост разкъсва тялото му на 14 части, тъй като иска да предотврати правилното му погребение и възможното му прераждане.

Изида успява да събере частите на тялото на съпруга си и да зачене от него. Така се ражда Хор. Той израства без баща си, поради факта, че Озирис става владетел на подземния свят. Мисълта да отмъсти на чичо си никога не го напуска. Хор възмъжава и той и Сет влизат в открит конфликт.

Борбата между чичото и племенника продължава повече от осемдесет години. За древните египтяни това е метафора на борбата между доброто и злото. В жестоките им битки Хор загубва едно, а по други версии и двете си очи, но въпреки това побеждава.

Като резултат, Хор получава трона на Египет, а Сет е изолиран и става божеството, покровителстващо пустинята и оазисите.

Значение на символа Око на Хор

Изображение на символа Окото на Хор и сокол
Папирус с Уеджат

Митът за враждата между Хор и Сет е изключително популярен в Древен Египет. Той възпитава в гражданите уважение към наследствеността и институцията на фараона като цяло.

Смъртта на фараон често предизвиква политическа нестабилност. Много от приближените му имат претенции към трона, но като поука от този мит, най-доброто за страната е да бъде наследен от първородния си син.

Менес, наричан още Нармер е фараонът, който обединява Горен и Долен Египет, и слага начало на Първа династия. Смята се, че е покровителстван именно от сина на Озириз и Изида. Хор узаконява властта зад фараона и се превръща в бога на елита.

Смъртта на един от фараоните дори е описана като: „соколът отлетя с неговите сподвижници.“ Фараонът и бог Хор са еквивалентни в представите на древните египтяни.

Соколите стават символ на властта. Дори са мумифицирани. Опитомявани са, което обяснява прилежното им изобразяване в древноегипетската керамика.

Сет е богът на интелекта и уменията, но Хор е пример за унаследеното право и е всеобщия любимец.

Детайлите на символа

Древноегипетски стенопис с Окото на Хор в синьо и бежаво
Стенопис с Окото на Хор

Египетското око, както е наричан още символът, е единство на шест елемента, без който и да било от които той губи своето значение.

  • Линията на веждата символизира могъществото и съвършенството.
  • Спиралата е мощен източник на енергия, надарен с безгранична власт.
  • Важна е и сълзата, пролята от сина за гибелта на бащата.
  • Като цяло символът обединява мощта на Хор, магията на Изида и мъдростта на Тот.

Употреба

Уеджат, друга дума за символа, често присъства в древноегипетското изкуство.

Съседните страни като Сирия, Нубия и Ханаан също използват стилизираното око по време на бронзовата епоха.

Моряците и до ден днешен го рисуват върху носа на кораба, за да ги предпазва от бушуващите морета. Това се отнася до древногръцките мореплаватели, както и тези от другите средиземноморски страни.

Хекат

Окото на Хор е използвано като мярка за съставки на лекарства.

Древните египтяни понякога използват знаци, които представляват части от йероглифа, символизиращ уеджат.

Според египтолога Георг Мюлер йероглифите, използвани за обозначаване на Окото на Хор са оригиналните йероглифи, означаващи и дробите. Ъгълът на окото е равен на ½, зеницата на ¼, веждата на 1/8, външният ъгъл на 1/16, спиралата на 1/32, а линията на бузата – 1/64.

Всяка дроб отговаря на едно от сетивата, а именно – обоняние, зрение, мисъл, слух, вкус и докосване.

Окото на Ра и Окото на Хор

Окото на Ра е дясното, а Окото на Хор – лявото. Дясното символизира слънцето и защитава от магии. Лявото, от своя страна, е олицетворение на луната и пази от болести и нещастия.

Амулетът Окото на Хор

Вярва се, че амулетът окото на Хор има свойството да лекува и предпазва. За живите той предпазва от болести, а мъртвите от разлагане на балсамираното тяло.

Източници:

https://www.cleopatraegypttours.com/travel-guide/ancient-egypt-history/egyptian-eye-of-horus-meaning/

https://mistymag.ru/glaz-gora/

Снимков материал:

flickr.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *