Древна Гърция статуи

Облеклото на древните гърци. Прически и козметика.

Развитието на човешката цивилизация не започва от нулата и не продължава само във възходяща посока, а по-скоро е крива с върхове и спадове. Съвременният свят дължи много на Древна Гърция, като например поезията, театъра и понятието за демокрация. Историята на тази страна започва приблизително през 3-2 хилядолетие пр.н.е. и завършва, в класическия си вид, в средата на 1-ви век пр.н.е.

Облеклото на древните гърци не е пищно, а по-скоро практично и функционално. Разбираме за него от останалите съхранени статуи и от предмети на изкуството като вази и друга керамика.

Елините проявяват изключителна креативност във всичко и включително по отношение на дрехите. Те ги преправят според тенденциите и случая.

И тъй като летата в Гърция са непоносимо горещи, колкото по-малко плат и шевове, толкова по-добре. Дрехите обикновено са широки и падат свободно по тялото.

Облеклото през Класическия период

Ето как са се обличали жените в Древна Гърция
Облекло, типично за Древна Гърция

Най-често дрехите се изработват вкъщи. Това е задача на жените в семейството. По-високото качество на изработка на платовете води до по-висок статус.

Голотата при мъжете е нещо обичайно. Най-често тези, занимаващи се с физически труд, носят само препаска на слабините, а другите дрехи стигат до коленете.

Пеплосът се носи от жени, има цилиндрична форма и е зашит. Стига до глезените и покрива цялото тяло, защото една древна гъркиня, спазваща нормите на обществото, не показва прекалено много. Пристяга се в областта на кръста и се надипля. Обикновено материалът, от който е изработен, е вълна.

Хитон – носи се от всички – жените, мъжете и децата. Пристяган е с колан, наречен зостър. Най-често се състои от две парчета плат, застегнати с фибули. Фибулата наподобява брошка или безопасна игла, направена е от бронз най-често, но е възможно да е изработена и от злато, за по-заможните елини.

Когато хитонът е надиплен около едното рамо, обикновено лявото, той се нарича екзоми. Предпочитан е при езда, гимнастика или работа.

Хитонът бива два вида. Те напомнят дорийските и йонийските колони, познати от архитектурата.

Дорийският хитон е изработван от вълна и боядисван в индиго, шафран или червено. Няма ръкави, пристяган е с колан.

Йонийският хитон е предпочитан от жените и стига до пода. Материалите, използвани за изработката му, са муселин, лен и тънка вълна. Ленът е предпочитан поради гъвкавостта си, а древните гъркини обожават диплите.

Хитонът е цветен. Може да е на точки или с друг десен. Обикновено е изтъкан от лен.

Жена, облечена в пеплос и химатион
Жена, живяла в Древна Гърция

Химатионът напомня тогата при древните римляни, но тук е повече с ролята на наметало. Носи се главно през зимата, обикновено над пеплоса. С времето започва да се изработва от по-леки материи и да се носи през всички сезони.

Предпочитаните цветове за химатиона са черното, кафявото, бялото и червеното.

При войниците той има и друга, по-практична функция – те се завиват с него като с одеяло през студените нощи, когато са далеч от удобствата на дома.

Бельо – жените в Древна Гърция често носят препаска на гърдите, наречена строфион. Представлява широко парче плат, увивано около гърдите и завързвано между лопатките.

Платовете като цяло са оцветявани с естествени багри. Най-популярните цветове са лилавото, зеленото и сивото, а формите – райета, подобие на каре, вълнички и флорални мотиви. Разбира се, декорираните дрехи са по-скъпи.

Децата понякога се разхождат голи.

Обувки

Древните гърци не са големи почитатели на обувките. Най-често елините ходят боси в дома си. Някои от тях прекарват целия си живот, без да обуят и чифт обувки.

Но при специални случаи, или при работна среща, те надяват кожени сандали или ботуши.

Прически

Древна Гърция - прическа
Древногръцка прическа

Древногръцките прически, за които съдим от фреските и вазите, поразяват със сложността си.

Жените обикновено имат много дълги коси. Плитките са предпочитани. Украшенията за коса са многобройни и включват мъниста и перли.

Диадемите, с които обкичват главите си древните гъркини, приличат на фризовете по храмовете.

Естествено русата коса се среща рядко, затова боядисването й е честа практика.

Шапки

Обичайно е за мъжете да носят петасос – широкопола шапка, докато се занимават с физически труд, за да се предпазят от силното слънце.

Козметика

Във времената на класическа Гърция парфюмерийното изкуство е вече добре развито. Като козметични средства са употребявани восъкът, ружът на растителна основа и различни избелващи средства. За да очертават очите си използват египетски моливи, познават червилото и пудрата.

Мъжете обаче призовават съпругите си да се появяват в приличен вид пред хората и да избягват силния грим. За тях ковчежетата с гримове са истински кутии на Пандора, от които излизат само бедствия. Едно от тях е да подражаваш на варварите в стремежа за разкош. С разширяването на империята на елините обаче културните влияния от завладените народи е неизбежно.

Украшения

Гъркът е изключително сдържан по отношение на избора и носенето на бижута. Най-често може да го видиш надянал пръстен с камък, чийто печат служи за подпис. В един атински бижутерски магазин е невъзможно да видиш гердан или гривна за мъж.

Не е така в колониите, които имат досег с варварите. Тамошните гърци се надпреварват да демонстрират разкош.

Боговете

Древногръцки храм
Храм, типичен за Древна Гърция

Древногръцката религия, както е известно, е политеистична. Боговете са еталон за красота за елините. Нерядко бременните жени гледат статуи на божества, вярвайки, че като го правят, детето вътре в утробата им ще се роди красиво като съвършените същества, населяващи Олимп.

Древна Гърция – вдъхновение за съвременните дизайнери

От зората на модата, тенденциите в нея се повтарят и имат цикличен характер.

Модерните интерпретации на древногръцкото облекло поразяват с грациозност и очарование.

Най-разпознаваема си остава драпировката, както и високата талия.

Източници:

http://www.historie.ru/civilizacii/drevnyaya-greciya/98-odezhda-drevnih-grekov-pricheski-kosmetika.html

http://www.historyofclothing.com/clothing-history/ancient-greek-clothing/

Снимки:

Unsplash.com

Flickriver.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *