Тоалети, вдъхновени от Мондриан

Мондриан – великият вдъхновител

Мондриан е холандски художник, който заедно с Кандински и Малевич, полага основите на абстрактната живопис. Картините от късния му период, съчетание от правоъгълници и линии, се отличават със строгост и безкомпромисност на геометричната абстракция.

Детство

Пийт Мондриан

Роден е на 7 март 1872г. в семейство на протестанти в малкото холандско градче Амерсфорт. Обкръжен е от произведения на изкуството, тъй като баща му е учител по рисуване. В началото смята да последва примера му, но променя решението си. Дълго време се издържа като прави репродукции. Чичо му, който също е художник, се занимава с образованието му.

Ранно творчество

Картина от ранното творчество на Мондриан

В началото Мондриан рисува типичните за холандските художници пейзажи, но дори и тогава не се съобразява с традициите. Не отдава значимото на небето и облаците, както е било прието тогава. Още в първите му картини се наблюдава желание да се пропуснат излишните подробности. Всички предмети са разположени в правилни пропорции с математическа точност. Нищо не е случайно.

Цветовете, които използва, са приглушени. Преобладават сивото и бежовото. Палитрата в първите му картини е практически една и съща.

Дърветата присъстват почти винаги. Те са свързващият елемент между земята и небето. Представени са като живи, но си личи стремежът на художника да ги разположи симетрично и на еднакво разстояние едно от друго. В последствие, в по-късното му творчество, от тях остават само черни линии.

Реката също е често срещан обект, дърветата много често се отразяват в нея. По този начин Мондриан постига симетрия между обектите.

Много от картините му напомнят тези на Моне в опита си да запечатат впечатлението от обектите, а не самите тях.

Хора присъстват много рядко, за разлика от създадените то тях мелници.

Творчеството на Мондриан преди неопластицизма
Картина от преходния период на Мондриан

Емблематични картини

Не с тези картини е запомнен Мондриан. Художникът експериментира със стиловете. Сред тях са импресионизмът, луминизмът и кубизмът, докато се стигне до основания от него – неопластицизъм. Това става през 20-те години на 20 век. Тогава рисува серия от картини във формата на ромбове, с които се опитва да изрази един особен, динамичен ритъм.

Гонен от жестокостите на Втората световна война, той заминава за Ню Йорк, където прекарва последните си години (1940-1944г). Именно там прави единствената си самостоятелна изложба. Това се случва през 1942г.

Винаги кипящият от емоции метрополис го впечатлява и вдъхновява. Ражда се картината „Буги-вуги на Бродуей“. Манхатън, с правите си улици, пресичащи се перпендикулярно, както и модерният по това време танц буги-вуги, се смесват в едно в съзнанието на художника. Всичко това той изрисува върху платно, което му спечелва популярност.

„Победата на буги-вуги“ е последната му картина. Тя остава недовършена. Създадена е в радостното очакване на края на войната и се отличава с жизнерадост за разлика от академичната строгост на картините му от 20-те и 30-те години. 

Основни цветове – червено, жълто и синьо

Картина, типична аз Мондриан
Композиция с жълто, черно, синьо, червено и сиво

Според теорията на цветовете червеното, жълтото и синьото са първичните цветове. Те не могат да се образуват в резултат от смесването на други цветове.

Към тях Мондриан добавя и „нецветовете“ черно, бяло и сиво.

Влияние на теософията

Елена Блаватска и Теософското общество, основано от нея, оказват голямо влияние върху Мондриан, както и върху множество други велики творци като Лев Толстой и Максим Горки.  Нейната философия е смесица от езотерика, влияния от индуизма и будизма, както и от теорията на еволюцията. Теософията се превръща в основа на Ню ейдж културата. Тя популяризира в западното общество понятия като карма и прераждане.

Веднъж Мондриан е чут да казва:

„За да се приближим към духовното в изкуството, следва колкото се може по-малко да подражаваме на реалността, защото реалното е противоположно на духовното.“

Паралели с Кандински

Кандински и Мондриан са съвременници. Приликите между тях са много. Те усещат духа на времето, в което са живели, по много близък начин.

  • И двамата са не само практици, но и теоретици на изкуството.
  • Основават движения, с които обединяват творци около себе си. Кандински – „Синият ездач“, а Мондриан „Де Стил“.
  • Посещение на изложба променя живота им. Кандински се впечатлява от Моне, а Мондриан от Пикасо и Брак.
  • В някакъв период от живота си са живели в Париж.
  • Вдъхновяват се от музиката. Кръщават картините си композиции, по подобие на музикални произведения. Кандински обожава класическата музика, а Мондриан – джаза.
  • Изкушени са от мистиката.
  • Започват с традиционните пейзажи, повлияни от импресионизма, но в последствие творчеството им става нефигуративно и абстрактно.
  • Умират в една и съща година – 1944г и не доживяват края на войната.

Мондриан и модата

Черно-бяла снимка с модели, носещи рокли, подобни на картините на Мондриан
Рокли, вдъхновени от творчеството на Мондриан

През 1965г. Ив Сен Лоран създава колекция от рокли, вдъхновени от творчеството на Пийт Мондриан. Те са едновременно и част от гардероба, и произведения на изкуството. Дотогава се е смятало, че дрехите не търпят такива прави линии, че тялото има естествени обеми, и те не биха могли да бъдат пъхнати в плоското платно на Мондриан. Но Ив Сен Лоран успява.

Роклята „Мондриан“ е пример за лаконичност в дизайна. Става символ на 60-те години, като въплъщение на простотата и изискаността.

Появява се на корицата на Vogue през същата 1965 година. Този вид рокли стават толкова популярни, че започват да бъдат предлагани и от масовите производители на по-ниски цени. В момента оригиналите се пазят в известни музеи като „Виктория и Албърт“.

Докато Ив Сен Лоран се придържа към философията и стилистиката на Мондриан, други дизайнери се отнасят към тях с пренебрежение. Diane von Furstenberg заменя жълтото с бежово, а синьото направо е изчезнало. Вивиан Уестуд добавя към червеното, жълтото и синьото зелено. Това е цветът, който художникът мрази и не използва никога.

В последствие Ив Сен Лоран се връща към същите мотиви и то не веднъж.

Личен живот

Живее като отшелник – затваря се в ателието си в Ню Йорк. Оформлението му предизвиква интереса на дизайнери и се превръща в последната му творба. Както можем да се досетим, там присъстват цветни квадрати и черни линии.

Мондриан предпочита експерименталния джаз пред жените. Не оставя потомство. В крайна сметка отчайва биографите си с липсата на интриги около личния му живот. Умира от пневмония.

Можем да кажем, че получава признание и приживе, в края на живота си, прекаран в Ню Йорк, но не и такова каквото има сега.

Той си остава философ, който рисува, и художник, който разсъждава за смисъла на всичко.

Слава в съвременността

Сграда, вдъхновена от Мондриан
Фасада в стила на Мондриан

Заради „Композиция №3 в червено, синьо и жълто“ от 1929г колекционер се разделя с цели 50,565 милиона долара.

Характерните за Мондриан прави черни линии, между които има сини, жълти и червени правоъгълници, се появяват върху фасадата на градския съвет в Хага в родната му Холандия.

Сред почитателите на художника има и такива, които се отличават с особена оригиналност. Пример за това е създателят на компютърния език Piet, кръстен на художника. Програмите, написани на този език, представляват мозайка от цветни квадратчета.

С времето популярността на Мондриан не само че не намалява, а като че ли расте. На негово име се кръщават луксозни хотели.  Дизайнери използват характерните за творчеството му цветове и форми навсякъде – върху маратонки, чанти, обувки, козметични продукти и т.н.

Отказът от орнаментика става отличителна черта на изкуството и дизайна в съвремието ни.

Фотографии:

Flickriver.com

picryl.com

Източници:

https://iledebeaute.ru/pro_fashion/2016/4/28/70033/

https://artifex.ru/%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8C/%D0%BF%D0%B8%D1%82-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *