Видове мозъчни вълни

Достъпно обяснение на мозъчните вълни

Мозъчните вълни са електрически импулси в мозъка. Поведението, емоциите и мислите са отразени в тях.

Активността и ритмите на мозъчните вълни се изучават от началото на 20 век. Знае се, че за създаването на импулси отговарят нервните клетки. В зависимост от емоционалното и психофизическото състояние на човек техните колебания се менят.

Какво представляват мозъчните вълни?

В мозъка има около 86 милиарда неврона и всеки от тях е свързан, средно, с хиляди други. Тези неврони комуникират едни с друг, за да контролират всеки аспект на живота ни. Това се случва чрез изпращането на химични и електрически сигнали от неврон към неврон посредством невротрансмитери.

Мозъчните вълни са електрическо отчитане, което отразява активността на мозъка. Тези електрически импулси варират по скорост и са измервани в цикли за секунда или херци (Hz). Винаги има присъствие на някоя от вълните в различни части на мозъка, но някои преобладават.

Как се измерват мозъчните вълни?

Мозъчните вълни се изследват с помощта на уред, наречен енцефалограф. Енцефалографията, или ЕЕГ, е изследване, което показва електрическата активност на мозъка. Поставените върху скалпа електроди зафиксират дейността на невроните в мозъчната кора.

За създател на метода се счита немският психиатър Бергер (1873-1941г). Първите вълни, които той зафиксира, нарича алфа.

Главните мозъчни вълни са пет и се обозначават с букви от гръцката азбука. Съществуват още и каппа, мю и тау, но те са много слабо изучени.

Инфографика на мозъчните вълни
Петте вида мозъчни вълни

Гама (39-42 Hz)

Гама вълните са най-бързи и фини. Възможно е да достигнат и 100 Hz. Обикновено се срещат, когато сме максимално концентрирани. Изчезват напълно във фаза на дълбок сън или наркотично опиянение.

Те свързват едновременната обработка на информацията от различни части на мозъка и се генерират и от двете полукълба.

Намираме се в състояние гама, когато учим и обработваме информация.

Изследователи отриват, че са най-активни, когато изпитваме алтруизъм, любов към вселената и други висши добродетели.

Бета (13-38 Hz)

Бета вълните са малки и бързи, асоциираме ги с интелектуална дейност и състояние на концентрация. При децата се формират в периода на развитие на логическото мислене. В състояние на бодърстване те се генерират по естествен начин. При стрес нивото им се повишава, а дефицитът им е свързан със загуба на внимание, депресия и емоционални разстройства.

За повечето хора състоянието бета – това е активността на лявото полукълбо на мозъка. Мисловният процес е обвързан с логиката и физическите усещания.

Креативното мислене, което руши бариери и противоречи на времето, пространството и логиката, не е възможно само с използването на лявото полукълбо, т.е бета вълните. Те са материалният свят, в който живеем.

Докато четете тези редове най-вероятно мозъкът ви е именно с преобладаващи бета вълни. Те са характерни за забързания начин на живот в съвременността.

Алфа (8-12 Hz)

Алфа вълните присъстват, когато сме в процес на релаксация и се намираме в покой. Ако затворим очи и си представим, че сме на спокойно място, тогава те ще преобладават в мозъка ни. Регистрират се при 85-90% от здравите възрастни хора.

Алфа вълните отсъстват при хората с вродена слепота.

В състоянието алфа мозъкът произвежда хормони, борещи се със стреса. Сред тях са ендорфините, които са подобие на натурални обезболяващи и опиати.

Творческото дясно полукълбо се задейства при търсенето на решения на проблемите. Това води до подобряване на способността за обучаване.

Тета (4-7 Hz)

Тета вълните са типични за едно замечтано състояние, далеч от реалността, между сън и бодърстване. Високото им ниво може да показва състояние на сънливост и умора. Усилват се при емоционално напрежение. Често се срещат при хора със сътресение на мозъка.

Значителното им количество може да означава объркано психическо състояние или разстройство. Голямото количество тета вълни пък може да сигнализира за хроничен стрес.

Тета вълните се появяват най-често преди да се унесем в сън и при събуждането от него.

Делта (1-3 Hz)

Делта вълните са най-бавните и са най-широка амплитуда. Налице са, когато сме дълбоко заспали. Делта-ритъмът е свързан с възстановителните процеси на организма, най-вече по време на сън. Формира се още във вътреутробния период.

Асинхронни делта вълни се появяват по време на кома или наркотично опиянение.

Именно в състоянието делта се произвеждат най-големи количества от хормона на растежа, а в организма се задействат процеси на възстановяване и изцеление.  Генерират се от дясното полукълбо. Те са най-бавните и загадъчните вълни от всички.

Тренирането на делта вълните позволява съзнателно преминаване в състояние на дълбока релаксация и дори транс. Те са налице по време на хипноза.

Какво е значението на мозъчните вълни?

Профилът на мозъчните ни вълни показва как възприемаме света. Когато не са балансирани, се наблюдават проблеми в емоционалното и невро-физическото здраве.

Прекалената възбуда в някои части на мозъка могат да доведе до безпокойство, проблеми със съня, депресия и др. Понижената им функция, от своя страна, води до хронични болки, лоша концентрация и др.

Нестабилността в мозъчните вълни се свързва с тикове, панически атаки, биполярно разстройство,  епилепсия и др.

Патологични отклонения

  • При олигофренията сумарната активност на алфа-ритмите е ненормално завишена.
  • Хипертонията отслабва чистотата на алфа-ритмите и засилва тези на бета-ритмите. Нарушенията в кръвообращението и работата на сърдечно-съдовата система винаги се отразяват на активността на вълните в мозъка.
  • Параноидната шизофения е свързана с повишение на бета-вълните.

Синхронизиране на мозъчните вълни

Забелязали ли сте, че докато вървите до някого дълго време започвате да стъпвате по един и същи начин?

Учени са доказват, че когато хора правят нещо заедно, като например пеят в хор, мозъчните им вълни са в синхрон.

Италиански изследователи поставят електроди върху главите на хора, играещи на игра с карти за четирима, като в нея участниците са разделени на два отбора. Така те откриват, че играещите в един и същи отбор имат подобни мозъчни вълни.

Фотографии:

www.unsplash.com

www.canva.com

Източници:

https://www.mindvalleyrussian.com/blog/dyshi/chto-takoe-mozgovye-volny.html

https://mrt-mozga.ru/ritmy-golovnogo-mozga–chto-nado-znat-o-nih/

https://choosemuse.com/blog/a-deep-dive-into-brainwaves-brainwave-frequencies-explained-2/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *