Рокли от Викторианската епоха

Нововъведенията в модата през Викторианската епоха

Трудно е да се обобщят цели 64 години от историята на модата, а именно толкова дълго управлява кралица Виктория. Това са твърде много различни тенденции в прическите, бельото, роклите и т.н. Всеки сезон предлага нещо ново, но въпреки това, нека опитаме.

Управлението на кралица Виктория (1837-1901г.)

Тъмносиня рокля от Викторианската епоха
Рокля от епохата на кралица Виктория

Виктория става кралица през 1837г., което представлява разгарът на епохата на Романтизма. По това време на мода са панделките, цветчетата, дантелата, накратко всичко женствено и можем да кажем инфантилно. Представителите на нежния пол са като куклички. Те са смятани за собственост на баща си или мъжа си. Собственият стил на владетелката, който се налага и на поданиците й, е далеч по-семпъл и изчистен.

Иновациите, резултат от индустриалната революция, допринасят за разнообразието в модните тенденции. Дрехите стават по-евтини и достъпни. Изключително важно се оказва изобретяването на шевната машина, която е широко използвана след средата на 19 век. Тя позволява тоалети с далеч по сложна изработка, като например такива с плисирани волани.

Ако трябва да обобщим с няколко думи тенденциите по десетилетия, то това би станало по следния начин:

1840-те са по-обрани и строги.

1850-60 г. – това е господството на кринолина.

1870-те – завръщане на фриволната мода с воалите и пастелните цветове.

1880-те – определящи са турнюрът и корсетът, на които ще се спрем по-късно.

1890 – изключително модерни са ръкавите, широки в горната част, които наподобяват овнешки бут.

Няколко са нововъведенията в женското облекло през Викторианската ера. Сред тях са:

Турнюрът

Картина на жена, носеща турнюр
Турнюр

Турнюрът (bustle на английски), представлява възглавничка, пълна най-често с конски косъм, широко използван при изработката на облекло по това време. Той формира характерния силует на тялото, придавайки му формата на буквата S. Изобретен е от американеца Александър Дъглас и не става популярен веднага. Носен е от средата до края на 19 век.

Турнюрът се поставя под полата отзад и една от целите му е да предотврати влаченето й. Тежките платове на фустите дърпат полите надолу и ги сплескват. Тази добавка към бельото предотвратява това.

От 1867 до 1872г се наблюдава преминаване към кринолина.

Разновидности на турнюра могат да бъдат видени в женското облекло чак до 1913г.

Кринолинът

Рисунка на кринолин
Кринолин

Кринолинът е твърда или структурирана разновидност на фустата и поддържа полата, като се носи под нея. „Влиза“ и „излиза“ от мода след средата на 19 век. През 1856г в Париж Милие патентова кринолин със стоманена клетка.

Носенето му е изключително неудобно, обикновени действия като изкачването на стълби или седенето са много трудни.

Кринолинът е чест обект на подигравки и е рисуван в много карикатури. Той прави доближаването до жена много трудно, напълно в духа на строгия морал през епохата. Въпреки това е носен от всички жени, дори прислужниците.

Всеки тоалет е предназначен за отделна дейност. Има такива за спорт, за пиене на чай, за каране на велосипед и т.н.

Вечерният тоалет изисква особено внимание. Има рокли за опера, за концерт, за бал, за вечеря.

Траурът

Обичайна за епохата е смъртта на няколко от децата в семейството. Това е една от причините много от живелите през Викторианската епоха да носят черно често.

Самата кралица прекарва огромна част от живота си, облечена в този цвят, след смъртта на съпруга си Албърт през 1861г. Това събитие оказва пагубно влияние върху нея. Тя избягва публични появи и си спечелва прякора „вдовицата на Уиндзор“.

Не липсват обаче и интересни десени като зигзагообразни, или такива подобни на електрически крушки.

Прически

Това, което е общот, е много дългата коса, достигаща до глезените или поне до коленете. Подстригването й късо е признак на болест.

Прическите са изключително сложни, заможните жени имат прислужници, които ги творят.

Смъртоносни модни тенденции през Викторианската ера

Изборът на дрехи е труден в днешно време, но поне не се тревожим за живота си. Не е било така по време на управлението на кралица Виктория в Англия. Тогава някои от модните тоалети и гримове са особено опасни и могат да доведат до печални последствия.

Кринолинът

Модният през 19 век кринолин определено създава красив силует, но не и без да представлява опасност за носещата го. Това се отнася в най-голяма степен до жените, работещи във фабрики, където се случва пищните поли да се закачат за машините и това да доведе до фатален резултат. Каляските и конете също с оказват трудно съвместими с огромните поли.

Полите са лесно запалими

Друг повод за тревога по отношение на полите е лесната им запалимост във времена, когато свещите и камините са нещо обичайно във всеки дом. Смята се, че около 3000 жени са загубили живота си само в Англия поради тази причина през 50-те и 60-те години на 19 век.

Оловото

Оловото е една от най-често срещаните съставки в козметичните продукти в тази епоха, а и в предходните.

То избелва лицето, което е желан ефект, показващ едновременно, че човекът не се занимава с физически труд навън, а и че принадлежи на бялата раса.

Доказано е, че един от кремовете, съдържащ тази съставка, води до парализа на ръцете. При един от случаите ръката на жената се оголва до костите.

Оцветители за платове

За съжаление, не съществуват цветни снимки на хора, живели през Викторианската ера, тогава бихме могли да видим колко ярки и цветни са дрехите им. Оцветяването на платовете в различни нюанси обаче идва на висока цена.

За да се постигне определен оттенък на зеленото например, се смесват мед и арсенов триоксид. Това е много опасно не само за боядисващите платовете, но и за носещите ги.

Корсет

Рисунка на корсет
Корсет

В продължение на десетилетия корсетът се смята за много важна част от гардероба и една жена е считана за практически „не съвсем облечена“ без него. Той обаче може да доведе до сериозни проблеми със здравето. Стягащият аксесоар ограничава дишането и прави пълното поемане на дъх почти невъзможно. Дългогодишното му носене може да доведе до атрофиране на коремните мускули и проблеми с метаболизма. Също така родовият канал се стеснява и прави естественото раждане много трудно, което може да доведе да смъртта на родилката във времена, когато хигиената в болниците е на много лошо ниво.

Туберкулозата е „модерна“

Поразените от тази болест често са бледи с розови бузи поради треската, което се смята за красиво в тази епоха, чиито съвременници имат странни разбирания за естетика.

Бедните хора

Всичко, споменато по-горе, се отнася най-вече за хората от по-заможните слоеве на обществото. Бедните със сигурност не сменят тоалетите си по няколко пъти на ден. Модните тенденции при тях изостават с няколко десетилетия.

Понякога богатите подаряват дрехите си на слугите. Полите са малко по-къси, за да са по-практични.

Източници:

https://www.history.com/news/victorian-era-fashion-trends

https://en.wikipedia.org/wiki/Crinoline

Фотографии:

www.flickr.com

www.Picryl.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *