Терапия с мандала

Мандалата – вселената, затворена в кръг

Мандалата – сложен къс красота, създаван с месеци само за да опредмети вселената и после да бъде разрушен. Наричат ги „застинали молитви“. На санскрит думата означава „кръг“, „колело“, „въртене“.

Мандала
Мандала

Хората, изповядващи хиндуизма и будизма, вярват, че прониквайки с поглед в една мандала от краищата й и движейки се към центъра, ще успеем да постигнем невъзможното, а именно да превърнем страданието в щастие.

Вярването, че страданието е неизбежно, е това, което кара будистите да искат да се освободят не само от сегашния си живот, но и от всички следващи, завинаги. Може би за някои монаси, принадлежащи към тази религия, изработването на мандали е истинско изпитание за волята. Правят ги от най-различни материали като дърво, кожа, дори масло, но най-често от цветен пясък. Всяка прашинка от него, а те са милиони, трябва да попадне на точното си място, за да опредмети идеалния ред във вселената. Това по същество е вселената, затворена в кръг.

Съзерцавайки мандалите, монасите медитират и се отнасят в един по-различен свят само за да се върнат обратно и да разрушат изграденото. Това ги учи на упоритост и е символ на това, че всичко е тленно и временно. Хората трябва да се подчиняват на повелите на вселенските сили.

В мандалата има мистика, т.е. тайна, защото светът е тайна за човека и достигането до нея е възможно само чрез достигането до тайната вътре в нас.

История

По будистки предания първата мандала е направена от Пaдмасамбхава – считан за втория Буда, и това се случва през 8-и век. Молил се той цели седем дни и нощи, заставайки в центъра на изрисувания от него кръг, и накрая това, което най-искрено желал, се случило – той получил божествената подкрепа.

Мандалите по света

Мандалите не противоречат на православието, защото не са религиозен термин, а технически. И същността им е дълбоко психологична и символична.

Те са свещени символи, използвани в различни култури по целия свят. Въпреки че обикновено представляват много сложни геометрични изображения, и знакът, изобразяващ ин и ян по същество е една мандала. Той също се използва за самовглъбяване.

Тук може да прочетете статията ми за проекциите на ин и ян в облеклото:

Друг световноизвестен символ, който е и мандала, е Стоунхендж. Не е за вярване, но огромните каменни стълбове, разположени в кръг, символизират знанията и мирогледа на древните друиди. Именно там те разбирали тайните на природата, хода на звездите и планетите и се молели на боговете си.

Календарът на ацтеките също представлява мандала, изобразяваща цикличността на процесите в природата.

Витраж, подобен на мандала
Витраж, подобен на мандалаВ християнството ги виждаме под формата на витражи в католическите катедрали и в иконите в православните църкви.

Юнг и мандалите

Човекът, който открива красивите кръгове за Запада, е швейцарският психолог и психиатър Карл Густав Юнг. Според близкия сътрудник на Зигмунд Фройд, символиката на кръга винаги е съществувала в колективното подсъзнание на хората. Смята ги за проекция на вътрешния свят на човека. Именно той за първи път използва мандали в психотерапията с цел самоопознаване и диагностика.

Интересно е да се знае, че самият той ги е рисувал. Имал е специален дневник, в който чертаел и оцветявал красиви, цветни мандали. За пръв път това станава през 1916 г. и с годините, според самия него, успял да проникне вътре в себе си, благодарение на тази практика.

Той забелязал, че рисунките са различни всеки път и представляват отражение на душевното състояние на човека, който ги създава.

Арт-терапия

По същество създаването на мандали представлява арт-терапия. Този вид лечение стана много популярен в последно време. Дори ако не можем да нарисуваме такава картина поради сложността й, винаги можем да оцветим вече изготвена в книжка за оцветяване, защото някой мъдрец е казал, че „мандалата е вътрешна цялост, която се стреми към хармония и не търпи самозаблуда“.

„мандалата е вътрешна цялост, която се стреми към хармония и не търпи самозаблуда“.

Всеки един елемент, било то цвят или геометрична фигура, има значение и бива интерпретиран по някакъв начин. Например триъгълниците символизират движението. Ако ги има в мандалата, която рисуваме, е възможно да сме на житейски кръстопът. Имали там цветя – това във всички случаи е хубав знак, особено ако рисуващият е жена. Най-често това е лотосът – свещеното цвете на Изтока.

Ефект

Мандала, която можем да съзерцаваме
Красива мандала

Магията не е в самата мандала, а в съзерцаването й. Учени са доказали, че кратковременно фиксиране върху една от разновидностите й, а именно Шри-Янтра, активизира дясното полукълбо на мозъка, където се намира интуицията. Това е ефект, подобен на този на психотропните вещества, така че с нея трябва да се внимава.

В днешно време мандалите са навлезли в масовата култура под формата на татуировки и какво ли още не. Думата става име на нощни клубове, йога центрове и др.

Ако желаете да прочетете повече за друг символ, използван в бижутерията кликнете тук:

Изтoчници:

https://www.mila.bg/article/6152518

https://samopoznanie.ru/articles/chto_takoe_mandala/#ixzz5qSqX65hD

Фотографии:

https://www.flickriver.com/

unsplash.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *