Разум или чувства – ляво и дясно полукълбо на мозъка

Лявото и дясното полукълбо на мозъка имат различни функции и контролират точно определени процеси. Всяко от тях се състои от шест лоба.

Лявата част отговаря най-вече за речта и абстрактното мислене, както и за дясната част на тялото. Дясната, от своя страна, е отговорна за обработването на образи, пространственото мислене и лявата част на тялото.

При здравите психически хора двете полукълба комуникират помежду си, но по принцип това не е задължително.

Според много експерти е мит това, че лявото и дясното полукълбо на мозъка функционират поотделно и при един човек доминира едното, а при друг – другото. Но все пак е факт, че различните части на този така важен орган отговарят за различни дейности. Ще ги разгледаме по-долу, а сега малко факти за органа, от който зависи най-много.

Мозък – факти

Мозъкът тежи около 1300 грама. Размерът му е приблизително колкото на два юмрука, долепени един до друг, но поради факта, че е нагънат, площта му е много по-голяма и разгърната, достига до около 80 кв.см.

Лявото полукълбо контролира дясната част на тялото и обратно. Една от теориите, обясняващи този факт гласи, че по този начин хората развиват по-бързи рефлекси. Ако опасност се появи отляво, човек може да побегне надясно.

Двете полукълба комуникират чрез множеството нишки на корпус калозум. Това е „невронна магистрала“, която ги свързва.

Брока и Вернике

Учените Брока и Вернике, живели през 19 век, изследват пациенти, които имат проблеми с общуването поради травми. Откриват нараняване в лявото полукълбо и правят извод, че то е свързано с езика. Тези двама изследователи дават имената си на две важни части на мозъка.

Откритието за разликите във функциите на частите на мозъка впечатлява публиката и е революционно за времето си. Дори се стига дотам, че британският автор Робърт Луис Стивънсън прокарва идеята за лявото полукълбо, подчинено на логиката, и дясното – на емоциите. Именно това е вдъхновението за героите в най-известната му книга – „Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд“.

Лекуване на епилепсия

През 40-те години на 20 век учени опитват да лекуват тежката болест епилепсия чрез разделяне на двете части на мозъка, с цел да спрат припадъците. При този вид лечение корпус калозум бива разрязан.

Епилептичните припадъци са като електрическа буря, която напряга мозъка. Затова построяването на стена между двете му части спира тази буря.

Тактиката проработва, но има неочаквани странични ефекти. Когато избират дрехи или храна, двете части действат поотделно.

Например, ако на човек, останал само с дясно полукълбо, му се покаже дума, той не може да я изрече, но може да нарисува предмета.

След столетия на задълбочени изследвания, учените стигат до някои изводи.

Полукълбата на мозъка и функциите им
Мозък – полукълба

Ляво полукълбо

Обработва информацията по съсредоточен и аналитичен начин. То е отговорно както за езиковите ни, така и за изчислителните ни способности. Двете науки – литературата и математиката от много хора са смятани за взаимоизключващи се – добър си или в едната, или в другата. Според науката обаче те се оказват много близки физиологически.

Други функции на лявото полукълбо:

 • Разбирането на думите – лявото полукълбо разбира смисъла на казаното само буквално.
 • Езикови способности – то осъществява контрол над речта, запаметяването на имена, числа, лица; изучаването на чужди езици.
 • Последователна обработка на информацията – лявата хемисфера не вижда нещата в тяхната цялост, а те се разгръщат в нея постепенно.
 • Математически способности – разпознава символи и числа, използва логически и аналитичен подход за решаване на задачи.

Смята се, че хората с доминиращо ляво полукълбо са по методични и аналитични по природа.

Професии, които биха им пасвали, са: репортер, програмист, учен, шахматист или бизнес анализатор.

Дясно полукълбо

От своя страна, дясното полукълбо интегрира информацията по по-обобщаващ начин. Намира решения на проблемите и ражда идеи.

 • Обработва невербалната информация – символите и образите.
 • Пространствена ориентация – правилното възприемане на местоположението на тялото. Би се задействало, ако се опитаме да намерим изхода от лабиринт.
 • Метафори – благодарение на дясното полукълбо отгатваме загадки и проявяваме творчество. С неговата помощ разбираме образността на езика.
 • Мистика – религиозността и вярата в суеверията също са тук.
 • Музикалността и повечето видове творчество се намират в дясната част на мозъка.
 • Въображението – мечтаем и си фантазираме именно заради него. Въпроси като „Какво, ако?“ се зараждат именно тук.
 • Сексуален живот – за тази дейност отговарят и двете полукълба, но по-голяма степен в дясното.

Подходящи професии: художник, композитор, архитект, актьор.

Полукълба на мозъка - инфографика
Полукълбата на мозъка и техните проявления

Полукълбата на мозъка и половете

Факт е, че женският мозък е с 10% по-малък. Това обаче не се отразява върху интелектуалното развитие. Смята се, че жените използват повече думи от мъжете и като цяло говорят повече.

Мъжете обработват информацията с лявото полукълбо. Жените, от своя страна, я възприемат и с двете полукълба и затова са способни да решават няколко задачи едновременно.

Синхронизиране на работата на двете полукълба на мозъка

При повечето хора едното полукълбо доминира над другото. Може би изключение правят музикантите. Те развиват координацията на ръцете си от малки, както и разбира се, слуха си, а работата с ноти пък е свързана с математическите способности.

Упражнения

Както и всичко останало в човека, синхронизирането на лявото и дясното полукълбо на мозъка е въпрос на тренировка. Ето само два начина:

Огледално рисуване

Необходимо е да сложите два листа на бюрото и да вземете два молива, по един във всяка ръка. Рисувайте едновременно еднакви букви, цифри или изображения. Като резултат трябва да започнете да чувствате лекота в ръцете и очите.

Избягване на еднообразието

Правенето на едно и също нещо, по един и същи начин, прави мозъка „ленив“. Това е причината вниманието да отслабва и да не се концентрираме добре.

Трябва да избягваме рутината, тя кара времето да тече по-бързо.

Един популярен метод за това е да отиваме и да се връщаме от работа или училище различен маршрут. По този начин развиваме наблюдателността си и се борим с автоматизирането на навиците.

Изводи

В крайна сметка, разбираме, че мозъкът функционира като оркестър – отделните части работят заедно, за да създават красива музика.

Не трябва да забравяме, че:

 • Полукълбата не функционират напълно поотделно.
 • Креативността и логиката не се взаимоизключват.

Източници:

https://yandex.ru/turbo/s/vsepromozg.ru/stroenie/polushariya-golovnogo-mozga

https://yandex.ru/turbo?text=https%3A%2F%2Frptp-rd.ru%2Fnevrologicheskie-pristupy%2Fpolushariya-golovnogo-mozga.html

Снимков материал:

pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *