Диор

Кристиан Диор – обикновен човек с необикновено въображение

Кристиан Диор е френски моден дизайнер, известен с въведения от него New look. Той връща корсетите и пищността в женското облекло в трудните години след Втората световна война.

Ранни години

Румънска пощенска марка с образа на Кристиан Диор
Ликът на Кристиан Диор на пощенска марка

Роден е на 21 януари 1905г. в малкото крайбрежно градче Гренвил в Нормандия, северозападна Франция. Кристиан е второто от петте деца на заможен производител на изкуствена тор. Само на пет годинки е, когато семейството напуска идиличната розова къща, която ще остане завинаги в спомените му, а розовото ще е един от любимите му цветове, и се премества в Париж.

Родителите му таят надежди той стане дипломат, но Кристиан открива артистичните си заложби и започва да рисува скици, които успешно продава. Дори се стига дотам, баща му да финансира закупуването на малка галерия, където той и негови сподвижници продават творби на автори, сред които Пикасо, Матис и Брак. Условието е фамилията Диор да не се появява в названието й.

Галерията бързо затваря врати поради многото нещастия, с които го сблъсква живота в кратък период от време. Между тях са Голямата депресия от 1929г, смъртта на майка му и брат му, както и фалитът на бизнеса на баща му.

Черно-бяла снимка на жена, обелечена в рокля на Диор
Оригинален тоалет на Диор

Впоследствие работи с модния дизайнер Пиге, докато не е повикан в армията. Приключва военната служба през 1942г, като не е изпращан на фронта. Тогава става част от екипа на дизайнера Лелонг заедно с Пиер Балмен, който също ще спечели не малка популярност в бъдеще. Модната къща, за която работят, не спира да функционира по време на окупацията и облича жените на нацистките офицери. Това прави и Коко Шанел, която дори има връзка с фашист.

Сестра му може да се похвали с по-здрави морални устои и се присъединява към Съпротивата, за което е изпратена в концентрационен лагер. Кристиан остава силно привързан към нея през целия си живот и дори посвещава първия си парфюм Miss Dior на нея. Той става един от най-продаваните в историята.

Основаване на модна къща „Диор“

Силует, типичен за Диор

За официална година на основаване на модна къща Dior се смята 1947-ма, тъй като тогава излиза на бял свят първата й колекция.

Кармел Сноу, редакторката на Harper’s Bazaar, я кръщава New look, тъй като е твърде новаторска за времето си. Този нов вид се състои от пищна пола, стигаща до прасеца, за която се изразходват поне 15 метра плат, позабравения през войната и крайно неудобен корсет, и голям бюст, характерен за минали епохи.

Много хора са шокирани от лукса и огромното количество скъпи материи, които Диор използва за творенията си, дотолкова, че нападат и дърпат дрехите на жените, които ги носят.

Разкошните тоалети противоречат на мрачното настроение на парижани поради лишенията след войната, но Диор участва дейно във възвръщането на стария блясък на френската столица.

Бързият успех, който New Look постига, е последван от 10 години на израстване на дизайнерската къща. През 50-те Диор въвежда множество нови силуети, между които H, A и Y.

Известни клиенти

В Америка, по-слабо засегната от войната, Кристиан Диор намира верни почитателки в лицето на холивудските величия като Рита Хейуърд, Марлене Дитрих, Ава Гарднър и Марго Фонтейн. Той обаче приема работата си в холивудски продукции с неохота.

Идеологически противници с Коко Шанел

Габриел „Коко“ Шанел е съвременник на Кристиан Диор и двамата са съперници и имат почти противоположни виждания за това как трябва да изглежда една жена в годините след войната.

Шанел използва много по-малко плат и често той е груб и типичен за мъжкия гардероб, като жарсето например. От друга страна, Диор е изключително разточителен. Дрехите му са с изключително сложна конструкция и затрудняват движенията.

Коко черпи вдъхновение от мъжкия гардероб. Нейната цел е жените да се чувстват удобно в дрехите и да водят активен начин на живот.

Диор връща в употреба корсета, който е зашит. Творенията му са пищни и женствени. Той искрено желае радостта от живота да се върне и усмивката да заблести отново по лицата на измъчените от войната парижанки.

Става така, че двете противоречащи си философии съжителстват дълго време една с друга и много жени имат в гардероба си тоалети, творение и на единия, и на другия дизайнер.

Личен живот

Кристиан е много суеверен, като често се допитва до врачка, предсказваща бъдещето с карти таро, преди да вземе важни решения.

Всяка колекция включва палто, наречено на името на родния му град Гренвил. При всяко шоу някоя от манекенките носи букет с любимито му цвете – момина сълза.

Не оставя потомство, тъй като е с нестандартна сексуална ориентация. Има няколко връзки с мъже, но не ги афишира.

Смърт

Кристиан Диор е само на 52, когато умира внезапно от сърдечен удар в Италия. Това става през 1957г. Така той оглавява модната къща в продължение само на 10 години, но това е едно зашеметяващо десетилетие. Продава над 100 000 рокли.

На погребението му присъстват 2500 човека, все величия.

Ив Сен Лоран

Асистентът му – младият Ив Сен Лоран, го наследява. Има моментален успех с роклите си, вдъхновени от творчеството на Мондриан. Като цяло създава висша мода, силно повлияна от поп културата и творци като Анди Уорхол и Лихтенщайн.

Модна къща „Диор“ се оказва тясна за таланта и егото му и той основава собствена.

Джанфранко Фере

Джанфранко Фере е начело на компанията в продължение на седем години от 1989 до 1997г. В началото не е приет добре, тъй като е чужденец. Известен е с костюмите с мъжки силует и елегантните, изчистени рокли.

Джон Галиано

Джон Галиано е свежият полъх, който събужда „позаспалата красавица“, модна къща Dior. Можем да го сравним със сладкар, който разбива не сметана, а фантазии от коприна и бродерия. Той дава ново измерение на красотата.

Същевременно с това е изключително противоречива личност. Открито заявява, че „обича Хитлер“ и е отстранен от престижния пост поради антисемитски изказвания.

Мария Грация Киури

Легендата Диор
Непреходната естетика на Диор

През юли 2016г. Мария Грация Киури е избрана да поеме юздите на компанията. Тя е първата жена на този пост в 70-годишната й история. Съблазнена е да напусне не по-малко известната модна къща Valentino. Името й обаче не добива такава популярност като това на предшествениците й. Тя не успява да направи нищо кой знае колко запомнящо се.

Всичките наследници на Кристиан Диор се опитват да се придържат към естетиката на основателя на компанията. Те са като негови своеобразни реинкарнации, които пазят традициите, но и се съобразяват с реалностите на съвременността.

Източници:

https://www.vogue.co.uk/article/christian-dior

https://www.vogue.ru/fashion/news/zhizn-kristiana-diora-v-fotografiyah

Фотографии:

Flickriver.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *