Криейтиви в рекламата

Понятието криейтив се използва главно от рекламистите и под него се подразбира идея в широкия смисъл на тази дума. Криейтив наричаме не само рекламното съобщение, но и начинът, по който е предадено то. Смята се, че крейтивът, креативната идея и креативната реклама са длъжни да съдържат оригинално творческо решение за комуникиране на информацията към нужната аудитория.

Тъй като количеството на рекламите се увеличава с всяка изминала година и ролята на бранда играе все по-важна роля при избора на стока от потребителите, рекламодателят е принуден не само да рекламира по-често, но и да се опитва всячески да подобри качеството на продукта. Затова криейтивът в рекламата не само се отделя в отделно перо от бюджета на рекламната компания, но и става един от определящите фактори при избора на рекламна агенция.

1. Взаимодействие между изображение и реален обект

Whiskey
Иновативна реклама на уиски

Агенция Doe Anderson демонстрира нестандартен подход към външната реклама. Това не е просто билборд, а истинска дизайнерска „инсталация”, в която от течащата струя с огнена течност (бърбънът Maker’s Mark) не се прахосва нито капка. Цистерната за гориво услужливо е подложила „подслон” на „високооктановата” напитка.

Signcafe бр. 11 – ноември 2006

Този криейтив се използва крайно рядко, но не може да се отрече, че е оригинален. Възможно е бъдещето на външната реклама да е точно в сливането на жанровете и взаимодействието между 3D и 4D обекти, тъй като това е по-забавния и запомнящ се подход. В случая се е получило нещо уникално по рода си.

2. Български криейтив в печатните медии.

Използването на скоби се е наложило в българските медии, най-вече в заглавия на статии в списания и също така в телевизията. Възможните причини са спецификите на българския език, в който има много представки и наставки.

(Не) спящата красавица сп. Eva, октомври 2008

Остав(к)а –„ Предаването на Карбовски”

С(т)илно персонално

(Р)еволюция на политическия виц – предаването „Денят започва с култура” по БНТ

3. Използване на част от устойчиво словосъчетание.

Зрителят или читателят трябва да се досети за останалата част:

Език мой (враг мой) – рубрика в предаването „Денят започва с култура” по БНТ

All that glitters (is not gold) – псевдоним в интернет

(Every cloud has) a silver lining – поговорка

Трябва да сме сигурни, че аудиторията е запозната с поговорката или заглавието на филма, или книгата.

4. Рима

Римата е често използван подход в рекламите. Най-вече чуваме рима в рекламите по радиото с цел благозвучност и за да бъде запомнена по-добре.

„Зима на вратата чука/ но котел от БОШ си имам тука.

С въглища или дърва/той дарява топлина.”

„Моят татко вече е наред/благодаря ти Flavamed”

Рекламите в рими се запомнят бързо и лесно, също така създават емоционален контакт със слушателите.

5. Вербални изрази, които се предават визуално и обратното

Пари на вятъра – в реклама за кредити

Да „намажем” (буквално и преносно) с Томи (маргарин)

6. Изковаване на нови думи:

Кафе с уникален Чаромат – Jacobs

Свежина – Tic-tac (ментови бонбони).

7. Реклама, съобщаваща за състезание, свързано с продукта.

Рекламистите прибягват до този подход най-често когато марката е на пазара от много години и това е един добър начин да се напомни за нейното съществуване, да се преброят почитателите й, както и да се раздадат предмети с логото й, което и представляват най-често наградите в тези състезания.

Те са или самите продукти, или така наречените рекламно-насърчителни средства като календари, рекламни сувенири, ножове, поставки, статуетки и подаръци, запалки, шапки, чаши, тениски, картини, рекламни консумативи, опаковки, чанти и др.;

Този вид реклама спада към графата напомняща. Тя поддържа в съзнанието на потребителя информация за конкретната стока, фирма или марка, за да се запази верността към марката.

–  Suchard подаряват колекция от шоколадови бонбони

– В Chio chips могат да се намерят банкноти

– Jacobs дава възможност за спечелване на таблет

8. Допитване до мнението на експерти.

Този похват е използван най-често в реклами на медицински продукти, които не изискват рецепта, също както и за пасти за зъби, които не рядко се предлагат в аптеки, така че могат да бъдат смятани за лекарство. Пример за тава е Sensodyne, която се позиционира като паста за чувствителни зъби, а не просто за профилактика.

Такива реклами могат да служат като въвеждащи.

9. Реклами с участието на известни хора.

Това е един от най-често използваните похвати и примерите са многобройни: Кристиано Роналдо за шампоани Clear, Летисия Каста за Elseve, Олга Куриленко за  Pantene и т.н.

Кристиано Роналдо е едно от най-разпознаваемите лица на футбола в момента. Феновете му са милиони и го следват навсякъде. Биха дали всичко да приличат на него. Списание „Форбс” го обяви за една от най-скъпите лични брандове. Оценен е на 17 млн. За него можем да кажем, че „всичко, до което се докосне, се превръща в злато.” Собствената му марка CR7 продава, и то доста успешно, бельо, както и устройство за въздействие върху лицевите мускули. Португалецът участва и в реклама заедно с друг велик футболист – Пеле. Рекламата е на Fly Emirates и поддържа имиджа му на популярен спортист, обичан от милиони по света.

Този похват печели с това, че известните хора са най-често красиви и много хора си мечтаят да приличат на тях. Когато Ева Лонгория ни казва, че държи прекрасната си кожа на крем на L’Oreal, ние сме склонни да й повярваме и да си го купим.

От друга страна, някои жени се чувстват потиснати, тъй като тяхната външност се различава драстично от обработените с Photo Shop образи на популярни певици и актриси.

Използвани източници:

http://www.inter-reklama.com/blog-vidove-reklama.html

Pixabay.com

http://drinkwire.liquor.com/post/8-awesome-liquor-billboard-ads#gs.QbY6_aM

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *