Креавиността и съвременността

Креативността – творчески ред

Креативността е едно от най-търсените качества в днешно време. Често срещаме тази дума в обяви за работа като умение, което ще ни е необходимо, за да се справим с позицията.

В съвременния свят всеки се бори за внимание и за да го привлечем, е нужно да мислим нестандартно, латерално и извън шаблоните. Истината е, че креативните хора управляват света. Често ги наричаме визионери.

Какво е креативността?

Креативност и рисуване
Креативността е особено необходима в изкуството

Понятието креативност идва от английската дума creativity, която може да бъда преведена като „създаване, съзидание“.

Терминът „креативност“ е въведен от известния психолог Дж. Гилфорд през 50-те години на 20 век. Той обединява в едно понятие качествата на личността, даващи й възможност да създаде нещо ново, нестандартно и оригинално.

Голяма част от настоящия текст е вдъхновена от книгата „The Art of Creative thinking_89 Ways to See Things Differently“ на Род Джъдкинс. Той преподава в колежа „Сентрал Сейнт Мартинс“ в Лондон на студенти, сред които – Стела Маккартни и Александър Маккуин. В книгата има изключително много интересни примери, свързани с креативни личности, променили света.

Ето някои от съветите в нея:

Винаги бъди новак. Това звучи противно на интуицията, но хората, които разчитат изключително много на опита си, повтарят това, което е проработило в миналото. Всичко трябва да се прави по необичаен начин.

Истинските новатори се водят от своята страст, а не от практически амбиции. Новите идеи се раждат от личния интерес дори когато изглежда, че той няма нищо общо със задачата. Дизайнерът Александър Маккуин създава обувки, с които не може да се върви и дрехи, които не могат да бъдат носени. Според Джъдкинс креативният човек поставя индивидуалността си пред всичко друго.

Смелост

Субраманиан Чандрасекар е преподавател в Чикагския университет. На една от лекциите му присъстват само двама студенти. Повечето хора биха я отложили, но Чандрасекар не го прави. Няколко години след това и тримата, присъстващи в стаята, получават Нобелови награди за физика.

Оказва се, че за да си креативен, трябва да притежаваш смелост. Смелост, за да не обръщаш внимание на присмеха на другите, които не могат бързо да свикнат с новото. Това се е случило с Галилей и много други изобретатели.

Вдъхновение от природата

За много новатори муза е природата.

Архитектът, проектирал операта в Сидни, се вдъхновява от нарязан портокал, който е ял за обяд един ден. Ако съберете 14-те части, подобни на мида и ги сглобите, ще получите идеална сфера. Влакът стрела е измислен по подобие на аеродинамичната човка на птица. Бетовен, Малер и Хайдн също се вдъхновяват от птиците, но за своите композиции.

Да разгледаме нещо важно за креативността като комбинирането на цветовете. Има много опити то да бъде теоретизирано като Колелото на цветовете например.

Това коя комбинация е красива зависи от личността. Всеки има различно мнение. И все пак вдъхновение винаги можем да черпим от растенията и животните. Нека разгледаме едно дърво например. Кората му е кафява, а листата му – зелени. Това според мен е една комбинация, която е приятна за окото.

Постоянство

Креативността
Креативността е път, който избираме

Друга черта, типична за новаторите е, че те смятат проблемите за възможности.

Да си спомним за принципа 90-10, наложил се в психологията. В 10% от времето нещата в живота ни се случват, а останалите 90% са нашата реакция на събитията. Креативните хора не се отказват заради проблемите, а ги възприемат като предизвикателства.

Конкуренцията е важна и мотивираща

Повечето велики хора са имали врагове и това има своите позитивни страни.

Нужно е само да си спомним колко достижения в областта на усвояването на космоса е имало заради съперничеството между САЩ и СССР. А какъв ли щеше да бъде света, ако Бил Гейтс и Стив Джобс не се съревноваваха така упорито? Ами Моцарт и Салиери?

Конкуренцията определено води до прогрес и трябва да бъде поощрявана.

Интровертност и екстровертност

Изработването на предмет на изкуството обикновено е самотен процес, но креативните хора най-често са едновременно интровертни и екстровертни. Понякога са в центъра на вниманието, а друг път просто наблюдават отстрани. Те са изключително сетивни и чувствителни.

Дясно и ляво полукълбо

В последно време се говори за това, че лявото и дясното полукълбо на мозъка имат различни функции и че тези хора, при които е по-развито дясното, са по емоционални, по-артистични. Това са хората на изкуството. От този текст можете да разберете повече за тази теория:

Пример за креативност

Когато собствениците на световноизвестната компания, произвеждаща спортни стоки Nike, решават да разширят производството по целия свят построяват заводи и в изключително бедни страни. Това довежда до огромни загуби, тъй като нивото на кражби на готова продукция е изключително високо. Най-трудна е ситуацията в Азия и Африка, където цената на един чифт маратонки е съпоставима с годишния доход на много от работниците. Често се случва служители в заводите да си присвояват обувки.

От компанията правят опити да увеличат броя на охранителите, но това не довежда до резултат. Такъв има, когато решават да разделят производството на леви обувки в един завод и на десни – в друг. Кражбите спират, тъй като никой не желае да се разхожда с една обувка.

Разлики между креативност и творчество

Креативността е близка по своята същност до понятието творчество, но те не са идентични. Под творчество се разбира самият процес на създаване на предмети на изкуството, живописта, музиката, литературата и др. Креативността е самата способност на човека, която му позволява да се занимава с творчество. Затова една творческа личност винаги е креативна.

Как да развием своята креативност?

Противно на наложилото се мнение, че креативността е нещо, с което се раждаш, има много начини, чрез които тя може да бъде развита.

Старайте се да използвате знанията си от други сфери при решаването на даден проблем

Например при строителството на къща можем да се вдъхновим от кулинарията и готвенето на торти с много блатове и да оцветим всеки етаж в различен цвят.

Съчинете разказ, използвайки ограничен брой думи

Напишете на лист хартия няколко думи. Измислете кратка история или стихотворение, като ползвате само тях. Ограничените ресурси водят до това, че подсъзнанието търси нестандартни начини за комбинирането им. Ако историята се получи необичайна и малко прилича на реалността, това е добър резултат.

Измисляйте връзки между думите

Изберете две думи, които нямат връзка помежду си. Например легло и омар. Измислете какво общо може да има между тях. В случая можем да предположим, че омарът е логото на мебелната фабрика, изработила леглото, и въпросното лого се намира на задната част на предмета за отдих.

Фотографии:

Unsplash.com

Източници:

https://dnevnik-znaniy.ru/samosovershenstvovanie/chto-takoe-kreativnost.html

https://psylogik.ru/70-kreativnost.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *