Обеци с рубини

Какво трябва да знаем за рубините?

Не са ли червените предмети най-желани – помислете си за спортните коли и червените рози?

Рубините са червени, понякога като кръвта на гълъб. Те внасят позитивизъм в живота и помагат на хората да преодолеят летаргията и да намерят мотивация, за да преследват целите си. Балансирайки сърцето, те водят до по-добра самоувереност. Негативните мисли изчезват. Рубинът привлича късмета и привнася любов и страст в дните на притежателя си.

Бидейки разновидност на минерала корунд, той има розов до кървавочервен цвят. На латински „Ruber“ означава именно червен. Този цвят се дължи на хрома, който оцветява скъпоценния камък. В чистата си форма корундът е прозрачен.

Добив

Рубините могат да бъдат намерени по целия свят – в Южна Азия, Латинска Америка, Африка, дори някои щати на САЩ. Македония е единствената страна в континентална Европа, където те са добивани. Македонските рубини се отличават с цвят, подобен на този на малината.

Има едно легендарно място, където се добиват огромно количество от тях, и това е долината Могок, намираща се в Мианмар. Тя е била открита преди повече от хиляда години. Камъните, намерени там, най-често имат лилаво-червен цвят и са флуоресцентни. Дори на дневна светлина, те сякаш светят. Тези от Тайланд обикновено са кафяво-червени.

Единственият континент, на който не се добиват, е Антарктида.

Фактори, определящи цената

Цветът е най-важният. По дефиниция рубинът е червен. Ако корундът е с друг цвят, то той бива наричан сапфир. Един рубин може да има в себе си цветове като оранжевото, лилавото, виолетовото и розовото.

Големите рубини, подходящи за бижута, могат да бъдат по-скъпи от диамантите и определено са по-рядко срещани. Цената им варира от няколко стотин долара за карат до няколко хиляди.

Употреба в миналото

Тези скъпоценни камъни винаги са били високо ценени в Азия. Използвани са за украса на оръжието и доспехите на аристократи в Китай и Индия. Вярвало се е, че поставени в основите на сграда, те ще донесат на обитателите й просперитет.

На санскрит думата за рубин е „ратнараж“, което означава „кралят на скъпоценните камъни“. Древните индийци вярвали, че хората, които подаряват тези красиви камъни на бога Кришна, ще бъдат императори в следващия си живот. Притежателите им пък щели да живеят в мир с враговете си.

Романтиката, обкръжаваща рубините

През вековете хората от много култури са ги асоциирали с власт и богатство. Някои смятат, че рубините съдържат в себе си кръвната линия на човечеството. Тяхната огнена червенина била считана за толкова силна, че била непогасима и не би могла да бъде скрита от дрехи или от някакъв друг материал, с който бъде обвита.

Рубините са споменати четири пъти в Библията във връзка с красота и мъдрост.

Известният на много Черен рубин от колекцията бижута на британското кралско семейство се оказа шпинел, но това не беше достатъчна причина да бъде изваден от нея.

През Средновековието рубините са използвани като антидот. Вярвало се е, че те променят цвета си, когато се появи опасност от отрова. Стават по-тъмни, в случай че има възможност притежателят им да е отровен и възвръщат цвета си, когато всичко премине.

Според една бирманска легенда поставяне на рубин в плътта, ще направи човека непроницаем.

Рицарите са го смятали за символ на любов и страст. Те подарявали бижу с червения скъпоценен камък на дамата на сърцето  си. Това се прави и до наши дни.

Правилна грижа

Обработен рубин
Красив рубин във форма на капка

Само диамантите са по-твърди от корунда. Това прави рубина много подходящ за изработка на бижута. Няма специални препоръки за носене и грижа.

Счупените рубини, от друга страна, имат нужда от специална грижа. Трябва да се почистват ръчно, с топла вода и сапун.

Най-добре е да бъдат държани отделно в кутийки с мек плат в тях.

Съвместимост с други камъни

От естетическа гледна точка, този скъпоценен камък се съчетава само с диаманти и естествени перли. Комбинацията с оникс, кехлибар и малахит е много лоша и би следвало да се избягва.

Чакри

Златно бижу с инкрустиран рубин
Бижу с рубини

Рубините имат влияние над Коренната и Сърдечната чакри. Те стимулират движението на енергията ки по цялото тяло. Притежават и силата да събуждат кундалини. Когато първата чакра не е балансирана, се чувстваме без енергия. Червените скъпоценни камъни спомагат за новото запалване на духовната енергия и възвръщат чувството за сигурност и самоувереността.

Зодиакален знак – Козирог

Родените под този знак са сериозни и са готови да постигнат целите си. Те са търпеливи и честни.

Употреба в съвременността

Създаването на синтетични рубини и сапфири започва в края на 19 век и добива значителни размери. В днешно време това става чрез сложни процедури. Имитират се естествените условия за създаване на въпросните камъни. Изкуствените изглеждат досущ като естествените и само истински специалисти могат да ги отличат.

Освен в бижутерията, рубините се използват и в лазерните технологии, часовникарството и квантовата електроника.

Внимание!

Хората, които страдат от високо кръвно налягане и хемофилия, би следвало да избягват контакта с рубини! Червените скъпоценни камъни не бива да бъдат носени твърде често, защото имат твърде силен ефект върху енергийното поле.

Цена

Повечето рубини биват нагрявани, което ги прави по-красиви, но намалява цената им. Всъщност, освен ако продавачът не е посочил изрично, че камъкът не е термично обработен, това най-вероятно това означава, че е.

През 2015 г аукционната къща „Сотбис“ продаде рубин, наречен „Sunrise“ за невероятните 28  милиона долара. Това е рекордна цена.

Интересно е да се знае, че този скъпоценен камък е много евтин в Индия и може да се намери за един долар карата.

Източници:

https://www.gia.edu/ruby-history-lore

https://www.crystalvaults.com/crystal-encyclopedia/ruby

https://www.gemsociety.org/article/ruby-jewelry-and-gemstone-information/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *