Красива мандала от руни

Какво представляват руните?

Руните са символите, съставляващи писмеността на племената, които населяват днешните държави Дания, Швеция, Норвегия, Исландия и Гренландия.

Азбуките на много други народи, включително и тази на прабългарите, напомнят руническата писменост.

Произходът на думата може да се търси в старогерманското runе, което означава „шепот“ или „тайно“.

Среърни пенданти с руни
Бижута от руни

История на руните

Руните започват да бъдат използвани през 1-ви век от н. е. от народите, живеещи в Северна Европа. Това е тяхната своеобразна писменост. С навлизането на християнството по тези земи руническите символи са заменени с латиницата. Те не изчезват напълно заради дълбокия смисъл, който имат за някои хора, а именно обвързването им с мистицизма.

Любопитен факт е, че в шведската провинция Даларна руните се използват чак до 19-и век.

През 20-и век интересът към тях се засилва, като в момента повечето хора ги асоциират с гадаенето.

Как Один получава руните

Както Прометей е дал огъня на хората, за да се докоснат до свещеното, така и Один им предоставя руните. Той е върховният бог на скандинавците и представлява триединство на войн, шаман и странник.

Името Один идва от старонорвежки. Съществителното „од“ означава „вятър“ или „всепроникващ дух“, окончанието идва от глагола „ходя“.

Обикновено е изобразяван като висок побелял старец с широкопола шапка на главата, която е сгъната на една страна, за да прикрие отсъствието на едното око. В ръцете си държи жезъл с издълбани по него руни. Съпровождат го вълк и две врани.

Според легендите Один може да говори толкова красиво и гладко, че всички, които го слушат вярват на думите му. Може и да предсказва бъдещето и да отнема ума и силата на враговете си.

Один напомня Зевс в много отношения. За негова законна съпруга е смятана Фрея, но той твърде често й изневерява с красиви жени и от това се раждат множество деца, които също играят роля в Скандинавската митология.

Митовете гласят, че върховният бог на северните европейци доброволно виси девет дни и нощи от свещеното дърво Игдрасил, и впоследствие получава руните. Той е закован за ясена със собственото си копие. В резултат на всичко това губи едното си око.

Съдбата в разбиранията на древните скандинавци

В скандинавската митология съществуват норните. Това са женски духове, които са грижат за Игдрасил, като го напояват от водите на свещения Извор на съдбата.

Норните държат под контрол живота на хората, извивайки и преплитайки нишките на съдбите им. Те са три сестри, които контролират миналото, настоящето и бъдещето.

За древните народи, населяващи Севера, съдбата на един човек не е конкретна и е напълно по силите му да я промени.

Тук идват руните, които помагат при вземането на решения.

Старши футарк

Всяка руна има свое название
Руните с техните названия

Старшият футарк е руническата азбука, използвана от 2-и до 8-и век сл. Хр. Думата „футарк“ идва от първите й шест букви. Състои се от 24 руни.

До настъпването на ерата на викингите – 793-1066 г. Старшият футарк бива заместен от Младшия футарк. Той съдържа в себе си само 16 знака, което не значи, че е много по-опростен, а обратното – следва развитието на германските езици.

Епохата на войните от Севера е свързана с бум на търговията и взаимодействието между различните народи, което изисква писменост и известна грамотност. Затова археолозите откриват хиляди надписи със символите на Младшия футарк и едва няколко стотин със Старшия. Можем да видим рунически графити от Рейкявик до Константинопол.

Руните и нацистите

В хода на историята много хора са считали, че кръвта е енергийната субстанция, която най-добре активира руните. И най-добре е тя да е чужда. От този принцип се ръководят нацистите.

Немският окултист Гуидо фон Лист създава собствена руническа система, в началото на 20-и век, която той нарича Арманически футарк. Тя се състои от 18 символа, основани на Младшия футарк, които му били „разкрити“ докато ослепял временно.

Членовете на СС задължително минавали подготовка за тълкуване на руните.

Хитлер създава институт за изучаване им. Нацистите използват 14 от 24-те руни. С тях обозначават кариерното израстване в структурите на партията.

Особености на руните

  • Ъгловати са и се състоят от черти, тъй като те се издълбават по-лесно в твърди материали като дърво, камък и кости.
  • Някои от надписите са написани от дясно наляво, но впоследствие посоката е установява от ляво надясно.
  • Старшият футарк се състои от три групи, наречени ати

Български руни

Руните получават изключително широко разпространение из цяла Европа. Подобни знаци се срещат и по земи, населявани от българи, затова някои учени говорят за „български руни“.

Българските руни са знакова система, която се използва до 10-и век паралелно с кирилицата и глаголицата.

В някои части на България знакът IYI, който можем да видим на „Розетката от Плиска“, се е запазил до 21-ви век, като се използва върху хлябове, приготвяни на някои празници. Като цяло има предпазваща функция.

Bluetooth

Логото на Bluetooth

Bluetooth (Синезъби) е прозвището на крал Харалд I, живял в Дания преди около хиляда години. Той успява да постигне немислимото – да обедини враждуващи племена в едно кралство. Подразбира се, че и съвременната технология Bluetooth прави нещо подобно, като осигурява възможност за пренос на данни между различни устройства.

Логото й представлява съчетание между две руни Хагалаз и Беркана.

Руните са използвани и в програмирането.

Практическо използване на руните

Руните са използват за гадаене
Руни върху дъсчици

В днешно време наблюдаваме увеличен интерес към тази древна форма на писменост. Руните се използват за разбирането на миналото и настоящето и предсказване на бъдещето. По това приличат на картите Таро.

Традиция е човек сам да изработи комплекта от руни, който ще използва. Те се изписват или издълбават върху дърво или друг материал, събират се в кесийка или някакъв съд. Той се разтърсва, за да се разбъркат руните.

Очите трябва да сочат нагоре. Плочиците се хвърлят на парче плат и се избират три от тях.

Всичко това напомня гадаенето с помощта на бобени зърна, което се практикува в България.

Фотографии:

flickr.com

Източници:

https://www.thepeculiarbrunette.com/rune-symbols-meanings-and-uses

https://cveta1.blogspot.com/2015/08/blog-post_23.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *