Ретро реклама

Еволюцията на рекламата – от папируса до интернет

Рекламата е платено съобщение, което цели да предизвика определена реакция у аудиторията, да я накара да предприеме нещо. Най-често това е покупка. Целта е хората да имат положителни асоциации, свързани с продукта или услугата. Рекламата би могла да бъде смятана за изкуство, но е продукт не толкова на въображението, колкото на проучване и стратегия. Зад нея стои трудът на много хора.

В днешно време рекламите са навсякъде. Средностатистическият американец е изложен на около 3 000 всеки ден.  Но не винаги е било така.

Нюйоркчани са обградени от рклами
Реклами в Ню Йорк

Първи примери за реклама

Историята на този ключов елемент от маркетинга е тясно свързана с развитието на медиите и на другите изобретения, променили живота ни.

През Античността повечето хора са били неграмотни. Честа практика е била занаятчиите да поставят предмета, който изработват, пред магазина си. Глашатаите стават първите професионалисти в рекламното дело. Освен тях с устно разпространяване на послания се занимават проповедниците, фокусниците и търговците. Неслучайно думата реклама идва от латинското reclamare, което означава да повикаш отново, да извикаш силно.

Една от първите писмени реклами се появяват в Древния Египет, написана е на папирус и съобщава за продажбата на роб. Ето какво гласи тя: „Робът чува добре и с двете уши, вижда и с двете очи. Гарантирам, че е умерен в яденето, честен и покорен.“

Началото на „Гутенберговата епоха“

Едно изобретение променя изцяло хода на развитие на това изкуство. Това е изнамирането на печатната преса през 1445г. Една от първите печатни реклами е публикувана скоро след това, през 1472г. В лондонска църква се появява съобщение, че се продава молитвеник.

Вестниците дълго време остават основният рекламоносител.

Първият изцяло ориентиран към рекламата започва да се тиражира през 1704г.

Двадесет и пет години по-късно Бенджамин Франклин създава „Пенсилвания газет“. Вестникът има огромен тираж и също така огромни приходи от реклама.

Радиото и телевизията

Първата радиопрограма е излъчена през 1920г. и само две години по-късно слушателите чуват и първата реклама. Производителите бързо разбират, че новата медия дава огромни възможности и достига направо до домовете на потребителите. Те започват да поръчват предавания, сюжетът на които да се върти около техния продукт. В началото рекламите са примитивни и повтарят името на марката много пъти, за да бъде запомнена тя.

Започват да се измислят така наречените „джингли“, които стават особено популярни сред децата. Именно хлапетата са една от важните таргет групи.

Телевизията е изобретена през 1927г., но добива популярност едва след Втората световна война. С нейното навлизане започва разцвета на рекламата. Тя предизвиква определени емоции. Хората мислят, че е направена лично за тях. Често използван похват е сравнението с друг продукт и изтъкването на превъзходството на единия.

С появата на стотиците канали и дистанционното управление рекламите стават все по-ярки и впечатляващи, за да привлекат вниманието и да го задържат.

Други изобретения, повлияли на рекламата

Автомобилите стават все по-популярни в началото на 20 век и за да бъдат таргетирани шофьорите, се появяват първите билбордове, които в началото представлявали знаци, свързани един с друг в точно определена последователност.

Неонът променя изцяло нощния облик на градовете по света. Заражда се клубният живот.

Малко хора знаят, че „Пепси“ разчита на атрактивната въздушна реклама от 1939г до 1953г. Самолети не само развяват ленти с послания, но и ги изписват в небето. Днес за целта се използват дронове.

Винтидж реклама на Пепси
Реклама на Пепси

Хора, променили историята на рекламата

П. Т. Барнъм е човекът, вдъхновил филма „Най-великият шоумен“. Смятан е за един от „бащите“ на съвременната реклама. Той знае как да използва силата на думите, за да предизвика почудата и любопитството на хората, които се тълпели пред входа на цирка му. Веднъж Барнъм е чут да казва: „Без реклама се случва нещо лошо – нищо.“

Джордж Галъп е човекът, който въвежда статистически методи в изследването на рекламата и на общественото мнение. Той използва метода на фокус групите като начин за проучване нагласите на потребителите. „Институтът Галъп“, който той основава, е един от най-авторитетните в света.

Дейвид Огилви. На него принадлежи идеята, че човек не иска просто продукта, а емоцията, свързана с него. Работи за изграждането на брандове като Dove, Rolls-Royce и Shell. Поставя акцент не върху креативността, а върху продажбите. Прави рекламите във вестниците да изглеждат като статии, за да им се има по-голямо доверие.

Използвани похвати

Рекламите ни уверяват, че ако използваме продукта ще бъдем харесвани повече. Те продават емоции и свързват продукта с определен начин на живот.

Red Bull – атлетизъм. Coca-cola – щастие. Мобилните телефони ни свързват с хората (Nokia – “Connecting people”).

Обвинявани са в стереотипизирането на жените и на малцинствата. В днешно време рекламите трябва да отговарят на множество критерии, за да не се чувстват зрителите обидени, както се е случвало.

Лъжлива реклама

Много компании са хванати в промотирането на посредствени продукти с послания като „гарантиран ефект“ и „научно доказано“. За тези, които пресичат границата, това коства милиони и накърнена репутация.

Така например според Dannon продуктът на компанията Activia съдържа „специални бактерии“, които подобряват храносмилането, и това е доказано „научно“ и чрез „клинични изследвания“. Съдът в Кливланд отсъжда, че тези твърдения са недоказани и френският консорциум се налага да заплати 45 милиона долара.

Марлборо

Всеки ден ни убеждават колко вредно е пушенето, но не винаги е било така. Двайсети век вижда много и мащабни рекламни кампании с цел популяризиране на навика, преди да се разбере, че той може да доведе до рак. Една от тях е „факлите на свободата“ на Бернайс. За автора й може да прочетете тук:

„Лъки страйк“ насочва кампанията си към жените. Същото правят в началото и рекламистите, работещи за „Марлборо“. Но истинският им успех идва, когато ангажират каубои.

И двете кампании наблягат на това, че пушенето е проява на свобода.

Рекламата на Марлборо, в която участват каубои мачовци, става една от най-успешните в историята. Повишава продажбите с 300%.  Хората по света я свързват с  Америка – „страната на неограничените възможности“, с приключения и мъжественост.

По ирония на съдбата няколко от актьорите, участващи в клиповете, умират именно от рак на белите дробове.

„Макинтош“ – 1984г.

За щастие 1984г. не е била съвсем като „1984“ на Оруел и именно тогава зрителите на Супербоул (финалът на първенството на Националната футболна лига на САЩ) виждат една от най-великите реклами в историята. Тя е излъчена само веднъж, но ефектът й резонира и до днес.

Видеото не показва продукта и може да бъде разбирано като алегория.

Биг брадър, според авторите, представлява контролът над технологиите от една шепа хора. Идеята е да се покаже как ще се промени светът заради компютрите. Нещо, което се случва в действителност.

При всички случаи в рекламния бизнес трябва да се поемат рискове, за да се постигнат големи резултати. Така правят Ридли Скот –режисьорът, както и от компанията Apple.

„Корабокрушенецът“

През 2000г. излиза филм, който може да се сметне за пълнометражна реклама. Това е съвременен вариант на „Робинзон Крузо“. Героят на Том Ханкс работи за куриерска фирма. Самолетът с пратките се разбива. Куриерът се оказва на самотен остров и използва предметите, които намира в тези пратки. Отваря всички освен една. Нея успява да достави в края на филма.

Куриерската фирма е Fed Ex. Тя става главен герой във филма. Логото й се появява 51 пъти и се задържа на екран в продължение на цели 9 минути.

Твърди се, че компанията не е платила и цент за реклама, но това не е за вярване.

Политическа реклама

Дуайт Айзенхауер е първият кандидат за президент на САЩ, който използва телевизионната реклама за целите на кампанията си. Това става през 1952 г. Тя е анимирана, черно-бяла и по детски наивна. В нея бъдещият държавник дори е наричан „Айк“.

В началото клиповете са позитивни, но през 60-те години Никсън използва образи от войната във Виетнам, които целят да шокират зрителите. Те не се приемат добре от зрителите и рекламите биват спрени от ефир.

Бил Клинтън пък разказва за живота си в малко градче в Аризона, използва биографични данни, за да накара хората да се припознаят в него и да го подкрепят.

Поради спецификите на американската избирателна система кампаниите за президент са дълги и съответно много скъпи. За изборите през 2016г. кандидатите харчат над 4 милиарда долара само за реклама.

История на рекламата в България

Османското робство възпрепятства появата на рекламата по българските земи. Тя все пак съществува по някакъв начин по тържищата.

Рекламата възниква в резултат на конкуренцията, която практически липсва в икономиката на комунистическите страни. През 1948г. Васил Коларов я забранява, тъй като я смята за отпадък на капитализма.

След 1989г. се наблюдава бум на всичко свързано с рекламата. В сектора работят над 10 000 души. Тя се превръща в културен феномен, бива коментирана, осъждана, харесвана…

Интернет

В края на 20 век се появява още един мощен рекламоносител – интернет. Първите банери започват да се борят за вниманието на хората през 1994г. Рекламата обаче се дискредитира и хората престават да й вярват и да й обръщат внимание. Стига се дотам, че има сайтове, които плащат за гледането им.

Източници:

https://pikabu.ru/story/yevolyutsiya_reklamyi_ot_samoy_pervoy_do_sovremennyikh_5579127

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *