Изумрудите и човешката цивилизация

Авторът е Amazon Associate. Тази статия съдържа афилиейт линкове, което означава, че авторът ще получи процент от всяка покупка, което няма да я оскъпи.

Малко са древните цивилизации, чиято история не е свързана по някакъв начин с изумрудите. Те символизират вярната любов, вечната младост и се вярва, че дават магически способности на притежателя си.

Тяхната магнетична красота е била смятана за дяволска. Дори има легенда, че изумрудите са паднали на земята от шлема на Луцифер и са донесли зло kа всички населяващи я.

История

Изумрудите са представлявали интерес за хората от векове. Красивите зелени камъни са споменати за пръв път в източници, датиращи от времената на древна Месопотамия. Дори преди толкова време, те били ценени високо и парче необработен изумруд можело да струва цяло стадо добитък.

Най-голямата мина била в съседен Египет. Считана дълго време за мит, тя била открита наново през 1818 г. Не били намерени минерали, тъй като тя била изчерпана още през Античността. Когато е функционирала, работниците се трудели в тъмнина, защото се вярвало, че изумрудите не обичат светлината.

Клеопатра, известна с красотата си, притежавала много бижута с тези камъни, всъщност те били любимите й. Тя и сънародниците й вярвали, че изумрудите даряват с вечна младост, както и с ценния дар – телепатията.

Други легенди ги свързват със Свещения Граал – бокалът, от койтое пилИсус Христос по време на Тайната вечеря. И камъкът и чашата са синоним на нещо желано много силно.

Добив

А къде се намират в наше време?

90% от добива на изумруди в целия свят се пада на Колумбия. Колумбийските зелени кристали са еталон за качество.

Тези, намерени в Бразилия, обикновено са по-светли. Най-голямото парче изумруд е открито именно там. Тежало е цели 28кг.

Залежи има и в Канада, САЩ, Индия, Русия, Индия, Пакистан, както и в други страни.

Свойства

Изумрудите принадлежат към групата на берила. Примесите на хром и ванадий допринасят за тяхната красив зелен цвят.

Макар че зеленият берил е скъпоценен камък, както и рубинът, диамантът и сапфирът, а те са признати за най-твърдите кристали на планетата, той е сравнително чуплив. Това се дължи на природата на камъка. Обикновено в него има дефекти.

Въпреки това, ако сравним цената на изумруд и диамант, карат по карат, много често изумрудът е по-скъп.

Чакрите

Изумрудът има най-голям ефект над сърдечната  чакра, която, естествено, е отговорна за чувствата. Камъкът дава сила да обичаме и да бъдем обичани. Човек показва емоциите си по-лесно заради неговия ефект.

Ще се научим да печелим доверието на другите, ако започнем да живеем според истинските си принципи. Зеленият  берил подхранва връзките и им помага да се развиват. Също така носи хармония и спокойствие.

Ако страдате от емоционални проблеми поради раздяла или загуба на близък, Вие имате нужда от изумруд.

Камъкът помага и на тези, които търсят истинското си призвание, или се лутат  търсенето на професия.

Ползи

Зеленият берил може да помогне на ученици и студенти да се справят по-добре с изпити, подобрявайки способността им да се съсредоточават. Паметта също се подобрява. Камъкът помага и срещу кошмари.

Бременните могат да родят по-бързо и по-безболезнено. Симптомите на ПМС също намаляват.

Изумрудът може да се използва и за детоксикация, тъй като прочиства бъбреците и черния дроб.

Интересно и да се знае, че по времето на Хипократ, тези камъни били натрошавани и превръщани във фин прах и били използвани като лосион за лекуване на заболявания на очите.

Мода

В последно време хората започнаха да предпочитат синтетичните версии на скъпоценните камъни – кристалите Сваровски са изключително популярни, но естествените винаги ще бъдат високо ценени, защото показват социалния статус, както и добрия вкус на притежателя си.

Без значение от страната и религията, изумрудите винаги са били смятани за най-подходящи за зрели жени и най-вече майки. Камъните помагат за развитието на емпатията и съпричастността. Тези качества са нужни на всяка жена, особено ако тя се грижи за дете.

По –младите жени би следвало да се спрат на изумруди с по-светъл нюанс на зеленото или пък неголеми като размер.

Тяхната универсална мощ ги прави подходящи и за двата пола. Мъжете могат да носят пръстени или игли за вратовръзки, инкрустирани с камъка.

Най-високата цена, давана за изумруд, е 2,2 милиона долара. Станало е на търг на аукционна къща „Кристис“.

Кралица Елизабет II и покойната вече Елизабет Тейлър са големи негови почитателки.

Грижи, които трябва да полагат за тях

Изумрудите би следвало да се държат отделно, без контакт с други камъни, защото могат да надраскат един друг.

Трябва да се почистват със сапунена вода. Битовата химия трябва да бъде избягвана.

Въпреки че са едни от най-твърдите вещества в природата, драскотини са възможни, но те могат да бъдат отстранени лесно.

Изумрудена шлифовка

Има специален начин, по който се обработват изумрудите, за да се подчертае красотата им. Придава им се квадратна или правоъгълна форма с отрязани ъгли. По този начин те разкриват цялото си очарование. Ъглите са оформени по този начин, тъй като това намалява вероятността от счупване.

Разбира се, може да им се дадат и традиционни очертания като например сърце или овал. За предпочитане са тези без ъгли по гореспоменатите причини.

От камъните с по-лоши качества обикновено се изработват кабошони. На тези с блясък им се придава формата на брилянт.

Съчетаемост с други камъни

Изумрудите не бива да се комбинират с опал, топаз или перли. Биха били в голям „конфликт“ с аметиста.

Най-често ги виждаме в бижута в съчетание с бели диаманти. Понякога е със скъпоценни камъни от същата класа като рубин и сапфир.

Снимки:

Flickriver.com

Източници:

https://www.jewelsforme.com/emerald-meaning

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *