Хиндуистка лампа със свастики

Значението на свастиката в различните религии

Свастиката е разновидност на кръста, но с пречупени краища. Тя е древен културен и религиозен символ, срещан най-често в изкуството на евразийските народи, но също така и в Африка и Северна и Южна Америка. В днешно време, в западната култура, е асоциирана най-вече с нацизма и неговите жестокости. Не е така обаче в Индия, където будисти, индуисти и джайнисти я рисуват по челата си и вярват, че ще им донесе добро. Подобно на кръста за християните.

Най-старите артефакти, в които присъства свастиката, открити досега, са намерени на територията на днешна Украйна и датират отпреди 10 000-15 000 години.

Произход на думата

На санскрит думата „су“ означава „добро“, а „асти“ – „съществувам“ и е в употреба от повече от  2500 години на индийския полуостров. Често е използвана като поздрав от жителите му.

Гърците наричат символа гамадион или тетрагамадион, тъй като напомня буквата гама.

Hakenkreuz. Това е единият от начините, по който нацистите наричат пречупения кръст.

Англичаните са го наричали fylfot, което може да се преведе като четири лапи, а французите – croix gamme или кръст от четири букви Г.

Религиите по света и свастиката

Свастиката, в някой от многобройните си варианти, присъства в почти всяка религия по света.

Зороастризмът

За последователите на зороастризма свастиката символизира въртящото се слънце, вечността и съзидателното начало. Именно тя присъства най-често на монетите, изсечени в района на Месопотамия.

Будизмът

Будистите свързват пречупения кръст с отпечатъците от ходилата на Буда, за които се смята, че даряват с щастие. Често символът е изобразяван върху гърдите, ходилата или дланите на статуите на постигналия просветление.

Хиндуизмът

Свастика и запалени свещи
Свастика в традициите на хиндуизма

Свастиката е особено важна за хиндуистите. Забраните за използването й на Запад никак не са повлияли на индийците. Виждаме я на входовете на домове и храмове, на първата страница на финансови отчети и инкорпориран в мандали, създадени в чест на сватба или новородено.

В традициите на тази религия с милиони последователи свастиката се среща и в двата си варианта (по часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка).

Особено значение се отделя на четирите й пречупени черти. Те могат да бъдат интерпретирани като четирите веди, свещените книги на хиндуизма. Могат да бъдат асоциирани и с четирите цели в живота – правилни действия, земно благоденствие, земна наслада и духовно освобождаване.

Джайнизъм

За джайнистите четирите черти символизират четирите места, където душата може да се прероди в цикъла на раждането и смъртта.

Китай и Япония

В китайския и японския езици символът свастика означава 10 000, както и безкрайност. Други негови значения са: съвършенство, действие в съответствие със закона, благословение, добро предзнаменование и добри пожелания.

В китайския будизъм той се нарича „мандзи“ и се свързва със съвършенството и олицетворява закона на Буда, на който са подвластни всички. Вертикалната черта сочи към свързаността на небето и земята, а хоризонталната – вечната борба на противоположностите ин и ян. Мандзи е емблемата на манастира Шаолин, както и на други центрове по единоборства.

Гръко-римската култура

Свастики в древногръцка мозайка

Свастиката се среща изключително често в архитектурата, облеклото и монетите на Древна Елада, било то в единичен или свързан мотив.

Подовете на домове в Помпей също са украсени с древния символ.

Свастиката при славяните

„Свастиката“ е обобщено понятие. В славянската култура се срещат цели 144 вида. Всеки един има свое название и своя предпазваща функция. Например Коловрат, Агни, Фаш, Иглия, Солард, Светоч и др.

Изобразявани са върху дрехите, оръжието, предметите от бита, дърворезбата, керамиката, дори върху съдовете, използвани за православни ритуали и бижутата.

Много славянски градове имат формата на свастика, ориентирана към четирите посоки на света.

Преобладава червеното като символ на Слънцето. Присъстват и синьото и жълтото.

Коловрат

Това е соларен знак, символизиращ вечното движение и цикличността на всички процеси в природата. Символизира вечната победа на светлината над тъмнината и на вечния живот над смъртта.

Стените на резиденциите на Петър I са покрити с древния символ. Таванът на Ермитажа също.

Нацизмът

Флаг по дизайн на Хитлер
Флагът на нацистка Германия

През 1871 г. немският бизнесмен Шлиман открива руини, които се смята, че са на митичния град Троя. Там, погребани от хиляди години, лежат произведения на изкуството, на които се виждат 1800 свастики в различни разновидности.

По същото време сред редица западни учени се появява идеята за арийската раса, превъзхождаща всички останали раси. Символът започва да бъде наричан „чисто арийски“. „Находките на Шлиман биват разглеждани като доказателство за расовата приемственост и за това, че живелите на мястото са арийци“ казва по въпроса антроположката Гуендолин Лайк.

Според някои източници през 1920 г. Сталин подарява на Хитлер златна свастика. Това е по времето, когато отношенията им са все още добри. Възможно е това събитие да е едно от вдъхновенията, подтикнали фюрера към избора на точно този символ. Бидейки художник, макар и аматьор, той сам създава дизайна на немския флаг. Ето как го интерпретира самият Хитлер: „Белият кръг по средата – това е символ на националната чистота и сила, черната свастика – призив към безпощадна борба с комунистите и евреите.

На 15 септември 1935 г. той става официален за нацистка Германия.

Други употреби на символа

През 19 и началото на 20 век символът се използва масово, като се смята, че носи късмет и смисълът му е изцяло позитивен.

Ето само някои примери:

  • Градче в Канада, Онтарио все още се нарича Свастика.
  • Виждаме го на бутилки „Кока-кола“ и бира от този период
  • Украсява значките на бойскаутите в САЩ и Европа
  • На ръкавите е на бойците от 45-тата пехотна дивизия на американската армия
  • Списанието на феминистките се е казвало „Свастика“
  • Символът присъства на банкнотата от 250 рубли до 1922 г.

Поколенията и идеологиите се менят и може би един ден свастиката ще бъде реабилитирана като символ, носещ щастие, а не човеконенавист и унищожение.

Фотографии:

www.Flickr.com

www.Picryl.com

Източници:

https://www.smithsonianmag.com/history/man-who-brought-swastika-germany-and-how-nazis-stole-it-180962

https://www.hinduamerican.org/blog/10-things-you-need-to-know-about-the-swastika/812/

https://masterok.livejournal.com/5680403.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *