Витраж във формата на Звездата на Давид

Звездата на Давид и нейните множество значения

В много култури символът Звезда на Давид означава мъдрост, свобода, живот и надежда. Археолози намират хексаграмата на островите Крит и Егина, в Ханаан, при етруските, в Помпей и на много други места. В началото тя сякаш има чисто декоративна цел.

Звездата на Давид, на иврит Маген Давид („щитът на Давид“), среща се и като Давидова звезда, представлява два пресичащи се равностранни триъгълника, формиращи звезда с шест лъча. Виждаме я в синагоги, върху еврейски гробове, на кориците на свещената книга Тора, на знамето на Израел, дори на линейките в тази страна.

Митология

В миналото символът е наричан „печатът на цар Соломон“. Намирал се е върху неговия пръстен, използван за подпечатване на документи. Соломон е синът на Давид и Вирсавия. Според легендата това украшение му дава възможността да разговаря с животни, да има властта над духове и дори да управлява демонични същества.

С помощта на пръстена владетелят на юдейското царство се сдобива с несметни богатства, а страната е в невиждан разцвет.

Противоречия

Някои ортодоксални евреи не желаят да припознаят символа като свой, тъй като го свързват с окултното.

Триъгълниците

Красива Давидова звезда
Звездата на Давид

Съществуват най-различни тълкувания за това защо символът включва в себе си два преплетени триъгълника.

 Ето едно от гледна точка на християнството:

  • Триъгълникът, сочещ надолу символизира слизането на човека на земята.
  • От друга страна, триъгълникът, сочещ нагоре представлява възхождането на човека на небето.

Много православни християни смятат Давидовата звезда за символ, обединяващ Стария и Новия Завет. Виждаме го в горната част на много кръстове. Това не е случайно, тъй като Христос се е сравнявал с утринна звезда, която ще изгрее, за да разсее мрака на смъртта и греха.  

Според друга трактовка горният триъгълник символизира мъжествеността, огъня и духовното.

А долният триъгълник – женствеността, водата и материалният свят.

Съединението им е признак на баланс на антагонистични сили.

Асоциации с цифрата седем

Менората - един от символите на юдаизма
Менора

Звездата на Давид често е свързвана с цифрата седем – шестте лъча и центърът. Седмицата има изключително важно значение в юдаизма. Светът е създаден за шест дни и един е определен за почивка. Трябва да споменем и седемте ангела.

Да не забравяме менората, седемсвещник, която е била символ на юдаизма в продължение на хилядолетия.

История на символа

Защитната магия е широко разпространена в Средновековна Европа. Дори Тома Аквински признавал силата на амулетите. Разбира се, заедно с молитви и цитати от Библията.

Давидовата звезда е използвана за украсяване на църкви и дори пивоварни. Тя все още може да бъде видяна на табели и подставки за халби в стари фабрики за производство на бира в Бавария и Баден-Вюртемберг. Най-вероятно целта е била сградите да бъдат запазени от пожари и други нещастия.

През 1354г император Карл IV дава на евреите възможност да имат собствен флаг. Еврейската общност в Прага първа използва символа като свой официален.

През 18 век евреите решават да потърсят емблема на своята религия, по аналогия с кръста в християнството. Избират Звездата на Давид.

Ционистко движение

Когато ционистите решават да изберат емблема на движението си, целящо да обедини всички евреи на територията на историческата им родина, те избират Звездата на Давид, защото е позната на всички евреи, но не е строго религиозен символ. Това става през 1897г.

Нацизмът

Нацистите връщат практиката от Средновековието, състояща се в белязването на евреите със специфичен знак, зашит в дрехите. В Третия райх, почти на всички окупирани територии, евреите е трябвало да прикрепят към одеждата си жълта звезда с шест лъча. Оттогава тя е свързвана единствено с тях.

Флагът на Израел

Развян е флагът на Израел със Звездата на Давид
Флагът на Израел

През 1948г се избира официалният флаг на Израел. Той представлява бяло платно с две сини хоризонтални линии и Звездата на Давид в центъра.

Флагът напомня талитът – юдейско молитвено покривало, бяло със сини райета. Символът в средата е знак за могъщество и победа. То напомня и за шестте добродетели, а именно – целомъдрието, безкористността, искреността, скромността, смирението и щедростта.

Звездата на Давид и Кабала

Типичната за евреите шапка кипа със Звездата на Давид
Кипа със Звездата на Давид

Привържениците на кабала през Средновековието приписват на символа магическа сила. Вписват в него 9 сфери и го изобразяват върху амулети.  Съгласно това учение Маген Давид включва в себе си следното:

Небе и земя

Триъгълникът, сочещ нагоре означава Господ и неговото място на небесата, като творец на вселената. От друга страна, този, гледащ надолу символизира земята и човечеството. Тяхното налагане един върху друг следва да значи, че духовното и материалното вървят ръка за ръка.

Стълбовете на вярата

За фундаменти на юдейството са смятани Бог, Тората и Народът на Израел. Всяка една страна на триъгълниците съответства на едно от трите.

Вездесъщността на Бог

Отделя се и внимание на шестте лъча. Това са шестте направления, където можеш да усетиш присъствието на Бога: север, юг, изток, запад, горе и долу. Центърът на звездата указва средата на вселената – мястото, където се намира Бог. Интересно е да се отбележи и че на иврит думата Маген Давид се изписва с шест букви.

Единение на нацията

Хексаграмата има шест фасети и 12 звезди. Кабала тълкува това като 12-те израилски племена, които формират нацията.

Свойства на символа

Много хора смятат, че Маген Давид е юдейски символ и представителите на други религии нямат право да го носят. Други вярват в неговата универсалност.

Често виждаме символа на татуировки.

Ето какво ползи би могло да има от него:

  • Помага да намерим верния път и да не се отклоняваме от него.
  • Носи в дома богатство и благополучие.
  • Собственикът му е предпазен от негативно физическо и енергетично влияние.
  • Спира зависимостите към алкохола и тютюна

Източници:

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/how-did-the-six-pointed-star-become-associated-with-judaism-180959693/

https://www.newworldencyclopedia.org/entry/Star_of_David

https://arzamas.academy/materials/2021

https://amorem.ru/blog/symbols/zvezda-davida/

Фотографии:

Flickriver.com

Unsplash.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *