Дървото на живота

Митичното Дърво на живота – универсалният амулет

Една от първоначалните функции на бижутата е била да предпазва от лошо влияние, да играе ролята на амулет. Освен да украсяват, те и днес имат и други важни роли.

Пример за това е Дървото на живота.

Красив пендант със символа Дърво на живота
Пендант Дърво на живота

Този символ, познат в някои произведения като Световното дърво, е използван в културите на много народи. Споменава се в източници на предците ни славяните, скандинавците, египтяните и много други.

Изображението му представлява дебел ствол с корона от гъсти клони, чиито листа са толкова много и са толкова широки, че достигат до корените. Кръгът, в който се намира дървото, символизира фундамента, основата на всичко живо.

Забравяйки за индивидуалните особености на всеки народ и неговата религия, общото значение на този знак се свежда до едно и също – обединението на трите свята – божествения, човешкия и света на мъртвите, създавайки абсолютна хармония.

Използваме го най-често при направата на пенданти и гривни.

Амулетът Дървото на живота е едни от най-древните:

  • В скандинавските легенди се говори за дървото Игдрасил, което споделя знанията и мъдростта си с върховния бог Один. То също така му разкрива тайната на руническите символи. Под него боговете се събират, за да беседват.
  • Древните египтяни асоциирали дървото с богинята Иусат, считайки за нейно проявление акацията. Те вярвали, че тя е проводникът между света на живите и този на мъртвите.
  • Персийците пък акцентирали на неговото плодородие и го считали за източник на всичко живо.
  • Средновековните алхимици се интересували най-вече от безсмъртие му.
  • И разбира се, дървото в Библията, засадено от Бог, плодът на което става причина хората да бъдат изгонени от Райската градина.

Най-разпространено си остава келтското изображение на Дървото на живота с характерните за него възли. Друидите, келтските жреци, считали за най-свещено дърво дъба. За тях той бил център на Вселената и врата към другия свят. Келтите стигат дотам, че използват различни дървета вместо зодиите за типизиране на характерите на хората.

Дървото на живота и Кабала

Символът е важен за юдейската мистична традиция Кабала. Той представлява диаграма на десетте сефироти, които са десетте еманации или атрибута на Бог в кабалистичната мисъл.

Сефиротите са подредени в диаграма, напомняща дърво, която представлява структурата на вселената и сефиротите символизират различните аспекти на божията същност и начинът, по който Бог изразява себе си в този свят.

Според Кабала Дървото на живота е пътят към просветление и постигане на духовно единство с Бог.

Вярва се, че чрез изучаване и съзерцаване на този символ, човек може да разбере естеството на Бог и на вселената и да се свърже по-дълбоко с божественото.

Ако решите, че в живота ви има място за този символ, ето един по-нестандартен вариант. Може да го намерите тук.

Каталожен номер СО1236

Световното дърво при древните славяни

За съжаление, славянската митология не е добре позната на българите, а ние все пак сме до голяма степен наследници на тази култура. Световното дърво е умален вариант на Вселената у този народ. За тях, както и за келтите, то става център на света, централната ос, в която се пресичат Прав, Яв и Нав. Прав е короната на дървото, обитавана е от боговете. Яв е стволът му – видимият свят. А Нав, корените, е подземният свят на смъртта и злото. За славяните това дърво олицетворява двете противоположности – светлината и тъмнината, връзката с рода, безкрайния цикъл на преражданията, обновяването и процъфтяването.

Значение на талисмана

Талисманът Дърво на живота е не само символ на хармонията, той означава непрестанен ръст и преобразуване на старото в ново, качване на ново ниво и нов етап на развитие.

Собственикът на бижу с този символ придобива огромна сила. Трябва да отбележим, че ще бъде закрилян не само от висшите сили, но и от предците. Това идва от друга интерпретация, според която корените са миналото, клоните – бъдещето. Мъдростта на предишните поколения и самоувереността ще го съпътстват по жизнения път.

Украшение със символа Дърво на живота
Пендант Дърво на живота от тел

Красотата му е и в това, че всеки може да намери значението, което му е нужно. Ето няколко възможни:

Взаимосвързаност

Ние не съществуваме във вакуум и сме свързани със света около нас. Кръгът представлява вселената, а дървото – всичко в нея.

Стабилност, сила и развитие

Използваме метафората за дърво с корени, простиращи се дълбоко в земята, когато говорим за мощ и стабилност. То символизира и развитието, защото е резултат от дълги години бавен, търпелив растеж от едно уязвима на всякакви фактори фиданка до едно силно, здраво дърво.

Индивидуалност

Всяко дърво е уникално, няма две еднакви. В началото всички изглеждат по подобен начин, но с времето дърветата придобиват свой собствен характер и красота. Устоявайки на всякакви трудности, те придобиват сила и твърдост.

Възраждане

Едно дърво може да загуби листата си и да изглежда мъртво, но ако условията се променят, то се разлиства отново и нови, красиви листа порастват в короната му. По този начин Дървото на живота символизира гъвкавостта и силата да преминаваме през трудности. То е новото начало, една обърната страница.

Плодовитост и семейство

Думата дърво често се използва за означаване на семейни връзки и прародители. Казваме „родословно дърво“, когато говорим за роднини и различни поколения.

Дървото е символ и на плодовитостта, която то увековечава. То е зелено, което показва виталността му.

Дървото на живота
Дървото е символ на възраждането

Спокойствие, мир и релаксация

Седенето под дърво определено предизвиква усещане за единение с природата. Много подходящо е за медитация. Не случайно под едно дърво Буда получава просветление, а Нютон за първи път разбира принципа на гравитацията.

С помощта на украшение, в което присъства Дървото на живота, ние можем:

  • Да се справим с ленивостта и липсата на амбиции
  • Да станем по-отговорни
  • Да се защитим от негативни въздействия
  • Да направим дома по-уютен

Симпатизиращите на бохемския стил успешно инкорпорират този символ при избора на аксесоари.

Защо трябва да го носим? Той няма негативни конотации и е уважаван в много религии. Човек трябва да реши какво означава Дървото на живота за него и да му намери място сред аксесоарите си, а ние го виждаме навсякъде – в пенданти, пръстени, гривни, обеци и др.

Уникално сребърно бижу, представляващо дърво с листа под формата сърчица. Определено ще внесе красота и позитивизъм в живота на притежателката си. Повече за него тук.

Каталожен номер СДК502

Източници:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE_%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE

https://www.jewelryshoppingguide.com/tree-of-life-jewelry-meaning/

Снимки:

http://www.flickriver.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *