Диамант

Диамантите – какво трябва да знаем?

Диамантът има специално място в човешката история. Важен е не само защото е най-твърдото вещество на света, а и поради изключителната си красота и това, че се среща изключително рядко. Символизира съвършенството, защото е неразрушим.

Диамантът е един от четирите скъпоценни камъка. Другите са рубините, сапфирите и изумрудите. Рубините и сапфирите принадлежат към групата на корунда. Диамантът е 100 пъти по-твърд от тях. Въпреки това, той е изключително прост като структура. Състои се само от графит и малки количества калций, магнезий и желязо.

Оцветяване

Диамантите обикновено са прозрачни или матови. Варират от абсолютно безцветни до тъмно жълти или жълтеникаво-кафяви. Тези, които нямат цвят са по-скъпи, смятани са за класически.

Диамантът има най-високата степен на пречупване на светлината от всички камъни и персийският поет Хафиз дори е възкликнал „дъгата е заключена завинаги в диаманта“ поради начина, по който можем да видим всички цветове в едно единствено парче камък.

Знаехте ли, че тези чудеса на природата светят в тъмнината, когато са разтъркани предварително? Да, това е истина.

История

Красив диамант, пречупващ светлината
Диамант

Има доказателства, че хората са използвали диаманти още 30 000 години преди н.е.

В древността Индия е била единствената страна, в която са били добивани. Така е било до 17-ти век, когато са открити в Бразилия. В днешно време има диамантени рудници на всички континенти освен Антарктика.

През 1860-та е открита първата съвременна мина с мащабни размери в ЮАР.

Годежните пръстени

Традицията предложението за женитба да е съпроводено с пръстен с диамант възниква през 15-ти век. Ерцхерцогът Максимилиан подарява на Мария Бургундска такова бижу, защото се съмнява в чувствата й и иска да я спечели по-лесно. Тази практика не е толкова популярна преди компании като Tiffany&Co и De Beers не започват да ситуират пръстените си по този начин и да я утвърдят в съзнанието на хората.

Морална гледна точка

Диамантите стават причина за много кръвопролития на африканския континент. Рудниците там са периодически превземани и контролирани от военни формирования.

Има тенденция компании, предлагащи бижута, да ги съпровождат със сертификат, показващ, че скъпоценните камъни са добити в зони без конфликти и на работниците са им заплатени надници в нормален размер.

„Диамантен квартал“ в Антверпен

Шлифован диамант
Обработен диамант

Историята на един от най-известните градове в Белгия – Антверпен е тясно свързана с тази на красивите камъни още от 15-ти век. Когато един фламандски бижутер открива начин да се шлифоват по-лесно, градът е залят с желаещи да се включат в доходоносния бизнес.

Сега в града има повече от 380 работилници, които принадлежат на над 1 500 компании.

Известни диаманти

Кох-и-Нор –славата му е огромна. Намерен е в Индия и е принадлежал на аристократи и държавници от много страни, преди да стане притежание на кралица Виктория. В момента е инкрустиран в короната на кралицата-майка Елизабет.

Орлов е безцветен диамант. Според легендата първоначално е инкрустиран в хиндуистка скулптура на божество в Индия, страната, в която е бил открит. Впоследствие е откраднат от френски войник и преминава през ръцете на много търговци, преди да достигне Амстердам. Там е купен от граф Орлов, чието име носи и сега. Графът е любовник на императрица Екатерина Велика. Той й подарява диаманта с надеждата да си върне любовта й.

Някои историци се съмняват в достоверността на интересната история и смятат, че сумата от 1,4 милиона флорина, за които е купен камъкът, е била непосилна за графа. Според тях всичко е изфабрикувано, за да се оправдаят огромните разходи от държавния бюджет.

Имперският скиптър, в който е инкрустиран диамантът в момента се намира в Кремъл.

Диамантите и  поп-културата

Малко хора знаят, че световноизвестното колие с форма на сърце от филма „Титаник“ всъщност е реплика на истинско бижу и то представлявало син диамант.

Друг филм, този път „Джентълмените предпочитат блондинки“, с неповторимата Мерилин Монро, утвърждава диамантите като нещо силно желано и белег на висок статус. Песента от филма – Diamonds Are a Girl’s Best Friend (Диамантите са най-добрият приятел на едно момиче) показва меркантилизма, който съпътства тази „скъпоценен камък“.

Чакрите

Но нека се пренесем от консуматорското общество в света на духовното.

Диамантите благоприятстват дейността на седмата чакра. Това е така наречената Коронна и Теменна чакра и обикновено е изобразявана в бяло. Тя е свързана с общуването с висшето съзнание и обединява телесното и духовното.

Суеверия

Някои хора вярват, че прозрачните скъпоценни камъни не трябва да се купуват за собствено ползване, а би следвало да бъдат получени като подарък или като наследство. Също така би следвало да имат контакт с кожата, когато се носят.

Смята се, че диамантите носят благоденствие, вдъхновение, хармония и смелост на този, който ги носи.

За да имат по-силен ефект, трябва да бъдат носени около врата или на лявата ръка.

Индийците и иранците хвърлят диамантен прах по кожата на новородените, тъй като вярват, че това ще им донесе късмет в живота. Древните гърци пък дават скъпите камъни като подарък на боговете.

Литотерапия

Обработени диаманти
Диаманти

Литотерпевтите използват диамантите за лечение на зависимости. През Средновековието са смятани за силна противоотрова, най-вече при ухапване от змия.

Други ползи:

  • Понижава температурата
  • Бори се с възпаления
  • Подобрява метаболизма
  • Зарежда с енергия

Наука

Освен широкото използване в областта на бижутерията, тези красиви, прозрачни камъни са важни и за:

  • Медицината – от тях се правят скалпели за прецизни разрези
  • Телекомуникациите – тъй като издържат на високи температури, се използват в производството на кабели
  • Електрониката – тук е важно свойството им да провеждат топлина.

Интересно е да се знае, че учените смятат, че на планетите Уран и Нептун има големи залежи от диаманти.

Източници:

https://www.jewelsforme.com/diamond-meaning

Снимки:

Flickriver.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *