Златно колие от 5 век, изработено във Византия

Модата във Византия – благонравие и разкош

Облеклото на византийците е продължение на това на древните римляни, но влиянието на Изтока му придава особена екзотика. Другата причина за уникалността му е християнството, което налага строгите си норми върху всички аспекти на живота.

Западната част на Римската империя практически рухва през 5 век, но източната оцелява до 1453 г, когато е превзета от османските турци. През този период, разбира се, облеклото и украшенията се променят, но остават консервативни.

За тях можем да съдим от по-късни писмени източници, произведения на изкуството като скулптури, макар че това изкуство не е на такава почит в тази империя, мозайки и миниатюри.

Идеалът за красота във Византия

Ако за хората в древността, представители на езическите религии, човекът е мярка за всичко и човешкото тяло и неговите пропорции – идеал, то за византийците то е вместилище на греха. Те се опитват да го скрият под много слоеве дрехи, ръкавите покриват целите ръце, виждат се само китките. 

Акцентът е върху лицето, което трябва да е одухотворено, издължено и лишено от каквато и да било чувственост. Високо чело, големи изразителни очи, тънък нос и тънки устни – това се смята за красиво.

Сексуалността на женското тяло е табу. За византийците именно то става причина за грехопадението на човека и изгонването му от Райската градина. То е постоянен източник на съблазън и грях.

Настъпва противоречие – религията не позволява излишната суета, а хората всячески се стремят към разкоша и се обгръщат с бродерии и масивни бижута от злато и скъпоценни камъни.

Облеклото на мъжете във Византия

Византийци с различни професии
Византийци

Византия наследява Римската империя. Това важи и за облеклото. И тук присъстват основните елементи на древноримското облекло – тогата, туниката, хитонът и др., но с вековете те се видоизменят.

И мъжете, и жените най-отдолу носят туника, при мъжете тя достига до прасеца.

Византийците бързо се отказват от неудобната, драпирана тога, която обикновено изисква слуга, за да бъде надяната. Те предпочитат далеч по семплата далматика. Тя има формата на буквата А, с широки ръкави е, и при по-заможните е богато избродирана.

Много от елементите в облеклото на византийците можем да видим и днес при представители на духовенството, особено по време на важни церемонии. Все пак това е първата страна, която официално приема християнството за своя религия и поставя начало на много традиции, свързани с него.

Строгата религиозност налага показването на по-малко плът, отколкото в Римската империя. Ръкавите стигат до китките, а горното облекло – до земята. Дрехите обикновено са на слоеве, като мъжете носят панталони и туника под далматиката.

Панталоните понякога напомнят чорапогащи, а друг път са по-широки. Древните римляни ги смятат за типични за културата на варварите, защото първоначално са носени от германските племена на Север. Те дълго време отказват да ги носят, въпреки практичността им. Византийците пък ги възприемат като неизменна част от облеклото си.

Плащовете се шият от тежък, нееластичен плат и са закрепени на дясното рамо с фибула, вид брошка. Така мъжът има бърз достъп до меча си, който е вляво.

Облеклото на жените във Византия

Изображение на византийска императрица с корона, държаща златен бокал
Византийска императрица

При горните слоеве на женските дрехи правят впечатление вертикалните линии. Одеждата не следва извивките на тялото, а своя собствена логика.

Туниката, носена от жените, достига до глезените. Единствено танцьорките, които са смятани за жени със съмнителен морал, показват ръцете си.

Столата и палата, познати от Древния Рим, присъстват и тук.

Столата – дълга дреха, подобна на рокля, и палата, наподобяваща къса тога, увита около тялото, често са в ярки цветове, бродирани и покрити с ценни и красиви камъни.

Християнският морал забранява излизането навън с непокрита глава. За тази цел често жените използват мафорий – наметало, което обгръща главата и рамената, и разкрива само лицето. В иконописта Дева Мария винаги е изобразявана, носеща мафорий.

Тъкани

Традиционните тъкани са вълната и ленът, но с тях се изработва облеклото на по-бедните византийци. Богатите предпочитат нежната и екзотична коприна.

Пътят на коприната и свързаната с него търговия са в разцвета си и изглежда сякаш така ще бъде винаги.

Император Юстиниан I, живял през 6 век, разкрива дълбоко пазената от китайците тайна. Той сключва сделка с няколко персийски мисионери, които успяват да откраднат няколко от изключително ценните буби, с които се изработва коприната. Византийците започват да я създават сами. Тя става любима на чиновниците и целия елит, както и монопол на държавата.

Типични за тъканите на Източната римска империя стават сложните растителни или геометрични орнаменти. Всеки от тях носи свой символизъм. Например изображението на лъв или орел обозначава властта на императора.

Символизъм на цветовете

За разлика от древните гърци и римляни, византийците предпочитат по-мрачните цветове в облеклото, защото те придават тайнственост. Колкото по-наситен е цветът, толкова по-скъп е, поради боята и труда, които са вложени в изработката му.

Ето какво символизират най-често използваните от тях:

  • Зеленият – животът, надеждата и Райските градини.
  • Златистият – божественото сияние, чистотата.
  • Любимите цветове на византийците са червеното – цветът на кръвта на Христос и синьото – цветът на божествената сила и Небесата.
  • Пурпурният е прерогатива на императора. Един от тях – Лъв VI забранява носенето му от обикновени хора.
  • Белият цвят е свързан с траура.

Важно е да се спомене, че отборите, състезаващи се в Конските съревнования, имат свой собствен цвят, точно като футболните отбори в съвременността.

Обувки

Обувки, вероятно носени от византийски духовник
Обувки, вероятно носени от духовник

Обувките се изработват от цветна кожа или филц и са украсявани с бродерии. Знатните жени притежават такива от коприна, покрити с брокат и скъпоценни камъни.

Мъжете носят затворени сандали с презрамки, преплитани почти до коленете, или меки ботуши.

Юстиниан I забранява на военните да носят обувки в друг цвят освен черен.

Тези на императора, както може да се досетим, са в пурпурен цвят.

Жените се разхождат в обувки от цветна кожа – бяла, червена или жълта.

Облеклото на бедните слоеве

Разликата в облеклото на богатите и бедните е огромна. Хората от по-низшите слоеве често ходят боси и носят едни и същи дрехи през целия си живот, без значение от сезона. Дрехите им са в монотонни, в бледи цветове, без орнаменти.

Дрехите на жените трябва да са такива, че да могат да се ползват през цялата бременност.

Бижута

Византийска диадема с аметист
Диадема на византийка

Доминира тежкото и масивно злато.

Почти винаги има религиозни символи – изображения на светци и кръстове. Случва се да присъстват фигури от древногръцката митология, като например Херкулес.

И мъжете, и жените носят златни пръстени, след като сключат брак.

Византийските корони са лесно разпознаваеми, тези на императриците имат два или три наниза от перли отстрани.

Диадемата по-горе най-вероятно е носена от императрица, поради наличието на аметист, който е в имперско лилаво.

Прически и украшения за глава

Мъжете рядко носят шапки, може би само при студено време или силно слънце. Затова пък почти винаги имат бради и мустаци. Косите са къси и къдрави.

Заключителни думи

Облеклото на византийците стриктно се определя от техните идентичност, статус, ранг и пол. Източното православие налага строг морал и показването на плът не е приемливо.

Докато останалата част от Европа е в сянката на Тъмното Средновековие, Византия е страна, която развива висока култура.

Източници:

https://artstudiozazerkalie.jimdofree.com/история-костюма/костюм-византии/

https://world4.eu/byzantine-fashion/

Фотографии:

www.picryl.com

www.flickriver.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *