Бохо стилът – вчера и днес

Бохемският стил е един от най-популярните в момента.

Думата идва от областта Бохемия, намираща се в сегашна Чехия. Цигански катуни, идващи оттам, подгонени от своето свободолюбие, достигат Франция. Местните жители са толкова поразени от безгрижния начин на живот на мургавите любители на музиката и танците, че започват да наричат всички хора, мислещи само за забавление „бохеми”. Блясъкът и нищетата вървят при тях ръка за ръка.

За първи път думата е употребена в книгата „Панаир на суетата“ от Уилям Такъри, написана през 1848 г.

Модерната употреба на понятието „бохемския стил“ се отнася до хора, които водят нетрадиционен, артистичен начин на живот.

Еклектика, липса на конформизъм, смела игра на фантазията, смесване на различни цветове и стилистични детайли – този стил е подходящ за хора, които не се боят да се отделят от масата и нямат намерение да се съобразяват с общоприетите условности.

По същество той е продължение на стила „хипи”, господствал в Западна Европа и САЩ през втората половина на 20 в. Хипи движението е било по-бунтарско, насочено срещу властта. Хипитата са се борели за мир и са били против войната във Виетнам. Акцентът при бохемите сега сякаш е върху удоволствието и разкрепостяването, а не толкова върху разочарованието от живота и политиката.

По отношение на бижутата, бохо стилът се отличава с разточителство от цветове и форми. Той е една от причините за възраждането на ръчно изработените плетива и украшения.

Използват се най-различни естествени камъни, често необработени, злато, сребро, пера, монети, кожа, мъниста, текстил, велур, плочки с надписи, носещи послания за мир и любов.  При гривните, герданите и пръстените е важно количеството. Разнообразието идва не за да се парадира с богатство, а по-скоро, за да покаже свободата на духа.

Стилът бохо взаимства символи от най-различни религии като ръката на Фатима, дървото на живота, знакът „Ом”, полумесецът, изображението на Буда, и т.н. А капанът за сънища често присъства в домовете на представителите на тази субкултура.

dream-catcher-902508_640

Обувките почти винаги са удобни, с ниска подметка. Често външният вид допълват ботуши.

Облеклото се характеризира с многослойност. Носят се дълги поли и рокли, взаимствани от културата на западноевропейските цигани. Този стил се отличава с небрежност и лекота. Естествените материи като памук, лен, коноп, велур и канава са предпочитани. Дантелата и кадифето придават шик на иначе небрежната визия. Ресните, бродериите и копчетата допринасят за уникалността на всеки аутфит. Дълги шалове, а често и каубойски шапки допълват визията на една типична представителка на този стил.

Забелязва се голямо влияние от изтока – Индия и Ориента. Правят се временни татуировки и се носят гривни на глезените и горната част на ръката.

Не би трябвало да има две еднакви бохо украшения, затова е най-добре да си ги изработите сами. Младежите отказват да подражават на еднотипните модели и звезди от киното и решават да проявят своята индивидуалност в нещо обикновено като облеклото. Затова в стила бохо е почти невъзможно да видиш два еднакви тоалета.

girl-2793938_1280

В бохо прическите много често присъстват плитки, вмъкват се пера и цветя. Косите са дълги, но не са немарливи, както е било при предшествениците им хипитата, а напълно отговарят на определението бохо шик. И тук виждаме индийско влияние, а именно украшението за чело, наречено тика.   Тика е висулката, която се състои от синджир с кукичка в единия край и украшение в другия. Поставя се върху пътя на прическата.

„Бохемският“ стил вече навлиза и в сватбените тържества, като мотиви се забелязват в булчинските рокли, интериора и дори в костюмите на мъжете.

Стилът бохо можем да видим на модния подиум, както и носен от някои холивудски звезди, като сестрите Олсън, Сиена Милър, Кейт Мос и Никол Ричи, която има собствена много успешна колекция. Kenzo, Louis Vuitton, Luxirare, Anna Sui  и H&M също предлагат дрехи в този стил.

Снимки: pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *