Красиво-бижу

История на бижутата – вечният стремеж към красота

Историята на бижутата е безкрайна тема. Както всичко свързано с миналото, голяма част от така наречените „факти“ по отношение на тях са само догадки и предположения. Версиите за това кога са се появили първите украшения например са най-различни. Смята се, че това е станало преди повече от 30 хил. години, а според други източници – дори преди цели 100 хил. години.

Бижутата в древността

В историята на всяка вещ може да бъде проследен процесът от прехода от нейното използване в практиката до придобиването й на по-естетически функции. И само украшенията, въпреки времето, имат една и съща тайнствена цел, а именно – да подчертават красотата, да привличат вниманието и да бъдат едно цяло със собственика си.

В древността са им придавани мистични свойства, често те са били използвани от членовете на някакви тайни общества, но въпреки това, украшенията винаги са съдържали в себе си една и съща идея: да въплъщават съвършенството на света, неговото устройство и предназначение.

Историята на бижутата е дълга и интересна еволюция, пряко свързана с превръщането на собственика им в човека, който е днес.

Започвайки от древността, с първите наченки на разделението на труда и появата на неравенство в обществото, украшенията, които показват статуса в него, а и играят ролята и на религиозен символ, придобиват огромно значение за културата на цивилизациите по целия свят.

Бижута, изработени в Древна Гърция, снимани в музей
Златни бижута от Древна Гърция

Голяма стъпка напред е откриването на златото. То се отличава с лесната си обработка в съчетание с издръжливост. Заедно с него са открити и много камъни и минерали. В комбинация със златото, те били използвани за декориране на облеклото, оръжието и предмети от бита. Както е известно, всичко, което е създадено от човека, носи неговият отпечатък. Можем да съдим за епохата по стила на създадените в това време украшения. Прекрасен пример за това може да служат украшенията, изработени през 15 век в Западна Европа. Те сочат за богатството и социалния статус на собственика им. Бижутата от тази епоха са изящни, с правилна форма, създават усещане за безтегловност, въпреки че са изработени от масивни камъни.

Стилът, който господства в Европа от края на 16 век до средата на 18 век, е барокът. Той се отличава с изкривени и причудливи  форми. Тук реалността се преплита с въображаемото. Главните идеи, изразени в украшенията са свързани с величието, помпозността и пищността.

Тук можете да прочетете повече за тях:

Новата епоха в бижутерийните изделия започва във втората половина на 18 век. Този период  дарява на европейското изкуство стила рококо, характеризиращ се с  изисканост, тънки линии и подчертана орнаменталност. Появява се качествено нов критерий за това дали едно украшение е красиво: съответствието с личността на този, който го носи, удобството и комфорта му. Началото на 19 век във Франция се заражда новият стил – ампир. Той не е носи особеностите на времето си, а е и прилаган единствено в създаването на емблеми, ордени и различни отличия. Най-плодотворният период за бижутерийното изкуство е от средата на 18 до края на 19 век, когато господства класицизмът.

Викторианската епоха

Портрет на кралица Виктория от 1897 г.
Кралица Виктория

Управлението на кралица Виктория от 1837 до 1901г. е дълго и е отделна епоха в историята на света и особено на Великобритания. Владетелката на огромни територии обожава бижутата, доставени й от Индия и другите колонии, но е в траур след смъртта на съпруга си Алберт и прекарва голяма част от живота си облечена в черно.

Викторианското общество е изключително консервативно и разделено на класи. Аристократките посещават балове обсипани с диаманти, докато бедните жени работят неуморно във фабриките и се обличат скромно. По това време всички нововъведения се създават само за жени. За мъжете остават пръстените, иглите за вратовръзка и верижките за часовници. Украшенията стават все по-елегантни и биват избирани, така че да се съчетават с тоалета. Тогава диамантите са най-използвани.

Говорейки за историята на бижутата, няма как да не споменем стиловете Арт нуво и Арт деко. Повече за Арт деко тук:

Арт нуво започва по-рано във времето в края на 19 век и както казват някои изследователи „уморява“ с плавните си извивки.  Като негов противовес се появява по-резкия и еклектичен Арт деко. Тук виждате гривна, която е смесица от двата стила:

Арт нуво/деко гривна
Арт нуво/деко гривна

Най-прочутият и разпознаваем представител на Арт нуво е французинът Рене Лалик (1860-1945). Вдъхновява се от красотата на голото женско тяло, както и от фауната. Работи най-вече със стъкло.

Тифани и Ко

По това време Чарлс Луис Тифани става автор на тенденцията, превърнала се в традиция, а именно мъжът да предлага брак на приятелката си, давайки й годежен пръстен.

Господстващият стил в момента, а именно минимализмът не подминава и бижутата. Те придобиват изчистени, елегантни форми. Много далеч са от орнаменталността на рококо или дори на арт нуво. Губят и мистичните си свойства и са по-скоро манифестация на стила.

Започват да се използват най-различни материали като пластмасата и дори въжета за катерене.

Съвременният етап в развитието на бижутерийната промишленост дава ново направление в живота на украшенията. С помощта на компютърните технологии стават възможни прогресивни решения, създаването на несравними стилове и образи.

Както в повечето етапи от историята на човечеството и днес модните тенденции по отношение на бижутата си противоречат. Съществува модата на ръчно изработените украшения, която съжителства с тази масовото машинно производство.

„Умората“ от минимализма роди нова тенденция, а именно – максимализма. Този стил залага на съчетанието на най-различни цветове и форми.

Навлизат и три де принтерите и различни други нови технологии.

Като цяло днешната мода е объркваща. Постоянно се завръщат тенденции от миналото, които биват преправяни и осъвременявани и наричани „ретро“ или „винтидж“.

Ето някои събития, променили хода на историята на бижутата:

  • 1734 г.  – изобретяването на изкуствените кристали от Щрас в Германия прави бижутата по-достъпни.
  • 1887 г. – Тифани и Ко изкупува бижутата на френската кралска фамилия.
  • 1893 г. – култивират се първите перли. Това става в Япония.
  • 1895 г. – Сваровски отваря фабриката си за кристали в Тирол, Австрия. Те  придобиват огромна популярност. Използването им понякога достига такива размери, че граничи с кича. Хора, демонстриращи богатство, обсипват с тях не само дрехите си, но и смартфоните си и дори колите си. Това малко петни имиджа им сред някои хора и ги прави изключително популярни сред други.
  • 1922 г. – Откриването на гробницата на Тутанкамон вдъхновява бижутерите и те създават произведения на изкуството, подобни на тези, изработвани в Древния Египет.

Източници:

http://worldartdalia.blogspot.com/2014/02/blog-post_3310.html

Снимки: https://www.flickr.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *