Ин и ян

Балансиране на ин и ян чрез облеклото

Нямаше да знаем колко тъмна е нощта, ако не бяхме видели светлината на деня. Нямаше да го има прилива, ако го нямаше отлива. Колкото повече ни липсва нещо, толкова повече го искаме.

Всичко това се обяснява с противостоенето на ин и ян. Философия, идваща от Китай и съществуваща вече повече от 2 400 години. Хилядолетията патриархалност в тази страна са били оправдавани с това, че мъжете са носители на слънчевия принцип и затова те трябва да управляват, а представителките на „нежния“ пол да се подчиняват.

Ин и ян
Ин и ян

Контрастът на ин и ян е не само принцип, организиращ китайската култура, но той се отразява и в двете основни философски направления в Китай. Конфуцианството отдава предпочитание на рационалното, мъжкото и активното. А даоизмът, напротив – на интуитивното, женското и мистичното.  

Ин и ян обхваща всички сфери на живота. От храната и интериора до облеклото. Надделяването на едната сила над другата води до дисбаланс, а той от своя страна – към проблеми от всякакво естество. Нека се опитаме да приложим тази философия към облеклото.

Ин е черната част в графичния символ, но не е задължително да й придаваме само отрицателни качества, както често става. Тя е женствеността – всичко обло, ефирно, леко, меко, прозрачно и т.н.

Ян е нейното отрицание – всичко остро, твърдо, тежко, масивно и т.н.

Ако желаете да прочетете повече за друг символ, можете да го направите тук:

Смесването на двете в едно и прави нашата индивидуалност. Изборът на ин или ян елементи определя как ще ни възприемат околните, какво впечатление ще направим и каква роля ще играем в обществото.

Ин и ян не биха могли да съществуват един без друг. Ако се обличаме само в стил ин, рискуваме да имаме пошъл вид или да правим впечатление на твърде наивни или пък твърде пасивни, а ако се обличаме в преобладаващ ян – ще изглеждаме твърде строго и мъжествено. Обикновено един тоалет е смесица от двете.

Тоалет с ин и ян елементи
Тоалет с ин и ян елементи

На тази снимка виждаме еклектична смесица от женственост и мъжественост. В тоалета присъства дантелата, обувките са на много висока платформа, но моделът не само си е наметнал сако, но и то е в типичен за мъжкото облекло цвят. Това показва една артистична и ексцентрична личност.

Платове

Ин платовете са леки, меки, ефирни, прозрачни и обратното – ян платовете са твърди, трудно се мачкат, запазват формата си, плътни са. Типичен ин плат е дантелата. Райетата, особено вертикалните, са ян. Размерът на принта също е от значение. Едрият принт създава усещане за мъжественост, а дребният – за нежност и деликатност.

Рокля с преобладаща ин енергия
Рокля с преобладаваща ин енергия

На снимката виждаме изключително женствена рокля. Присъстват точки, които са много малки. А-образната долна част е ин силует. Деколтето е много дълбоко. Коланът оформя талията. Гърбът е гол. Тази рокля би била подходяща за празненство, на което се танцува.

Рокля с преобладаващ ян
Рокля с преобладаващ ян

На тази снимка е показана изключително строга рокля. Платът е твърд, трудно податлив на мачкане и има точно определен силует. Цветът е тъмен и типичен за мъжкия гардероб. Подходяща е за делова среща или въобще за офиса.

Линиите

Инските линии са плавни, закръглени и хоризонтални, което вдъхва спокойствие. Липсват ъгли.

Янските са заострени, резки, прави или зигзагообразни, вертикални или диагонални, което придава динамика на образа.

Ин и ян и цветовете

Колкото по-слаб е контрастът между цветовете на принта, толкова по-ин е той. И обратно, колкото по-крещящ и силен е той, толкова по-ян е дрехата. Един и същи цвят може да има и ин и ян оттенъци. Например дълбокият, наситен цвят на виненочервеното, както и яркочервеното са ян, а по-светлото червено с розов нюанс е ин.

Цветовете ин са студените цветове, а именно –  черното, зеленото, синьото и виолетовото.

Цветовете ян са топлите – червеното, оранжевото, бялото и жълтото. Те действат стимулиращо.

Черният цвят символизира динамизма и изтънчеността. Той, както се знае, поглъща най-силно светлинната енергия.

Синият: оптимизъм и надеждност, но известна отдалеченост. Той е избягван от китайците, тъй като е вторият цвят, символизиран със скръбта.

Зеленият: покой. Асоциираме го с надеждата и доверието, появяващи се в живота след лишенията, също както пролетта след зимата.

Червеният: енергия, пробуждане. Той е свързан със силата, активността и дори с агресивността.

Оранжевият: общителност и вдъхновение.

Белият: чистота и разум. Символизира съвършенството. За китайците и японците това е цветът на траура.

Жълтият: оптимизъм. Придава възвишеност и хармония.

Цветовете не само са начин да изразим себе си, а те действат позитивно или негативно на околните, както и на физическата и умствена активност на човека, който ги носи.

Ин и ян и ролите, които играем в живота си

Светът на бизнеса е място, което се асоциира с мъжкото начало. Там една жена трябва да вдъхва строгост, да изглежда активна и решителна, способна да взема трудни решения и да бъде добър ръководител. Всичко това са янски качества.

Рокли за офиса с преобладаващ ян
Рокли за офиса с преобладаващ ян

Ето две рокли, които биха могли да бъдат носени в офиса. И двете са тъмни на цвят. Тази вляво има хоризонтални линии, както и десен, в който присъстват ъгли. Всъщност и при двете се повтаря елементът квадрат, който е носител на ян енергия. При тази вляво тъканите са твърди и плътни. Те по-скоро скулптурират тялото, а не обгръщат извивките му.

При роклята вдясно се забелязват някои ин елементи като разширяването в долната част, по-светлият цвят, хоризонталните шевове и заобленото деколте.

Посланията на ин и ян

Когато имаме повече ин в облеклото си, ние показваме, че сме адаптивни, отстъпчиви, отворени, добронамерени, открити, нежни. Но в същото време – далеч от деловия свят, мечтатели и леко несериозни.

Тези качества биха помогнали, ако имаме артистична професия, или искаме да осъществим емоционален контакт с някого, но не и ако мечтаем да се изкачим по кариерната стълбица в някоя корпорация. Тогава ще са ни нужни повече ян елементи в облеклото.

Те показват, че сме активни, напористи, амбициозни, но пък и леко скрити и по-резки. Това са подходящи послания, ако сме юрист или политик.

Важното е да се постигне хармония вътре в личността, която да бъде изразена чрез облеклото.

Снимки:

Pexels.com

http://pngimg.com

Източници:

More on Identifying Yin and Yang in Clothing Design

https://garderobe-ideale.blogspot.com/2018/05/1.html

http://garderobe-ideale.blogspot.com/2018/05/2.html

http://www.gadanie-i-goroskop.ru/fenshuy/139.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *