Африканка с дхуку

Африканското изкуство е с цветовете на вечното лято

Текстът съдържа афилиейт линкове към Amazon.

Африка е смятана за люлката на човешката цивилизация. Най-старите открити там украшения са на цели 75 000 години. Представляват мъниста от черупки с големината на грахчета. Имат протрити части, което показва, че са били нанизани на колие или гривна.

Вече няколко столетия украшенията от „черния“ континент омагьосват европейците. От 15-и век насам произведените в Африка най-вече метални бижута водят до възторг владетелите на Франция и Португалия.  Днес африканските бижута са неделима част от етно тенденциите.

Разкошът им не само подчертава величието на вождовете на африканските племена и красотата на жените им, но и се смята, че украшенията предпазват и от зли сили. Най-полезните за тази цел са считани металните, закалени с помощта на пламък.

Предпочитани са желязото, златото, оловото, алуминият, бронзът и месингът, които или са добивани на място, или са доставяни отдалече чрез търговски пътища. В Гана например, въпреки стандартната скала за ценност на металите, по която най-предпочитано е златото, оловото е най-търсено. В ислямизирания Судан пък за най-престижен метал било считано среброто.

За африканците украшенията имат за цел да плашат враговете и да привлекат представителите на противоположния пол. Могат да бъдат използвани и при брачни ритуали или танци.

Нещо нетипично за останалите култури е, че и мъжете носят масивни аксесоари.

Тъй като няма унифицирана писменост, която да е еднаква за различните племена, африканците търсят начин да комуникират един с друг. Изкуството им дава тази възможност.

Разкрасяване по африкански

Етиопка с чиния за устна
Етиопка с чиния за устна

Едно от най-разпространените украшения е чинийка, която се вгражда в долната устна на момичето, преди то да се омъжи. Това се практикува най-често сред племената в Етиопия. Целта е да се подсили устата – инструментът, чрез който словото и традицията са пренасяни от поколение на поколение. Чинийката се изработва от дърво, керамика или слонова кост и може да има диаметър до 20 см. Размерът й показва богатството на семейството на момичето, тъй като всеки слой показва броя на стадата, които то притежава.

Материали, използвани от африканските бижутери

Африканските бижута се отличават с огромно разнообразие от материали и цветове. Ето само някои от тях.

Жълтият кехлибар е широко използван, защото привлича слънчевата светлина и предпазва племето от сенките. Сивият пък е смятан за силен афродизиак.

Коралът, наричан още „водно дърво“, се използва от африканските бижутери като защитен амулет и е смятан за стихия, даряваща живот.

Красиви етно бижута, с които несъмнено ще бъдете запомнена:

Стигнахме до златото, материалът, който в повечето цивилизации е използван и в бижутерията, и като средство за разплащане. Смята се, че добиваният най-вече в Сахара „благороден метал“, прочиства душата. Туарегите и берберите вярват, че той носи лош късмет. Пророкът Мохамед не е одобрявал носенето му от мъже. Самият той е предпочитал среброто.

Африканско колие

Сред номадското население, живеещо по поречието на Нигер, момичетата носят бронзови гривни за глезена, гравирани с мюсюлмански мотиви. Колкото по-тежки са украшенията, толкова по-атрактивни са притежателките им за мъжете.

Среброто, предпочитано в селските райони и номадските племена, показва честност и духовна чистота.

Хората от племето дасанечи използват предмети, попаднали им от западния свят и ги превръщат в украшения. Старите ръждясали капачки от бутилки и ръчни часовници се закачат върху шапки и заживяват нов живот. Колкото повече капачки имат върху главите си, толкова по-уверени се чувстват.

Ндебеле

Голяма част от техниките за плетене на мъниста идват именно от Африка, като една от най-популярните се нарича Ндебеле, на името на племе, населяващо южната част на континента. Тя се използва вече повече от две столетия.

Позната е и като Herringbone stitch, или рибена кост. Може да бъде както плоска, така и цилиндрична. Подходяща е за начинаещи и може да бъде комбинирана с други техники.

Племето Ндебеле приема трудно появата на европейските заселници и започва да развива самобитна култура. Една от проявите й е рисуването по къщите, което и начин за комуникация между жителите на селата.

Друг интересен факт за представителите на това племе е, че те смятат за красиви жените с много дълга шия. Ето защо от ранна възраст момичетата слагат на шиите си обръчи, благодарение на които те достигат до 50 см, когато достигнат зряла възраст. Свалянето на обръчите е невъзможно, тъй като може да доведе до смърт.

Манса Муса

В момента африканският континент е най-бедният от всички, но учудващото е, че най-богатият човек, живял някога, е бил владетелят на Мали – Манса Муса. Богатството му се оценява на около 400 милиарда долара – много повече от 130-те милиарда на Джеф Безос, който оглавява класациите в момента.

Манса Муса живее от 1280 до 1337г и натрупва огромното си богатство благодарение на търговия със злато и сол. Повечето икони от този период са изработени с помощта на благородния метал, добит в неговите мини. Солта, по това време, се е използвала за по-дълго запазване на продуктите, все пак не е имало хладилници.

Въпреки че не владее арабски – официалният език на исляма, Муса е ревностен мюсюлманин. През 1324г той предприема хадж, това е пътешествието до светия град Мека, което според традициите на тази религия е задължително за всеки вярващ мъж. Минавайки през Египет, той впечатлява с огромния си антураж, който включва 60 000 мъже и 80 камили, натоварени със злато.

При завръщането си е придружен от много хора на изкуството, които спомагат за превръщането на тогавашната столица на империята му Ниани в един от най-модерните за времето си градове. По негово време са построени много джамии и университети и той е помнен с добро от поданиците си, което, като се замислим, е голяма рядкост за владетел.

Африкански принтове

Типично за африканските страни колие от красив принт
Колие с африкански принт

Най-разпространеният вид тъкан в съвременна Африка  се нарича Анкара. Това е обобщено наименование на африканските платове от памук с ярък восъчен принт. От него се шият дрехи, използват го за направата на аксесоари, както и за вещи от интериора.

Готовата щампа от подръчен местен материал се потапя в разтопен восък и бързо бива притискана към плата. Ако това е мотив от орнамент, то следващият отпечатък се поставя до първия, така се получава красива шарка. Във всяка една е „зашифрована“ частица лято, слънце и невероятна природа.

Обикновено роднините се обличат в подобни цветове на различни мероприятия, за да подчертаят своята свързаност.

Африканските принтове обикновено са в ярки цветове, които контрастират с тъмния тен на притежателите си. Сполучлив пример за това е актрисата Лупита Нионго, която винаги впечатлява с тоалет, който отива на абаносовата й кожа.

Африкански кърпи за глава дхуку

Красива африканка с кърпа за глава, наречена дхуку, и бижута
Африканка с дхуку – кърпа за глава

В Нигерия са наричани „геле“, в Малави и Гана – „дуку“, в Зимбабве „дхуку“, а „туклу“ в Ботсуана. Става дума за традиционния за африканките шал за глава, запазил се дори след пагубното влияние на колониализма и бързо менящите се модни тенденции.

Трябва да споменем, че и някои мъже ги носят, и то за да покажат богатство и социален статус.

Традицията възниква в субсахарна Африка. В момента ги носят както африканци, така и афроамериканци. По време на робството в САЩ шалът за глава е смятан за символ на това, че човекът, който го носи е собственост на някой „бял“.                

В днешно време негърките носят дхуку с огромна гордост заради възможността да покажат културното си наследство. Шалът се завързва на главата по такъв начин, че привлича погледа към горната част на главата, също както короните.

Начинът, по който е завързан и цветовете в принта могат да покажат дали жената е омъжена, сгодена, овдовяла, стара или млада.

Колие, типично за африканския континент
Африканско колие с пендант-маска

Днес африканските занаятчии изработват бижута, напомнящи за древните традиции на народите, населяващи континента от векове.

Щом прочетохте текста докрай, ето едно предложение за разкрасяване от южните страни. Комплект, който едва ли ще видите на друга жена в България. Красива екзотика.

Снимков материал:

www.unsplash.com

www.flickriver.com

Източници:

https://www.livemaster.ru/topic/111695-afrikanskie-ukrasheniya-yarche-zhizni

https://jewellery-hist.livejournal.com/12881.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *