Арт деко – бижута от епохата на джаза

От оптимизма, витаещ във въздуха след края на Първата световна война, се ражда стилът арт деко. Това е време, в което жените захвърлят корсетите, а с тях и повечето други  ограничения. Дължината на косите и полите постепенно се скъсяват. Роклите са без ръкави и големи деколтета и си пасват идеално с гривни и дълги обеци. Семплият им дизайн се нуждаел от украса във вида на нанизи от перли, стигащи понякога до пъпа. Брошките били носени не само на партита, но и през деня. Защипвани били на реверите, шапките, обувките, къде ли още не. Малки плетени портмонета допълвали цялостния тоалет.

Жената вече не е наивна и романтична, а знаеща какво иска и как да го постигне. Пример за жена, отразяваща духа на времето си е Марлене Дитрих.

Луксът и екстравагантността са били превърнати в норма и отразявали радостта от края на войната и безразсъдството на епохата на джаза. Време на технически прогрес, високи скорости и разкрепостяване след Викторианската епоха.

Арт нуво и арт деко – разлики

През 20-те години на 20 век обществото твърдо решава да избяга от излишните орнаменти и бледите краски на отиващия си стил арт нуво. Типични за него са изящните, заоблени форми, вдъхновението от природата (цветчета и листенца), както и голите женски тела с крилца на гърбовете им. Тези търсения биват прекъснати от Първата световна война. Периодът от нейния край до началото на Втората световна война принадлежат на стила арт деко (можем да се запознаем с него от филма „Великият Гетсби”)

Крилцата на изящните феи арт деко заменя с криле на самолети. Началната фаза на движението се характеризира с изчистени, рационализирани форми и експерименти с индустриални материали като различни видове метали, пластмаса и стъкло. Вниманието към детайла се запазва. Диамантите често са комбинирани с оникс, което създава ярък, остър контраст.

Тези особености на дизайна отразяват засилващото се значение на индустриалните продукти в ежедневието и фактът, че все повече артисти и дизайнери започват да се възхищават на красотата на машините. Не било обичайно предметите от стила арт деко да се произвеждат в големи количества, но много от тях притежават качествата на масовото производство: простота и неизменна повторяемост на геометричните фигури. Дизайнерите започнали да гледат на индустриалните продукти  като на вдъхновение за изкуството им.

Този стил се разпространява бързо в САЩ, където достига апогея си в архитектурата, особено в Ню Йорк, където все още се издигат небостъргачите, построени през 20-те и 30-те, а именно Крайслер билдинг и Емпайър Стейт билдинг. Тъй като много от сградите са построени по време на Голямата депресия, стилът често бива наричан depression moderne.

Емпайър стейт билдинг

През 20-те години, в съзвучие с „джаз-модерн”-а, много от парижанките подстригват косите си, скъсяват полите си и забравят за ръкавите.

Възниква модата „гарсон”. Разкошните вечерни „брошки-белезници” били заменяни през деня от безкрайни нанизи от изкуствени перли или колиета от камъни. Носели се тежки пояси и гривни (на китката и понякога на предмишниците). Една от новостите била брошка от две части с клипс (защипвали ги на модерните тогава „труаркари” – полупалто с три-четвърти ръкави).

Обеци от Amazon, които са подходящи за жена със статус.

Фурор предизвиквали ръчните часовници, които започнали да се продават тъкмо в началото на 20 век и заменили обичайните часовници на верижка. 

Часовниците се отличавали с изящество, разнообразие от форми и били декорирани богато.

Особености на стила арт деко в бижутерията

Музата на бижутерите в периода на конструктивизма става технократията. Това и определя особеностите на стила арт деко – геометрическите форми, правите ъгли и линии, окръжностите  и полетата от ярки цветове.

Задачата на стила арт деко била да създаде илюзия за разкошен живот в годините на „загубеното поколение” между двете световни войни.

 Картие взима арт деко за основа

Изделията на модна къща Картие през 20-те и 30-те години са ярки примери за установяването на новия стил в бижутерията. В началото Картие предпочитал простите композиции и ясните форми като кръгът например.

По-късно той усвоява и останалите фигури. Украшенията му се отличават с прост и отчетлив силует от оникс, планински кристал, нефрит, седефът той украсявал с диаманти и други скъпоценни камъни.

В епохата на арт деко в култов материал се превръща платината, именно Картие прави този метал модерен. Заедно с него набират популярност бялото злато, среброто, стоманата и даже алуминия. Освен металите, бижутерите често използвали екзотични материали – слонова кост, кожа от крокодил или акула, както и редки дървесни видове. Използвани били необработени перли, белите брилянти и черният оникс.

Пръстен от Amazon, който не оставя никого безразличен с огромния изумруд и диамантени аценти.

Откриването на гробницата на Тутанкамон през 1922 г. предизвиква голяма интерес към украшенията в стила на Древния Египет.

Още през 30-те години стилът арт деко в бижутата става масов, в Европа и Америка започват да се създават вещи, достъпни за широк кръг от хора. Украшенията можели да бъдат както с изключително висока стойност, изработени от скъпоценни камъни и скъпи метали, така и откровени имитации на ниска цена.

Стилът арт деко спира да бъде актуален към началото на Втората световна война, но неговите особености и днес изглеждат съвременно и ярко. За нас този стил носи името „винтидж“.

Ето един пръстен, впечатляващ с красотата си. Съвременен вариант с лека винтидж нотка. Полъх на отминалите дни, който не носи носталгия, а радост.

Снимки: Pixabay.com

 unsplash.com

https://www.decolish.com/art-deco-jewelry-history.html

https://www.livemaster.ru/topic/208975-iz-istorii-ukrashenij-stil-art-deko

Comments

  1. […] Ако се интересувате от други течения в изкуството, прочетете статията ми: Арт деко. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *