Бижута арт деко

Арт деко – бижута от епохата на джаза

От оптимизма, витаещ във въздуха след края на Първата световна война, се ражда стилът арт деко. Това е време, в което жените захвърлят корсетите, а с тях и повечето други ограничения. Дължината на косите и полите постепенно се скъсява.

Произход на наименованието

Стилът арт деко получава името си от експозиция, състояла се в Париж през 1925г, и е съкращение от arts decoratifs.

За пръв път обаче терминът е употребен през 1858г.

Арт деко и женската еманципация

Роклите са без ръкави и с големи деколтета и си пасват идеално с гривни и дълги обеци. Семплият им дизайн се нуждае от украса във вида на нанизи от перли, стигащи понякога до пъпа. Брошките са носени не само на партита, но и през деня. Защипвани са на реверите, шапките, обувките, къде ли още не. Малки плетени портмонета допълват цялостния тоалет.

Жената вече не е наивна и романтична, а знаеща какво иска и как да го постигне. Пример за такава, отразяваща духа на времето си, е Марлене Дитрих.

Луксът и екстравагантността са превърнати в норма и отразяват радостта от края на войната и безразсъдството на епохата на джаза. Време на технически прогрес, високи скорости и разкрепостяване след строгостта на Викторианската епоха.

Арт нуво и арт деко – разлики

През 20-те години на 20 век обществото твърдо решава да избяга от излишните орнаменти и бледите краски на отиващия си стил арт нуво. Типични за него са изящните, заоблени форми, вдъхновението от природата (цветчета и листенца), както и голите женски тела с крилца на гърбовете им. Тези търсения биват прекъснати от Първата световна война. Периодът от нейния край до началото на Втората световна война принадлежат на стила арт деко (можем да го видим във филма „Великият Гетсби”)

Крилцата на изящните феи арт деко заменя с криле на самолети. Началната фаза на движението се характеризира с изчистени, рационализирани форми и експерименти с индустриални материали като различни видове метали, пластмаса и стъкло. Вниманието към детайла се запазва. Диамантите често са комбинирани с оникс, което създава ярък, остър контраст.

Тези особености на дизайна отразяват засилващото се значение на индустриалните продукти в ежедневието и фактът, че все повече артисти и дизайнери започват да се възхищават на красотата на машините. Не е обичайно предметите от стила арт деко да се произвеждат в големи количества, но много от тях притежават качествата на масовото производство: простота и неизменна повторяемост на геометричните фигури. Дизайнерите започват да гледат на индустриалните продукти като на вдъхновение за изкуството им.

Сграда в стил арт деко
Емпайър стейт билдинг

Този стил се разпространява бързо в САЩ, където достига апогея си в архитектурата, особено в Ню Йорк, където все още се издигат небостъргачите, построени през 20-те и 30-те, а именно Крайслер билдинг и Емпайър Стейт билдинг. Тъй като много от сградите са построени по време на Голямата депресия, стилът често бива наричан depression moderne.

През 20-те години, в съзвучие с „джаз-модерн”-а, много от парижанките подстригват косите си, скъсяват полите си и забравят за ръкавите.

Възниква модата „гарсон”. Разкошните вечерни „брошки-белезници” са заменени през деня от безкрайни нанизи от изкуствени перли или колиета от камъни. Носят се тежки пояси и гривни (на китката и понякога на предмишниците). Една от новостите е брошка от две части с клипс (защипвали ги на модерните тогава „труаркари” – полупалто с три-четвърти ръкави).

Фурор предизвиквали ръчните часовници, които започват да се продават тъкмо в началото на 20 век и заменят обичайните часовници на верижка. 

Ръчните часовници се отличавали с изящество, разнообразие от форми и богата декорация.

Особености на стила арт деко в бижутерията

Музата на бижутерите в периода на конструктивизма става технократията. Това и определя особеностите на стила арт деко – геометрическите форми, правите ъгли и линии, окръжностите и полетата от ярки цветове.

Задачата на стила арт деко е да създаде илюзия за разкошен живот в годините на „загубеното поколение” между двете световни войни.

 Картие взема арт деко за основа

Колие арт деко
Колие на Кратие в стил арт деко

Изделията на модна къща Картие през 20-те и 30-те години са ярки примери за установяването на новия стил в бижутерията. В началото Картие предпочита простите композиции и ясните форми като кръгът например.

По-късно той усвоява и останалите фигури. Украшенията му се отличават с прост и отчетлив силует от оникс, планински кристал, нефрит, седефът той украсява с диаманти и други скъпоценни камъни.

В епохата на арт деко в култов материал се превръща платината, именно Картие прави този метал модерен. Заедно с него набират популярност бялото злато, среброто, стоманата и даже алуминия. Освен металите, бижутерите често използват екзотични материали – слонова кост, кожа от крокодил или акула, както и редки дървесни видове. Използвани са необработени перли, белите брилянти и черният оникс.

Откриването на гробницата на Тутанкамон през 1922 г. предизвиква голяма интерес към украшенията в стила на Древния Египет.

Още през 30-те години стилът арт деко в бижутата става масов, в Европа и Америка започват да се създават вещи, достъпни за широк кръг от хора. Украшенията могат да бъдат както с изключително висока стойност, изработени от скъпоценни камъни и скъпи метали, така и откровени имитации на ниска цена.

Стилът арт деко спира да бъде актуален към началото на Втората световна война, но неговите особености и днес изглеждат съвременно и ярко. За нас този стил носи името „винтидж“.

Снимки:

Pixabay.com

 unsplash.com

https://www.decolish.com/art-deco-jewelry-history.html

https://www.livemaster.ru/topic/208975-iz-istorii-ukrashenij-stil-art-deko

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *