Анди Уорхол – творецът, без когото никак не можем

Произведенията на Анди Уорхол много често са използвани от негови последователи като отправна точка в предаване на послания и предизвикване на точно определени асоциации затова е полезно да се запознаем с личността му.

Анди Уорхол (на английски: Andy Warhol) е американски художник, един от водещите представители на течението попарт. Произведенията му се занимават с връзката между себеизразяването и светът на суперзвездите и рекламата. Започва като илюстратор на реклами и пожънва огромен успех със своята работа като художник, режисьор на авангардни филми, звукозаписен продуцент и писател.

Анди е четвъртото дете на Юлия и Ондрей Уорхол, емигранти от карпатско-русинското село Микова, намиращо се в източна Словакия. През 1913 г. баща му, спасявайки се от постъпване в армията на Австро-Унгария, се премества в Америка. Детството на Уорхол протича в Питсбърг по време на Голямата Депресия, в работническия квартал, населен в по-голямата си част от източноевропейци, които не забравят своята гръко-католическа вяра. С възпитанието на Анди се заема майка му, чиито занимания – изработване на изкуствени цветя, великденски украшения и други видове ръкоделие, способства за формирането на чувството за естетика на бъдещия велик художник.

След преместването в Окланд (предградие на Питсбърг) Анди посещава обикновено училище. Расте като весело и високо момче, на ръст е 180 см, докато не го настигат здравословни проблеми. В трети клас той развива болестта хорея на Сиденхам. Тя се изразява в неволеви неконтролируеми движения на мускулите.

От нормално, жизнерадостно момче той се превръща в страдалец. Не може да посещава училище, подиграван е от приятелите си. Развива панически страх от болници и всичко свързано с тях. Явно именно в този период в него се развива типичната за повечето творци чувствителност.

Под влияние на майка си, Анди се пристрастява към рисуването. Претворява на хартия лампички, химикалки, ключове и вижда в предметите от ежедневието вдъхновение за своите първи художествени произведения. Момчето обича да прави колажи от изрезки от вестници, а след това да вижда истории от движещи се картинки с помощта на проектор.

Докато посещава кръжок по визуални изкуства е помолен да напусне, защото се справя много по-добре от останалите и с това ги потиска и демотивира. По-късно завършва в „Карнеги-Мелън“ институт.

Жъне големи успехи още в началото на кариерата си. Започва с оформянето на витрини, както и с рисуването на картички и плакати.  Сътрудничи си с Harper’s Bazaar и Vogue.

andy-warhol-149796_1280

Първата му изложба е през 1952 г. в Ню Йорк. В този период се засилва увлечението на художника към трафаретния печат, който той използва за създаването и последващото размножаване на своите произведения.  С помощта на матрици на основата на собственоръчно изработени фотографии и изрезки от вестници Анди създава своите най-известни картини, монохромни и цветни колажи с изображението на Миг Джагър, Мао Дзедун, Лиз Тейлър, Одри Хембърн и др.

В центъра на творчеството на Анди Уорхол е общата представа за американската култура. Той рисува пари, доларови знаци, храна, женски обувки, известни личности и изрезки от вестници. За него тези предмети олицетворяват американските културни ценности. Например Кока-Кола представлява демократичното равенство между хората. Той използва популярни образи и методи за визуализиране на американската идентичност през 20 век.

Картината, създадена през 1962 г. и представляваща двайсет и пет пъти лицето на Мерилин Монро в различни цветови комбинации, утвърждава световноизвестната певица и актриса като секссимвол. Много творци използват отличителните характеристики на картината, цветовете и цялостната стилистика, за да иронизират (или да приравнят с Мерилин). Така правят известни личности като Майкъл Джексън, Елизабет Тейлър, Джаки Кенеди и дори Татяна Лолова („Домашен Арест” – картината на стената).

Мерилин Монро е емблема на красотата,  световна звезда, и всеки, който е изобразен по начин, сходен с творбата на Уорхол, бива сравняван с нея. Придават му се нейните качества. В клипа на Били Айдъл „The Cradle of Love”, не случайно нареклият себе си „идол” изпълнител, избутва Мерилин от картината на стената. Той е истинският секссимвол или поне желае да се доближи до нейния статус.

Използването на творчеството на Уорхол за „кавъри” е един вид преклонение пред  изключителна му креативност. Малко творци са истински новатори.

Неговите „15 минути слава” продължават вече десетилетия и ще продължат още много време, особено с разпространението на дигиталните медии и надделяването на визуалното над вербалното. Не е случайна английската поговорка: „една снимка струва повече от сто думи”.

Той пръв започва да използва шаблони за рисунките си, като с това цели не само правене на изкуство от масово продавани стоки, но и да превърне изкуството в такава стока. Парадоксално, творба на човека възхищавал се на факта, че „Кока-Кола винаги е Кока-Кола, Кока-Колата, която пие президентът е същата като твоята или моята“ е продадена за 100 милиона долара. Това е картината „Осем Елвиса” – една от най-скъпите в света.

Творческият му подход остава ненадминат и до днес и се използва широко във всички сфери на изкуството.

donald-trump-1547274_1920

Знаехте ли, че Анди Уорхол:

  1. обожавал летищата и се вдъхновявал от минаването през контрола, което правел много пъти един след друг
  2. носел перука в цвят сребро, защото започнал да оплешивява твърде рано
  3. харесвал химическото чистене и стоял в ъгъла на едно от тях, за да се наслаждава на мириса на химикалите и шума на машините
  4. наричал студиото, в което творял „фабрика“
  5. е имал намерение да открие ресторант за хора, които да се хранят сами, нещо, което той самият обичал да прави
  6. наел двойник, който да го замества на събития, на които не желаел да присъства?

 

Снимков материал: pixabay.com

Comments

  1. […] Ако се интересувате от творчеството на Анди Уорхол, което много често става обект на подобни кавъри, можете да прочетете: Анди Уорхол – творецът, без когото никак не можем […]

  2. […] Ако се интересувате от творчеството на Анди Уорхол, което много често става обект на подобни кавъри, можете да прочетете: Анди Уорхол – творецът, без когото никак не можем […]

  3. […] Анди Уорхол – творецът, без когото никак не можем […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *