Анди Уорхол – „папата на попа“

Произведенията на Анди Уорхол много често са използвани от негови последователи като отправна точка в предаване на послания и предизвикване на точно определени асоциации. Ето защо е полезно да се запознаем с личността му.

Анди Уорхол

Анди Уорхол (на английски: Andy Warhol) е американски художник, един от водещите представители на течението попарт. Произведенията му се занимават с връзката между изразяването на личността и света на суперзвездите и рекламата. Започва като илюстратор на реклами и пожънва огромен успех със своята работа като художник, режисьор на авангардни филми, звукозаписен продуцент и писател.

Детство

Анди е четвъртото дете на Юлия и Ондрей Уорхол, емигранти от карпатско-русинското село Микова, намиращо се в източна Словакия. През 1913 г. баща му, спасявайки се от постъпване в армията на Австро-Унгария, се премества в Америка. Детството на Уорхол протича в Питсбърг по време на Голямата Депресия, в работническия квартал, населен в по-голямата си част от източноевропейци, които не забравят своята православна вяра. С възпитанието на Анди се заема майка му, чиито занимания – изработване на изкуствени цветя, великденски украшения и други видове ръкоделие, способства за формирането на чувството за естетика на бъдещия велик художник.

След преместването в Окланд (предградие на Питсбърг) Анди посещава обикновено училище. Расте като весело и високо момче, на ръст е 180 см, докато не го настигат здравословни проблеми. В трети клас той развива болестта хорея на Сиденхам. Тя се изразява в неволеви неконтролируеми движения на мускулите.

От нормално, жизнерадостно момче той се превръща в страдалец. Не може да посещава училище, подиграван е от приятелите си. Развива панически страх от болници и всичко свързано с тях. Явно именно в този период в него се развива типичната за повечето творци чувствителност.

Под влияние на майка си, Анди се пристрастява към рисуването. Претворява на хартия лампички, химикалки, ключове и вижда в предметите от ежедневието вдъхновение за своите първи художествени произведения. Момчето обича да прави колажи от изрезки от вестници, а след това да вижда истории от движещи се картинки с помощта на проектор.

Докато посещава кръжок по визуални изкуства, е помолен да напусне, защото се справя много по-добре от останалите и с това ги потиска и демотивира. По-късно завършва „Карнеги-Мелън“ институт.

Първи стъпки в изкуството

Жъне големи успехи още в началото на кариерата си. Започва с оформянето на витрини, както и с рисуването на картички и плакати.  Сътрудничи си с Harper’s Bazaar и Vogue.

Първата му изложба е през 1952 г. в Ню Йорк. В този период се засилва увлечението на художника към трафаретния печат, който той използва за създаването и последващото размножаване на своите произведения. С помощта на матрици на основата на собственоръчно изработени фотографии и изрезки от вестници Анди създава своите най-известни картини, монохромни и цветни колажи с изображението на Миг Джагър, Мао Дзедун, Лиз Тейлър, Одри Хембърн и др.

Уорхол и Америка

В центъра на творчеството на Анди Уорхол е общата представа за американската култура. Той рисува пари, доларови знаци, храна, женски обувки, известни личности и изрезки от вестници. За него тези предмети олицетворяват американските културни ценности. Например Кока-Кола представлява демократичното равенство между хората. Той използва популярни образи и методи за визуализиране на американската идентичност през 20 век.

Картината, създадена през 1962 г., и представляваща двайсет и пет пъти лицето на Мерилин Монро в различни цветови комбинации, утвърждава световноизвестната певица и актриса като секссимвол. Много творци използват отличителните характеристики на картината, цветовете и цялостната стилистика, за да се самоиронизират (или да приравнят с Мерилин). Така правят известни личности като Майкъл Джексън, Елизабет Тейлър, Джаки Кенеди и дори Татяна Лолова („Домашен Арест” – картината на стената).

Мерилин Монро е емблема на красотата,  световна звезда, и всеки, който е изобразен по начин, сходен с творбата на Уорхол, бива сравняван с нея. Придават му се нейните качества. В клипа на Били Айдъл „The Cradle of Love”, не случайно нареклият себе си „идол” изпълнител, избутва Мерилин от картината на стената. Той е истинският секссимвол или поне желае да се доближи до нейния статус.

Уорхол вдъхновява

Доналд Тръмп в стил Уорхол
Доналд Тръмп, осмян в стила на Уорхол

Използването на творчеството на Уорхол за „кавъри” е един вид преклонение пред  изключителна му креативност. Малко творци са истински новатори.

Неговите „15 минути слава” продължават вече десетилетия и ще продължат още много време, особено с разпространението на дигиталните медии и надделяването на визуалното над вербалното. Не е случайна английската поговорка: „една снимка струва повече от сто думи”.

Той пръв започва да използва шаблони за рисунките си, като с това цели не само правене на изкуство от масово продавани стоки, но и превръщането му в такава стока. Парадоксално, творба на човека възхищавал се на факта, че „Кока-Кола винаги е Кока-Кола. Кока-Колата, която пие президентът е същата като твоята или моята“ е продадена за 100 милиона долара. Това е картината „Осем Елвиса” – една от най-скъпите в света.

Уорхол и доматената супа

Доматената супа "Кемпбъл", вдъхновила Уорхол
Доматената супа, вдъхновила Уорхол


В края на 1961г и началото на 1962г Уорхол създава едно от най-запомнящите се свои произведения, а именно – „32 консерви със супа Кемпбъл“.

За него тези консерви не са нещо тривиално, намерено в супермаркета, а са много специални. По време на боледуването на майка му от рак на дебелото черво, което става в детството му, брат му му готви супа от консервите Кемпбъл, и то всеки ден. Заедно с това го уверява, че майка им ще се върне и че всичко ще бъде наред. Така и става.

За създаване на творбата Уорхол използва метода на принтирането.

Един обикновен предмет от ежедневието се превръща в предмет на изкуството.

Изложбата на 9-ти юли 1962 г е видяна от малцина, но предизвиква скандал. Възниква спор за естетическите й качества и това дали е етично да се изобразяват произведени във фабрика предмети.

Начинанието не води до финансов успех за автора.

Въпреки това творческият му подход остава ненадминат и до днес и се използва широко във всички сфери на изкуството.

Уорхол оцелява след парадоксален атентат, който се случва по случайност. Целта на прострелялата го жена е друг човек. Спасен е след масаж на сърцето, извършен от хирург.

Смъртта му настъпва след наглед рутинна операция на жлъчката. Погребан е в ексцентричен костюм на свой приятел дизайнер близо до своите родители.

Знаехте ли, че Анди Уорхол:

  1. Обожавал летищата и се вдъхновявал от минаването през контрола, което правел много пъти един след друг
  2. Носел перука в цвят сребро, защото започнал да оплешивява твърде рано
  3. Харесвал химическото чистене и стоял в ъгъла на едно от тях, за да се наслаждава на мириса на химикалите и шума на машините
  4. Наричал студиото, в което творял „фабрика“
  5. Имал е намерение да открие ресторант за хора, които да се хранят сами, нещо, което той самият обичал да прави
  6. Наел двойник, който да го замества на събития, на които не желаел да присъства?

Снимков материал:

pixabay.com, Unsplash.com

Източници:

https://www.artnet.com/artists/andy-warhol/

https://www.biography.com/artists/andy-warhol

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *