Мъж и жена, облечени в стил ампир

Регентски стил/ампир в облеклото

Стилът в модата, наречен ампир, дължи името си на Наполеон и неговата Първа империя. Приблизително по същото време, отвъд Ла Манша, във Великобритания, господства Регентският стил. Често, когато го споменават, историците имат предвид епохата от рококо до възкачването на трона на кралица Виктория.

Класическият ампир просъществува само четвърт век, но елементи от него продължават да се появяват в облеклото и днес.

История на стила ампир

Жена, облечена в стил ампир

След Френската революция, случила се в края на 18-и век, започва изглаждане на различията между различните социални слоеве. Обществото става по-демократично и прогресивно мислещо, което поставя основите на нова епоха. Това не може да не се отрази на начина, по който хората се обличат. Високите бели перуки, огромните кринолини и екстравагантните бижута биват забравени. Няма ги и пристягащите и неудобни корсети. Никой на желае да бъде смятан за аристократ, тъй като има голяма възможност да бъде обезглавен на гилотината.

Точно в този момент за император на Франция се обявява Наполеон I Бонапарт, а заедно с него на историческата сцена се появява прекрасната Жозефин дьо Боарне. Именно тя става вдъхновение за новия стил ампир. На нея подражава цяла Европа.

Наполеон приема модата твърде насериозно. Той решава да предизвика подем във френската икономика, като принуждава жените да купуват повече материали за дрехите си, и то родно производство. Забранява на дамите да се показват в една и съща рокля повече от веднъж в императорския двор. Също така по негова заповед камините в дворците не се палят дори в най-студените зимни дни, за да се носят повече слоеве дрехи.

Характерни особености

Ефирна рокля от времената на Наполеон
Рокля в стил ампир

Ампирът е своеобразно продължение на класицизма с характерното и за двата стила прехласване по древността. То е подсилено от откриването на останките на два древноримски града Помпей и Херкулан, което дава възможност да се разбере как са живели древните и колко изтънчена е била културата им.

Визитната картичка на стила става високата талия, която е много далеч от естествената и стига до под гърдите. Силуетът на роклите наподобява този на антична колона. Носят се буфан ръкави, които са къси и с широки маншети.

Роклите се шият от прозрачни, леки тъкани, а коприната се използва за подплата. Характерни са плавните, гъвкави линии. Цветовете са светли, като белият показва висок социален статус. По-късно навлизат и други краски, но роклите почти винаги са едноцветни.

Облеклото става по-леко и по-лесно за поддръжка. Състои се от няколко ката. Долният слой е наречен chemise или риза, тъй като често роклите са твърде тънички и прозрачни и наподобяват бельото.

Аксесоари

Високата талия прави носенето на корсет не толкова популярно. Роклите за през деня са изчистени, а вечерните – далеч по-богато украсени, понякога с панделки.

Деколтето е дълбоко, като шията остава открита, бижута се носят рядко, няма ги и огромните колиета. Украшенията не са на голяма почит през този период. Както вече казахме, демонстрирането на богатство е опасно.

Някои от типичните за епохата аксесоари включват:

  • Дълги бели ръкавици. За тях има място, тъй като ръкавите на роклите най-често са много къси.
  • Слънчобран.
  • Фуста.
  • Шлейф.
  • Шапка тип боне.
  • Носенето на тюрбан не е никак необичайно.
  • Тъй като силуетът на дрехите през периода ампир не позволява зашиването на джобове, жените често носят малки чантички.

Прическите също са вдъхновени от Древна Гърция. Косата е прибрана в кок, като обикновено няколко къдрици се реят свободно.

Мъжко облекло

Характерно за епохата е, че не само жените носят диадеми, но и мъжете. Те наподобяват лавровите венци на големците от древността.

Представителите на силния пол носят високи яки, стигащи до брадичката. Панталоните са силно прилепнали.

Преобладават тъмните цветове.

Появява се рединготът, чието наименование идва от английското riding coat, или палто за яздене. Това е дреха, която се носи както навън, така и вътре в дома. Вариантът за разходка е с по-тъмни цветове и по-твърда материя.

Регентски период

Жена, облечена в Регентски стил
Пресъздаване на Регентския стил

Докато Франция живее с ефекта от турбулентните години на Революцията, във Великобритания животът е много по-спокоен. Епохата от 1795г до 1837г историците наричат Регентски период, тъй като страната е управлявана от регент по време на част от него. Джордж III е обявен за неспособен да упражнява длъжността крал и на престола се качва сина му.

Успехът на Британската източноиндийска компания има като резултат експортирането на големи количества памук за фабриките на Острова. Ето защо щампованият памук и муселинът стават предпочитаните материи.

Отношенията между Франция и Великобритания не са прости, дори двете страни водят войни. Това прави комуникацията между тях сложна и като резултат, Регентският стил в Кралството придобива свои уникални особености.

Точно тогава започва манифактурното производство на дрехи. Червените наметала придобиват огромна популярност.

Лявата и дясната обувки са еднакви. И мъжете и жените носят токчета. Понякога обувките са украсени с панделки или флорални мотиви. Изработват се от плат или ярешка кожа и се износват бързо. Представителите на по-бедните слоеве носят сандали или сабо, но се случва и да ходят боси.

Разпространено е един мъж да се носи бастун, дори да няма нужда от него. Бастуните заменят сабите.

Портрет на Джейн Остин
Джейн Остин

Периодът е наричан още епохата на Джейн Остин, тъй като английската авторка го описва виртуозно в книги като „Гордост и предразсъдъци“ и „Разум и чувства“, превърнали се в класика. От екранизациите им можем да научим много за нравите на английското общество преди идването на власт на кралица Виктория и установяването на строг морал.

Друга трактовка на Регентския стил, но далеч по свободна, можем да видим в сериала „Bridgerton“ по Netflix. Докато силуетът е запезен до голяма степен, стилистите си позволяват големи волности с цветовете и материите. Пък и липсват бонетата.

Към края на периода се наблюдава по-голямо разнообразие от цветове и форми. Талията ту се вдига, ту пада. Към 1820г. за идеален се смята силуетът с широки рамене и тънка талия.

Въпреки факта, че Наполеон се стреми да завладее целия свят и води войни с много европейски държави, стилът ампир става изключително популярен в много от тях. Трябва задължително да споменем Русия и Австрийската империя.

Руският ампир е наричан още Александровски на името на царя, който се прехласва по него и заповядва построяването на много сгради в този стил.

Източници:

https://vplate.ru/stili-odejdy/ampir/

https://study.com/academy/lesson/regency-period-fashion-clothing-shoes.html

Снимков материал:

flickr.com

picryl.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *